Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 coses que no sabies dels seitons

Descobreix les curiositats que no coneixies sobre els seitons

CUINA.CAT

22/05/2023

Les dades ens diuen que aquest peix petit, d’uns 15 cm de llarg, és el més capturat de Catalunya. No ens ha d’estranyar, ja que, a més de ser versàtil i d’oferir moltes possibilitats, a la cuina, quan es conserva amb aigua i sal, n’obtenim l’anxova, un dels acompanyants imprescindibles del vermut! Descobriu 10 coses dels seitons que no sabíeu i les curiositats que no en coneixíeu fa cinc minuts.

01 Seitó

Seitó

Peix blau

El seitó és un peix blau, segurament el més petit de tots (tret del sonso), que és conegut també amb el nom ‘anxova’. De fet, és el mateix peix, tot i que a Catalunya en diferenciem el nom segons si és fresc o salat.

02

Comprar-lo

L’hem de comprar ben fresc, tot i que en podem trobar de congelat, i sempre ha de presentar un aspecte ferm, amb les ganyes i els ulls ben brillants; cal consumir-lo en dos dies, com a màxim.

03

Lleuger

És ric en omega-3 i, com que és tan petit, no acumula metalls pesants com els seus parents grossos, l’emperador i la tonyina. És ric en calci, àcid fòlic, ferro, fòsfor i vitamines B2, B3 i D.

04

Ben net

Per netejar-lo, només cal trencar-li el cap i estirar-lo per treure’n les tripes. Després el podem obrir per la meitat, a manera de papallona, i deixar-lo amb l’espina central o sense (la podem retirar fàcilment amb els dits).

05

Anxoves

El seitó admet moltes preparacions. Si el salem, en podem fer les típiques anxoves. A casa nostra són molt reconegudes les de l’Escala, però també en podem trobar del Cantàbric, que són més grosses.

06

Versàtil

A la cuina, els seitons es poden fer servir per preparar un plat únic, com a entrant o tapa, o afegir-los en amanides, a la pasta, a l'arròs, als fideus, en una truita, en un guisat, en un entrepà o als llegums.

07

Enfarinat

La millor manera de cuinar els seitons és enfarinar-los i fregir-los, ja que, com que són tan delicats, aquesta cocció els beneficia, de manera que queden tendres per dins i cruixents per fora. 

08

Marinat

Altres mètodes igual de bons per preparar els seitons són marinar-los en vinagre (els clàssics seitons en vinagre) o coure’ls al forn o a la brasa, si són grossos. El que hem de tenir en compte és que la cocció ha de ser ràpida per evitar que quedin secs.

09

Congelat

Si volem fer els seitons en vinagre, els haurem de congelar un parell de dies, per evitar el risc que tinguin anisakis, ja que fent-los en vinagre no superen els 70 ºC, que és la temperatura de seguretat per eliminar aquest paràsit.

10

Gàrum

En temps dels grecs i dels romans, el seitó es feia servir, entre altres peixos, per preparar, juntament amb herbes, sal i força temps de fermentació, una salsa molt típica de la seva gastronomia, el gàrum.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: