Amb l’objectiu de fer-se sentir entre tanta oferta de pa industrial, precuit i a baix preu, els Flequers Artesans de les Comarques Gironines han elaborat un nou pa que reivindica el saber fer de l’ofici. L’han batejat amb el nom del vent més popular de la zona, la tramuntana, i consta de farines de blats antics cultivats al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En concret, florence aurora i anza.
A més de la qualitat dels blats emprats, el procés d’elaboració és el tradicional: poc llevat i molt de temps, un mètode més lent i menys productiu que els pans de factoria, però que permet extreure tot el sabor al cereal.
La iniciativa, que va començar fa quatre anys, ha comptat amb l’assessorament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la col·laboració de la Farinera Corominas i l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. També s’hi han involucrat els pagesos de la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries, l’Associació de Pagesos i Cortalers de Castelló i àrea d’influència, que reben un preu just pels cultius i han sotmès els camps als controls de l’IRTA.
Cada peça pesa 400 grams, té forma de ‘xusco’, es ven envasada en una bossa de plàstic i està numerada, fet que permet conèixer-ne la traçabilitat en qualsevol moment. Ja es pot trobar als forns que formen part del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, que llueixen una placa a l’exterior de l’establiment. És el primer pas de l’entitat, que desitja que tota la producció dels seus agremiats provingui, amb el temps, només de blats autòctons.