Les fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí pretenen recuperar aquest producte i convertir-lo en emblema gastronòmic terrassenc
col brotonera
Col llombarda, col de Brussel·les, coliflor, i ara torna la col brotonera. Els parents d’aquesta espècie en vies d’extinció li han tret protagonisme durant anys, però ara, gràcies a un acord signat entre les fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí, tornarà a tenir protagonisme.
Té gust suau, forma de brots tendres, no fa cabdell i només produeix fulles allargades. Aquests són els trets distintius de la col brotonera, que es presenta al plat amb els brots frescos, bullits, amanits amb un raig d’oli o simplement passats per la paella.
Antigament aquesta espècie era molt apreciada en la cuina catalana i es podia trobar a la major part de mercats de la Catalunya central i el litoral barceloní. En els darrers anys ha perdut pes dins el sector i ha contribuït a la pèrdua de diversitat que pateix l’agricultura. El projecte de la Fundació Terrassenca de Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí, de l’Escola d’Agricultura de la UPC, pretén dotar el paisatge de les hortes de Terrassa i rodalia d’aquest aliment i convertir-lo en emblema gastronòmic de la zona.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia