Alguns sectors de l'economia pot ser que s'hagin aturat de cop des de l'esclat de la crisi de la Covid-19, però la natura no s'atura en cap moment i això vol dir que els pagesos i els ramaders del país tenen la mateixa feina. Això sí, amb el tancament del sector de l'hostaleria, la demanda dels productes ha baixat i això ha obligat el sector a reorganitzar-se.
Una de les iniciatives que s'ha posat en funcionament, en aquest sentit, és Pagesia a Casa, impulsada per Unió de Pagesos. El responsable d'organització i comunicació d'aquesta entitat, Josep Carles Vicente, reconeix que "ja fa temps que volíem engegar línies de comercialització directa entre els productors i els consumidors i quan es va parar tot a causa de la Covid-19 vam impulsar una plataforma senzilla perquè els pagesos i els ramaders puguessin ofertar els seus productes i contactar amb els consumidors interessats en adquirir-los.
Gairebé 400 productors
Des de la posada en marxa de Pagesiaacasa.cat, gairebé 400 productors s'han inscrit a la plataforma i més de 10.000 consumidors han omplert la fitxa per contactar-hi. A la plataforma es poden consultar els productes disponibles (més de noranta) i facilitar les nostres dades personals perquè el productor contacti directament amb nosaltres i fer-nos arribar el producte.
Josep Carles Vicente explica que l'objectiu és que aquesta plataforma evolucioni i es mantingui en el futur, més enllà de la crisi actual. "No volem que sigui una flor d'estiu i ja estem pensant en com millorar la plataforma i entenem que hem de poder incorporar més sectors, com els artesans alimentaris i els productors de flors i plantes". Això s'emmarcaria en el canvi d'hàbits que ha provocat el confinament. "Sempre hi ha hagut consumidors que han comprat directament als productors, però molta gent, tot i conèixer-ne la possibilitat, no ho feien. Ara això ha canviat i hem d'aprofitar-ho, adaptar-nos a les noves modalitats de compra (mercats setmanals, compra directa, compra en línia...) sense que s'excloguin entre elles. Com més opcions hi hagi, millor, sempre que ens hi sabem adaptar", puntualitza.