Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Pa de Sant Jordi, de la fleca a casa

Pa de Sant Jordi

Pa de Sant Jordi

Que aquest no serà un Sant Jordi normal, tothom ho té clar. Tant si plou com si fa sol, enguany als carrers d'arreu del país no hi haurà parades de llibres ni de flors. L'esperit de la diada, però, continuarà viu, ja sigui amb la venda de llibres en línia, per dur ara a domicili –i també de roses– o per anar a buscar in situ un cop passi el confinament. El que tampoc no s'aturarà és la tradició d'elaborar i menjar el pa de Sant Jordi, perquè la majoria de forns –establiments de proximitat i essencials durant el confinament per la Covid-19– no sols continuen elaborant pa i brioixeria diàriament, sinó que aquesta setmana també mantenen el costum de menjar aquesta peça de pa coincidint amb la diada de Sant Jordi.

La diferència, enguany, és que, de manera excepcional, algunes fleques fan venda en línia i porten el pa de Sant Jordi als domicilis particulars. Tot i que aquesta és una diada important per als forners, la situació actual augura una baixada important de les vendes. Emili Feliu, del Forn Sant Josep i membre de la junta del Gremi de Flequers de Barcelona, destaca que l'elaboració del pa de Sant Jordi "es manté, malgrat tot", però tindrà una sortida menor, com la resta de productes de les fleques, que actualment estan "entre un 30 i un 50% del que seria habitual".

Una tradició recent

Tot i que és un pa habitual per aquestes dates, la tradició no és gaire llunyana. De fet, va començar a finals de la dècada dels anys vuitanta del segle passat, quan Eduard Crespo, de la Fleca Balmes de Barcelona, va idear-lo a demanda del Gremi de Flequers de Barcelona, que el va difondre arreu del país. Es tracta d'una peça que, enriquida amb sobrassada i formatge, reprodueix les quatre barres catalanes en tallar-la en llesques. El secret d'aquest pa és l'elaboració de tres masses (una de sobrassada per al color vermell, una de formatge per al groc i una de nous, que embolcalla la senyera), sense fer servir cap colorant artificial.

Tot i ser una tradició relativament nova, el seu consum s'ha generalitzat, tant per Sant Jordi com per la diada de l'Onze de Setembre, i, fins i tot, el Gremi de Flequers de Barcelona celebra, des del 2018, un concurs anual per saber quin és el millor pa de Sant Jordi de Catalunya. En la darrera edició, la del 2019, el reconeixement va ser per a Pa Pan Bread, una fleca de Lleida amb poc més de cinc anys d'existència i amb Roger Canela com a mestre forner. Enguany, el concurs ha quedat anul·lat.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: