De brioix amb fruites, amb crema, amb xocolata, de llardons… sense el dolç de la revetlla no hi ha festa
coca de sant joan
Bon sopar, millor companyia, ganes de festa, música, ampolles de cava, petards i coca. El dolç típic de Sant Joan ja es troba a la majoria de fleques i pastisseries catalanes, que des de fa dies fan hores extres per arrodonir la fórmula que farà passar una bona estona als clients. Per a alguns establiments el tràfec d’aquests dies no és cap secret; d’altres s’hi enfronten per primer cop, i alguns canvien les receptes per adaptar-se als nous gustos o bé innoven amb petites variacions.
Per tradició la coca de Sant Joan és una massa de brioix originalment rodona, imitant el sol, a qui es ret homenatge, i més tard va adquirir la forma ovalada que avui coneixem. Per tant, un bon brioix presagia una coca prometedora. El brioix és el dolç estrella de la fleca Teixidó de Barcelona, una recepta que els tres germans Teixidó que porten l’obrador van heretar del seu pare. Una fórmula rodona que també posen en pràctica amb el pa de Nadal i que ara teniu l’oportunitat de tastar amb fruita per sobre i farcida de nata, trufa o crema.
També són garantia de qualitat, bon ofici i domini del brioix pastisseries com Sacha, La Pastisseria, Vives, Bubó (on trobareu les combinacions més originals), Hofmann, Canal i Baixas, a la Ciutat Comtal; Tugues, a Lleida; Turull, a Terrassa; Valls, a la capital l’Alt Camp; La Vienesa, a Girona i Sant Feliu de Guíxols; Reig, a Coll de Nargó, o Santacreu, a Viladecans. En tots aquests establiments també farceixen la coca clàssica amb nata, crema o xocolata, i evidentment tampoc hi trobareu a faltar la coca de full amb llardons.
A cal forner
La coca és, com el pa i els croissants, motiu de disputa entre forners i pastissers. Qui n’és l’amo? En principi, com a pasta fermentada que és, hauria de ser cosa dels primers, però els flequers també han arrabassat dolços a les pastisseries. Empat. Superada la discussió, són nombroses les fleques que mereixen un reconeixement per la coca de Sant Joan que elaboren. A Barcelona, a Bopan hi trobareu les coques clàssiques i, enguany, les coques enreixades; a Turris l’estrella és la coca de músic, una versió amb fruits secs de la coca tradicional; L’Obrador del Molí és el més fidel a la tradició, amb la coca del solstici, rodona; a La Trinidad Panes Creativos les fruites són fresques, no confitades, i a La Llibreria, que s’ha estrenat aquesta revetlla, feu-li confiança i no en sortireu decebuts. Fora de la capital, les coques excel·leixen a Pa Ronyó, a Torregrossa, on Jesús Querol les fa de primera; al Forn d’en Sendo, a Sant Boi de Lluçanès; a Rust&Co, a Cornellà de Llobregat; a L’Espiga d’Or, a Vilanova i la Geltrú; a CasaMoner, a Girona, on l’elaboren amb farina de blat del cor, o al forn de Torrelavit.
Per a les persones amb celiaquia, per Nadal la Fundació Alícia va facilitar la recepta del tortell de Reis sense gluten, que té la mateixa base que la coca de Sant Joan. I recordeu, 100 grams de coca de fruites aporten 251,27 quilocalories. Bona revetlla!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia