Amb el bon temps, els àpats a l’aire lliure són una bona opció. És temps de pícnics, però també de barbacoes. Un bon foc, fet amb llenya o carbó, i una graella. Són els estris necessaris per cuinar a la brasa, una tècnica de cocció ancestral: fa un milió d’anys que la fem servir! I bé que s’ho val, ja que, gràcies al fum que genera, els aliments adquireixen unes aromes i un gust peculiars i saborosos. Una tècnica vàlida per coure qualsevol tipus d’ingredients. Tot i que les carnívores són les més habituals, no només de carn viu l’home. Tenim una alternativa lleugera i cardiosaludable per fer a la brasa: barbacoes marineres! Unes graellades de peix de les nostres costes diferents i igualment saboroses. Us donem deu consells perquè feu les millors barbacoes marineres d’aquest estiu. I recordeu de comprar sempre producte de proximitat i sostenible.
- Demaneu al peixater que us prepari el peix que preferiu (per exemple, daurades, llobarros i corballs) per fer a la barbacoa, és a dir, sencer, eviscerat, amb pell i sense escates. Aquests peixos, a l’estiu, gràcies a la seva quantitat justa de greix saludable, són una molt bona alternativa a la carn i als aliments processats per fer una barbacoa equilibrada i plena de sabor.
- Elaboreu les brases amb carbó pel seu sabor més neutre.
- Traieu el peix de la nevera uns 30 minuts abans de fer-lo a la barbacoa i saleu-ho perquè vagi penetrant en els lloms, mentre arriba a la temperatura ambiental.
- Unteu el peix amb una mica d’oli d’oliva perquè no s’enganxi; és important que no sigui en excés perquè no caigui a les brases.
- Rostiu-lo amb brases suaus sense flama. Si la barbacoa té diversos nivells, col·loqueu el peix a la part més alta i, si no, intenteu mantenir una distància adequada per evitar que es cremi. Si en teniu, també podeu fer servir graelles especials per a peix.
- El temps de rostit dependrà del gruix del peix, però és recomanable girar-lo només una vegada.
- Traieu-lo abans que estigui fet del tot, ja que es continua coent després retirar-lo de les brases. Punxeu-lo per comprovar que el color de la carn és blanc i que es desenganxa amb facilitat de la pell i l’espina central.
- En servir-lo, afegiu-hi per sobre una picada d’all, julivert, sal i oli per donar-hi un toc més mediterrani.
- Si també feu verdures, talleu-les fines o poseu-les a la barbacoa abans que el peix, ja que tarda més a estar a punt. Podeu acompanyar el plat amb verdures fresques com tomàquets, pebrots verds, cogombres i cebes de temporada.
- Preneu begudes fresques per mantenir la hidratació i protegiu-vos del sol, especialment si feu la barbacoa en les hores centrals del dia.