Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Un mitjà per al futur de la gastronomia

Apart arriba per revolucionar la comunicació de la gastronomia, amb un primer número dirigit per Ferran Adrià que uneix el paper amb les noves tecnologies

CUINA.CAT

28/10/2019

Aquest octubre ha nascut un nou mitjà de comunicació global que parla del futur de la gastronomia i que també és un referent en l’ús de les noves tecnologies en aquest sector. Es tracta d’Apart, un projecte de la revista cuina i de Som que ha comptat amb un director convidat d’excepció: Ferran Adrià.

'Apart' s’alinea amb els esperits avantguardistes i trencadors de la gastronomia d’avui, com el de l’impulsor d’elBulli Foundation, el xef més important del món dels nostres temps. No és casual, doncs, que 'Apart' hagi nascut a Barcelona (Catalunya), l’epicentre de la darrera revolució gastronòmica mundial, amb una vocació clara d’arribar arreu del món, com ho demostren les tres edicions independents amb què surt al quiosc: una en català, una altra en castellà i, ben aviat, una en anglès.

Portada del número 1 de Apart

Portada del número 1 de Apart

Un viatge a sis països

En aquest primer número, viatgem als sis països que, d’acord amb Ferran Adrià, inspiren la gastronomia del futur: el Brasil, l’Argentina, el Marroc, Dinamarca, Grècia i el Japó, on s’ha desplaçat l’equip de la revista per conèixer les cuines que inspiren el futur i els seus protagonistes. Però, a més de les fotografies que acompanyen cadascun dels sis reportatges d’Apart, per primera vegada en un mitjà de comunicació gastronòmic europeu hem incorporat l’ús de la realitat virtual, de manera que els lectors d’Apart, a més de llegir, podreu transportar-vos a la selva amazònica, a les platges de Creta, a la medina de Fes, a la Pampa argentina, a la cuina del Noma i als carrers de Tòquio.

Un número a l’any

Apart neix amb la vocació de convertir-se en el portaveu del futur de la gastronomia. Per això, cada número, de periodicitat anual, comptarà amb un director convidat que serà una persona destacada del món culinari. 'Apart' serà, any rere any, una mirada cap endavant. Una anàlisi exhaustiva del món de la gastronomia des d’una nova mirada, noves perspectives i amb l’ús de noves tecnologies que ajuden a oferir un retrat complet del sector. Per això, comptarem amb els millors professionals, amb les millors tecnologies i amb els millors col·laboradors i, és clar, comptarem amb la complicitat dels lectors i les lectores que ens vulguin acompanyar en aquest viatge tan apassionant que, després de 64.000 km per fer aquest primer número, tot just acaba de començar.

Les cuines que inspiren el futur, doncs, ja no es basen en els orígens de l’alta cuina francesa, sinó que tenen a veure amb el descobriment de nous ingredients, noves tècniques, la capacitat de crear i consolidar noves metes culinàries sovint inspirades en tradicions i productes locals, tal com apunta Adrià a l’editorial de la revista.

Amb la revista Apart rebreu unes ulleres de realitat virtual

Amb la revista Apart rebreu unes ulleres de realitat virtual

Per primera vegada, realitat virtual

Apart és el primer mitjà de comunicació d'Europa que incorpora la realitat virtual en els seus continguts. Gràcies a l’ús d’aquesta nova tecnologia, l’espectador es troba dins de les sis cuines que inspiren el futur de la gastronomia i experimenta què se sent al costat de xefs de rellevància mundial, com René Redzepi, Yoshihiro Narisawa i Najat Kaanache, passejant pel mercat de Ver-o-Peso, de l'Amazones, o coent un 'asado' en plena Pampa, a l’Argentina.

365 dies, 360 graus

Durant un any, l’equip d’Apart ha viatjat per tot el món per visitar sis països i per conèixer sis maneres d’entendre la gastronomia a través de la mirada i l’experiència de sis persones totalment diferents i amb l’oportunitat de viure-ho en primera persona, també des de casa vostra.

Des del Noma, un dels millors restaurants del món, fins a les barraques de menjar del mercat de Ver-o-Peso, a Belém do Parà, passant pel Narisawa, un dels restaurants més importants de Tòquio; el Nur, el restaurant de Fes capitanejat per Najat Kaanache; la cuina de Linda Klontza a Hágion Nikólaos, a Creta; i la Bamba de Areco, a la Pampa argentina, el viatge ens ha permès veure i viure les cuines que inspiren el futur de la gastronomia, amb el convenciment que, moltes vegades, cal mirar enrere, a les tradicions més arrelades i com han canviat amb el temps, per ajudar-nos a entendre com continuarà canviant la cuina a escala mundial els pròxims anys i, qui ho sap, fins i tot intuir on es pot produir la pròxima revolució gastronòmica mundial.

René Redzepi, xef del Noma

René Redzepi, xef del Noma

Els i les protagonistes del número 1

  • Lucilene gonçalves: Cada dia, aquesta cuinera de Belém do Para, al Brasil, serveix un centenar d’àpats als comensals que s’asseuen a la Barraca da Lucia, un petit establiment de 24 metres quadrats al mercat de Ver-o-Peso. En un país on Alex Atala va liderar un canvi de paradigma des del seu restaurant de Sao Paulo, Belem s’ha convertit en el port d’arribada de desenes de productes frescos que fins fa poc eren gairebé desconeguts.
  • Yoshihiro Narisawa: La trajectòria professional d’aquest xef japonès va fer un gir radical el dia que va entendre els reptes dels pagesos del satoyama, el territori que s’estén entre les ciutats i les muntanyes del Japó, i va adonar-se que calia fixar-se en el camp per encarar el futur. Tot això des del Narisawa, amb tres estrelles Michelin, en una ciutat, Tòquio, que és la més poblada del món i que té més restaurants que Catalunya.
  • Els ‘gauchos’ argentins: En cap altre lloc del món, la cuina a la brasa perviu amb la força que ho fa a l’Argentina amb l’asado, una tècnica que transcendeix el fet alimentari per esdevenir un referent cultural que marca i ha marcat la identitat, el paisatge, l’economia i la creació culinària dels argentins. De fet, l’Argentina és el país que consumeix més carn del món, amb 58 quilos de carn per persona i any de mitjana.
  • René Redzepi: Havia de ser un fill d’immigrant macedoni criat a Copenhaguen qui, després de passar per elBulli, descobrís els ingredients que la natura oferia als danesos i que, a ells, els havien passat desapercebuts des de feia segles. Des del Noma, acabat de renovar de dalt a baix, Redzepi ha canviat la relació dels danesos amb el seu entorn, en una de les societats més sostenibles del planeta.
  • Najat Kaanache: Aquesta cuinera nascuda al País Basc ha aconseguit que desenes d’amants de l’alta cuina s’endinsin en la medina de Fes. Ho ha fet després de recórrer restaurants d’arreu del món, on va entendre que reinterpretant la cuina marroquina la feia universal. La seva perseverança i una tècnica apresa al Noma, a El Celler de Can Roca i a elBulli, entre d’altres, l’han convertit en la quarta dona més influent d’Àfrica.
  • Linda Klontza: La cuina casolana grega és rica en matisos, que prenen la forma d’espècies i herbes aromàtiques. A totes les cuines del país n’hi ha, i la d’aquesta cretenca no n’és cap excepció. Ella s’encarrega dels àpats familiars, perquè, a Grècia, menjar és un acte social amb nom propi: deipnosofia, ja que és el moment de conversar amb la família i amb els amics. Tota una filosofia de vida.

Ja al quiosc i al web

'Apart' ja està disponible als quioscs d'arreu del país per un preu de 9,95 €, que inclou la revista, de 240 pàgines, i les ulleres de realitat virtual per veure els videos. A més, es pot adquirir a la pàgina web apartgastro.com, on també hi ha tota la informació d'aquest nou mitjà de comunicació.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: