Els aliments de tardor surten al carrer malgrat les elevades temperatures
panellets assortits
Els panellets ja són als aparadors de moltes pastisseries d’arreu de Catalunya, perquè encara que la temperatura no hi ajudi gaire, fa gairebé un mes que som a la tardor. I amb els panellets també surten al carrer les casetes de castanyeres, que serveixen paperines de castanyes i moniatos als devots més impacients d’aquests fruits.
Des de fa un parell d’anys els gremis de pastissers han vist minvar les vendes de panellets. Són uns dolços que no són econòmics, perquè els pinyons i l’ametlla del massapà són ingredients més aviat cars, i perquè s’elaboren a mà, un per un. I, a més, és un dels productes de pastisseria més senzills de fer a casa. De fet, moltes escoles ensenyen els alumnes a fer-ne, de manera que cada cop hi ha més aficionats als panellets que opten per fer-se’ls ells mateixos.
Malgrat que l’horitzó dels panellets està mitjanament tocat, els professionals en continuen elaborant amb dues premisses com a guia: massapà de qualitat (amb ametlla i sucre, res de patata o moniato) i nous sabors. Amb els anys el repertori de panellets s’ha multiplicat i cada any s’hi afegeixen gustos, que van des del coco i la xocolata fins a la pera, la maduixa, la regalèssia o la crema catalana.
Castanyes i moniatos
La castanya i el moniato són els altres aliments que fan tardor. Diversos municipis catalans ja han celebrat o estan a punt de commemorar les seves fires i festes dedicades al fruit del castanyer, amb Viladrau com a centre neuràlgic. Aquesta població del Montseny compta amb un petit parc temàtic de la castanya, en què es mostra als visitants tot el profit que se’n pot treure: des de farina per fer pans per a persones amb celiaquia fins a confitures o marron glacé.
Els productors de Viladrau esperen collir uns 8.000 kg de castanyes, una xifra semblant a la de l’any passat. I diversos restaurants de la zona organitzen el menú de la castanya, amb plats com la Parmentier de castanya del Montseny amb dauets de magret d’ànec i vi dolç o l’entrepà de botifarra de castanya, entre d’altres.
Als Estats Units l’ús del moniato és molt freqüent, tant a la cuina com a la pastisseria. A casa nostra tradicionalment ha estat relegat a un segon pla i molt lligat als mesos d’octubre i novembre, però sempre s’és a temps d’innovar i adoptar nous costums. Perquè la patata dolça tant pot acompanyar un plat de caça en forma de puré com ser la cirereta de les postres amb un pastís.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia