Una iniciativa dels majoristes de Mercabarna, que esperen augmentar la venda de fruita i hortalisses i marisc un 10 i un 5%, respectivament
Peix i marisc a La Cuina de l'Art
Els Mercats Centrals de Fruita i Hortalissa (AGEM) i Peix i Marisc (GMP) de Mercabarna han presentat la iniciativa ‘Per Nadal, la bona cuina que et cuida’, per promoure els productes de temporada, sobretot el peix fresc, i explicant que és compatible menjar àpats exquisits i festius i sans i equilibrats a la vegada. Per aconseguir-ho, han creat una sèrie de receptes i han començat a repartir fulletons que es distribuiran en parades de fruita i hortalisses i també als mercats municipals i les peixateries d’arreu del país.
Han preparat un menú per als adults i un altre per als nens. Les receptes dels dos menús han estat elaborades pel Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia CETT-UB. Els calamars són l’ingredient principal del menú infantil, tot i que també hi podran trobar patata, mandarina, plàtan o tomàquet, entre molts altres. El menú dels adults, amb un preu assequible, de 15 €, té com a protagonista el corball per segon any consecutiu, a més de les verdures fresques de temporada. Finalment, per complementar aquest menú, han creat el còctel ‘Bloody Marí’ (del mar) format per api, tomàquet, ostres i vodka (tot i que pot anar sense aquesta beguda alcohòlica).
Fruita i verdura
Pel que fa a la fruita i verdura, els majoristes d’AGEM preveuen que durant aquest mes de desembre es comercialitzaran més de 100.000 tones de producte. Les fruites estel·lars del desembre són la pinya, el meló de contratemporada, el raïm blanc, les taronges i les mandarines clementines. Les verdures més destacades són la patata, els tomàquets, els enciams i escaroles, les cebes, cols o carxofes, entre moltes altres. Segons Jaume Flores, president del Gremi de Fruita i Hortalissa, s’espera tenir un augment d’entre un 8 i un 10% de vendes i entre un 25 i un 30% de vendes al mercat exterior.
Per la seva part, els majoristes de GMP esperen vendre un 5% més que el darrer any, ja que el Mercat Central abasteix més del 50% del peix i marisc fresc de Barcelona, la demarcació i bona part de Catalunya. Esperen distribuir més de 6.500 tones de productes frescos i 1.000 tones de productes congelats. Els productes estel·lars són el salmó fumat i el llobarro d’aqüicultura del litoral mediterrani, que s’ha convertit en un dels millors peixos del Mediterrani. Pel que fa als productes frescos, han abaixat el preu respecte de l’any anterior del salmó, el calamar, la daurada salvatge o el turbot. I entre els productes congelats ha disminuït el preu respecte del 2014 de la gamba o el llagostí.
Les ostres són el producte nadalenc estrella per als catalans, i el president del Gremi del Peix, Leandro Serra, explica que l’ostra és un producte que s’està democratitzant, amb diferents preus i diferents procedències. Per aquest motiu, el Mercat Central del Peix de Mercabarna comercialitzarà durant aquest semestre uns 17.000 quilograms d’aquest marisc.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia