Després d’un any sense premis per la pandèmia del coronavirus, s’ha celebrat una nova edició dels premis a la ciutat d’Anvers (Flandes) en què destaca la cinquena posició aconseguida pel restaurant Disfrutar de Barcelona, d’Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, que el 2019 ocupava la novena.
El Asador Etxebarri, d’Atxondo (País Basc), ha estat el tercer i el seu cuiner, Víctor Arguinzoniz, ha guanyat l’Estrella Damm Chefs’ Choice Award. El quart lloc l’ocupa el Central de Lima, de Virgilio Martínez i Pia León (proclamada millor cuinera de l’any). La llista inclou restaurants de 26 països del món, encara que l’Estat espanyol i els Estats Units encapçalen la llista de països amb més representants als 50 Best. A més dels ja esmentats, hi són Elkano (núm. 16), Mugaritz (núm. 14), Diverxo (núm. 20) i Azurmendi (núm. 49).
Noma, de nou?
La distinció del Noma és un reconeixement a la feina de Redzepi, el secret del qual és utilitzar ingredients inusuals de temporada i de proximitat i situar-los al plat d’una manera creativa i complexa. El menú és estrictament estacional i està dividit en tres períodes: serveixen marisc a l'hivern, verdures a l’estiu i productes de caça i de bosc a la tardor. Aquesta nova trajectòria del Noma (de vegades anomenat Noma 2.0) compleix els requisits de la llista The World 's 50 Best Restaurants per ser novament el màxim premiat: ha canviat d’ubicació, de concepte i de propietari i, per tant, es considera un nou restaurant. El Noma primigeni va encapçalar la llista dels 50 Best en les edicions de 2010, 2011, 2012 i 2014.
Best of the Best
Passi el que passi l’any vinent, el Noma no tornarà a guanyar, ja que passa al grup dels Best of the Best, el grup d’elit de restaurants que han demostrat la seva vàlua i que ara són reconeguts per sempre com a destinacions gastronòmiques emblemàtiques. Els xefs que han portat els seus restaurants a la cúspide de la llista han expressat la seva voluntat d’invertir en el futur del sector i presentar-hi nous projectes i iniciatives. Dins d’aquest selecte grup, s’hi troben els catalans El Bulli i El Celler de Can Roca (aquest darrer, representat a la gala d’Anvers per Joan Roca).