Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Primera fornada del ‘Pa de la Tramuntana’

El Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines presenta un pa elaborat amb blats autòctons dels Aiguamolls de l’Empordà

fent pa

fent pa

Amb l’objectiu de fer-se sentir entre tanta oferta de pa industrial, precuit i a baix preu, els Flequers Artesans de les Comarques Gironines han elaborat un nou pa que reivindica el saber fer de l’ofici. L’han batejat amb el nom del vent més popular de la zona, la tramuntana, i consta de farines de blats antics cultivats al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En concret, florence aurora i anza.

 

A més de la qualitat dels blats emprats, el procés d’elaboració és el tradicional: poc llevat i molt de temps, un mètode més lent i menys productiu que els pans de factoria, però que permet extreure tot el sabor al cereal.

 

La iniciativa, que va començar fa quatre anys, ha comptat amb l’assessorament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la col·laboració de la Farinera Corominas i l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. També s’hi han involucrat els pagesos de la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries, l’Associació de Pagesos i Cortalers de Castelló i àrea d’influència, que reben un preu just pels cultius i han sotmès els camps als controls de l’IRTA.

 

Cada peça pesa 400 grams, té forma de ‘xusco’, es ven envasada en una bossa de plàstic i està numerada, fet que permet conèixer-ne la traçabilitat en qualsevol moment. Ja es pot trobar als forns que formen part del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, que llueixen una placa a l’exterior de l’establiment. És el primer pas de l’entitat, que desitja que tota la producció dels seus agremiats provingui, amb el temps, només de blats autòctons.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: