Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 destins gastronòmics que has de visitar

Indrets amb encant on descobrir nous sabors i passar unes bones vacances

CUINA.CAT

06/07/2017

L’estiu és el moment de l’any més esperat, ja que moltes persones fan vacances. Alguns opten per viatjar a altres països, i, des del CUINA, ens agradaria donar-vos algunes idees. Us proposem una sèrie de destins per descobrir la gastronomia d’altres indrets. Els plats i les tècniques culinàries tradicionals de cada lloc són una forma de conèixer el país. Animeu-vos i gaudiu dels vostres viatges amb tots els sentits, sobretot el gust. Bon viatge i bon profit! 

01 'Hangi', estil de cuina dels maoris

'Hangi', estil de cuina dels maoris Thinkstock

Nova Zelanda, gastronomia multicultural

La gastronomia de Nova Zelanda us sorprendrà per la quantitat d’influències que ha rebut d’altres cuines del món. Entre els seus plats podem trobar vestigis de les tradicions culinàries de les tribus indígenes maoris, els colonitzadors anglesos, països europeus i asiàtics, etc. El resultat és una gastronomia multicultural i molt interessant. A Auckland hi podeu trobar restaurants de tota mena, des de sushi fins a cuina mexicana.

Als mercats i fires, que es fan tant de dia com de nit, hi trobareu aliments polinesis i asiàtics. Un dels productes més comuns és la kumara, una espècie de moniato, o la feijoa i el 'tamarillo'. Una altra curiositat és que els maoris segueixen preparant el menjar en un 'hangi', és a dir, cuinen els aliments enterrats amb pedres calentes en una celebració popular. 

02 Imdihdan al mercat d'Aghbala. Meritxell Serra.

Imdihdan al mercat d'Aghbala. Meritxell Serra.

La serralada de l'Atles al Marroc

El Marroc és un lloc exòtic, amb un encant especial i una cultura única. Aquestes característiques les trobem reflectides a la seva gastronomia, que no deixa indiferent ningú. A la cuina marroquina el pa hi és molt present i en podem trobar de diferents: baghrir, l’msemmen, harcha, etc. A les muntanyes de l’Atles el més comú és el bouchiar, un pa espès sense llevat que es menja amb xopat d’oli i mel. També són típiques les kroasa, pastes de farina, mantega, sucre i cacauet.

La serralada de l’Atles es troba al bell mig d’aquest país, un indret on l’agricultura i la ramaderia mantenen les tècniques tradicionals. Als mercats, hi podreu degustar broquetes de carn, kefta, o imidhidan, vísceres de vaca enrotllades amb els intestins en un pal de fusta que es cou a la brasa. El plat nacional estrella, tot i que el seu origen és amazic, és el cuscús. Cada divendres se sol servir acompanyat de vedella, pollastre, verdures, etc. 

03 Gulasch txec. Ferran Caldés.

Gulasch txec. Ferran Caldés.

Praga i les seves cerveseries

L’oferta gastronòmica de Praga es basa en plats de carn, ja que la República Txeca no té costa. Les cartes dels restaurants solen incloure els menjars típics de la ciutat, però també hi trobem receptes d’altres indrets del món. El curs de la història de la zona ha passat per l’ocupació de diversos països europeus, que han anat deixant la petjada gastronòmica. A dia d’avui, hi podeu trobar gulasch –una sopa a Hongria que han transformat en una salsa–, els knedlíky –mandonguilles austríaques– i els trdelník –dolços eslovacs i romanesos. Així, doncs, a Praga hi trobareu bon menjar, però, sobretot, bona cervesa. Al barri de Žižkov hi ha un munt de cerveseries que fan d’aquesta ciutat un veritable paradís per als amants de la cervesa. No us podeu perdre la Beergeek Pivotéka ni la Pilsner Urquell.

04 Bara Brith, un 'welsh cake' amb panses i sucre. Charlie Allwood.

Bara Brith, un 'welsh cake' amb panses i sucre. Charlie Allwood.

Gal·les, carn i whisky

La cuina gal·lesa és senzilla però peculiar, que sorprèn pels ingredients i els sabors dels seus plats. Un dels productes més tradicionals és el laverbread, un pa d’algues, cansalada fregida i escopinyes que solen servir com a primer plat. Una altra de les receptes més típiques és el xai gal·lès, que està banyat en un cawl o estofat sucós. Pel que fa als dolços, es mengen per acompanyar el te de les cinc i els més comuns són els welsh cakes, amb panses i sucre. En referència a les begudes, la destil·leria Penderyn fa whiskys que han guanyat guardons, ginebra, vodka i licor de crema.

A la part de Cardiff trobem el poble d’Abergavenny, on celebren l’Abergavenny Food Festival. En aquest festival hi trobareu els productes ‘made in Wales’ més peculiars, com el xoriço de vedella o la botifarra negra de xai. Pel que fa els restaurants, us recomanem visitar Y Dosbarth, de cuiners en formació, i The Clink, portat pels presoners de la garjola local. Dos establiments si més no curiosos i amb un menjar que us sorprendrà. 

05 Costelles de cocodril amb patates o arròs i amanida. James Horan; Destination nsw i Paula Llull.

Costelles de cocodril amb patates o arròs i amanida. James Horan; Destination nsw i Paula Llull.

Sydney, el cor d'Austràlia

Austràlia és un país molt característic i la seva gastronomia ho és encara més. Un exemple és la seva versió de les fish & chips britàniques, que preparen amb tauró. Les podeu tastar a les terrasses pròximes a la platja o al Fish Market, on també trobareu ostres de Sydney (les Rock i les del Pacífic). Pel que fa a la carn, les cartes dels restaurants incorporen plats de carn o pizza de cocodril, carn o hamburguesa de cangur, etc.

També són uns autèntics reis de les barbacoes i als restaurants us poden servir angus o wagyu a la brasa, una autèntica delícia. Per beure prenen kombucha, una beguda àcida a partir de te amb llevat fermentat. El podeu tastar a Leichhardt, el bar de l’empresa familiar que l’elabora artesanalment.

 

 

06 Cuina a peu de carrer a l'Índia. Eric Donate.

Cuina a peu de carrer a l'Índia. Eric Donate.

Els sabors de l'Índia

L'Índia és un país amb una gran bellesa i molta història. La seva gastronomia deixa entreveure les influències afganes i perses a les seves receptes. Al restaurant de Karim’s, a prop de la gran mesquita, hi serveixen els plats més tradicionals de la cuina índia, com el tandoori roti, el shahi paneer o el kheema.

El mercat d’espècies de Vella Delhi és el més gran del món i és una parada imprescindible, ja que hi trobareu productes que tan sols trobareu allà. Podeu tastar els jalebis de l’Old and Famous Jalebi Wala, uns xurros sucats en almívar d’espècies, o les samoses japoneses del Manohar Japani Samosa, que se serveixen amb curri de cigrons. A la Hauz Khas Village hi trobareu bons restaurants com el Naivedyam o el Toddy Shop. També recomanem visitar l’Indian Accent, un local molt exclusiu del xef Manish Mehrotra. 

07 Els portuguesos són experts en bacallà. Àlex Tarradellas.

Els portuguesos són experts en bacallà. Àlex Tarradellas.

Lisboa, els reis del bacallà

La gastronomia de Lisboa és molt marinera i són uns autèntics experts del bacallà. Les sardines o sorells a la brasa, l’orada, el verat i, sobretot, el bacallà són els protagonistes dels plats estrella de la ciutat. Si voleu tastar el bacallà en tota la seva esplendor, us recomanem visitar Casa do Bacalhau i el Laurentina. També podeu visitar el Mercado Da Ribeira, on trobareu un munt de parades on podreu tastar diferents productes locals.

Així com a l'Estat espanyol trobem tapes a tot arreu, a Lisboa han fet seu l’art de ‘petiscar’. Els petiscos són una espècie de tapes o snacks que serveixen d’aperitiu. En podeu tastar a la Petiscaria Ideal, l’Estrela da Bica, la Taberna da Rua das Flores, la Taberna Portuguesa, la Sol e Pesca... D’altra banda, a la ciutat també podeu tastar vins i formatges realment bons en establiments com la Queijaria.

08 Mochis de Tòquio. Laia Serra.

Mochis de Tòquio. Laia Serra.

Tòquio: sushi, ramen i te matcha

La cuina japonesa ha arribat a gairebé tots els indrets del món i ha sorprès tothom amb els seus sabors, les seves textures i les seves tècniques culinàries úniques. Si us encanta el menjar del país nipó, no dubteu a visitar-lo i tastar la seva oferta gastronòmica de primera mà. A Tòquio, el millor peix el trobareu, sens dubte, al mercat de Tsukiji. Les seves subhastes de tonyina són un veritable espectacle. Als restaurants dels voltants podeu tastar el sushi que fan amb aquest peix, acompanyat de sopa de miso i te verd.

El ramen és l’altre plat estrella de la gastronomia japonesa i, de fet, a Tòquio hi trobem un carrer especialitzat: el Ramen Street. D’altra banda, a arreu de la ciutat us serviran te matcha d’una qualitat excepcional, que també és molt present als dolços japonesos com els mochis o dorayakis.

09 El Kensho és referent de menjar cru. Nora Pojornovsky.

El Kensho és referent de menjar cru. Nora Pojornovsky.

La carn argentina de Buenos Aires

L'Argentina és un destí gastronòmic per als més carnívors, ja que la carn és la protagonista indiscutible de la seva cuina tradicional. A Buenos Aires, al barri de Palermo, hi podeu trobar establiments com La Cabrera on menjar bondiolas de porc, pamplonas de pollastre, achuras o bife. Un altre restaurant que de ben segur que us agradarà és Mishiguene, on podeu degustar plats de la cuina sefardita, l’asquenazita i jueva.

A Palermo Hollywood hi trobareu El Kensho, un local referent del crudivorisme, on podeu tastar pa sense cocció, cebiche de bolets, sopa d’espinacs raw, cantimpalo wad (embotit de llavors), etc. D’altra banda, a Palermo Bellini hi trobareu locals força bohemis on prenen el cafè en birkin. Destaca El Baqueano per la seva oferta: nyandú, flama, jacaré, llagosta de riu, faisà, perdiu, guatlla, llebre, senglar, chivito... Si voleu tastar els millors bifes de la ciutat, visiteu El Obrero, un restaurant de dos asturians. 

10 Pizza de Chicago

Pizza de Chicago Thinkstock

Al més pur estil Chicago

Chicago és una ciutat amb un estil culinari propi, amb menjars deliciosos però no gaire saludables. Ja és sabut que la gastronomia americana no és gaire ‘light’, i, en aquesta ciutat, de ben segur que guanyeu un parell de quilos. Als restaurants hi podeu trobar la característica pizza a l’estil Chicago. Gruixuda, amb massa farcida de salsa marinera, formatge i més ingredients. Irresistible però diferent, així que no la compareu amb una d’italiana.

A part d’aquesta pizza que ens recorda a una mena de quiche, podeu tastar el famós Chiago Dog. Aquest frankfurt amb pa de llavors de rosella, farciment a base de mostassa, ceba, cogombrets, tomàquet i pebrot no us decebrà. Els més bons els trobem al Portillo’s, un bar cent per cent americà, però en podeu degustar als ‘food trucks’ que hi ha per tota la ciutat. Finalment, si voleu saltar-vos la dieta de debò tasteu les crispetes amb el Windy City Mix, és a dir, amb formatge cheddar i caramel. 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: