El Departament de Salut modifica l’esquema per a una alimentació saludable
piràmide alimentària
Més aliments rics en fibra, més aliments frescos, locals i de temporada, més espècies i herbes aromàtiques i més menjar a taula amb moderació. Menys sal, menys greix animal, menys sucres i menys aliments precuinats. Així és la nova piràmide alimentària que recomana el Departament de Salut, que posa èmfasi en els productes frescos i de proximitat. Els lactis hi guanyen terreny i la carn vermella s’equipara a la brioixeria i les llaminadures.
Segons la nova organització, la millor combinació diària d’aliments es resumeix de la manera següent:
. de quatre a sis racions de cereals i fècules (pa, arròs, pasta, patata…) preferentment integrals
. cinc racions de fruita i verdura
. de dues a quatre racions de llet i derivats (formatge, iogurt…)
. dues racions d’ous, peix, carn blanca, llegums o fruita seca
. de tres a sis racions d’oli i fruita seca
. de quatre a vuit gots d’aigua
A més de la freqüència i el tipus d’aliments que cal prendre, també és important la manera com aquests s’ingereixen. En aquest sentit, la Generalitat recomana:
. fer tres àpats principals al dia i menjar quelcom lleuger a mig matí i a mitja tarda
. fer un bon esmorzar, mantenir una certa regularitat en l’horari dels àpats i no saltar-se’n cap
. és millor menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments
. cuinar i amanir amb oli d’oliva
. prioritzar les tècniques culinàries i les preparacions suaus
. acompanyar els àpats amb aigua
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia