El rebost italià s’assembla bastant al nostre, ambdós hereus de la dieta mediterrània. No és el mateix la cuina del nord que la del sud del país i és per això que, a la revista CUINA de setembre, vam acompanyar Antonella Speranza, una napolitana que viu a Barcelona i que és l’autora del blog La pasta per als catalans, a comprar els productes essencials per al seu armari. Si vols cuinar com un autèntic italià, aquest és el teu rebost:
Pasta
- És impossible no trobar pasta en un rebost italià. En tenim de molts tipus, així que és important saber per a què serveix cadascuna. A Itàlia en mengen cada dia, però en menor quantitat que aquí i combinada amb salses, verdures, hortalisses... Menjar menys, menjar millor, un costum que hem d'aprendre.
Cafè
- Els italians no són gaire partidaris de les càpsules i és que són uns grans amants del cafè, ja sigui a casa o al bar. Tenen el costum de prendre quatre cafès al dia, i només hi posen llet al de bon matí. Espresso, cappuccino, mocca, macchiato... Són reis del caffè.
Bitxo
- El bitxo és essencial en moltes de les salses que els italians preparen. Bolonyesa, napolitana, amatriciana, etc. Exalta el sabor de la pasta, li dóna aquest toc més fort i gustós, imprescindible en la bona cuina italiana. Peperoncino és com el coneixen al país transalpí.
Tomàquet
- Els italians fan servir el tomàquet de moltes maneres. A l'estiu, fresc, però al llarg de l'any prefereixen el tomàquet en conserva. Tomàquet concentrat, sencer i pelat o passat pel passapuré. És l'element estrella de moltes salses, pizzes i amanides.
Tàperes
- Les tàperes, que en el seu cas acostumen a tenir-les en conserva i no pas avinagrades, són també un element important de la cuina italiana tant en salses (puttanesca) com en plats (pepperoni gratinats).
Olives
- Les barregen amb les tàperes per cuinar o les serveixen soles com a entrant. Els italians tenen olives de tot tipus. Grosses o petites, condimentades o sense condimentar. Perfectes en una amanida, soles com a entrant o per a un farciment.
Cansalada
- Va per estacions i a la cuina napolitana és usada a l'hivern. La compren enrotllada, a trossos o a làmines, i és la base de molts plats pel gran sabor i aroma que desprèn quan es cuina.
Formatge
- Evidentment que en la cuina italiana el formatge no hi podia faltar. Tots coneixem el parmesà, el pecorino i el grana padano, ja que són els formatges més utilitzats. El grana padano és el més usat per ratllar, normalment en pols; així és com ho fan els veritables italians. Es fan servir per a la pasta, també a trossos en amanides i risottos. On mai, sota cap concepte, es posa formatge, és a la pasta amb peix. Cal tenir-ho ben present.
Herbes
- Aporten l'aroma absoluta a la cuina transalpina; en tenen quatre que són del tot obligades en la seva cuina: julivert, romaní, alfàbrega i orenga. El julivert a l'hivern i l'alfàbrega a l'estiu, l'orenga per a la pizza marinera
‒perquè a les altres hi tiren alfàbrega‒ i el romaní, que és l'estrella de qualsevol rostit o guisat.
All i ceba
- Presents en tota salsa italiana, són un aliment imprescindible. No acostumen a barrejar-los, però per donar gust al sofregit van molt bé. En aquest cas, no hi haurà cap dificultat per trobar-los, aquí també els utilitzem molt!
A Barcelona hi ha diverses botigues on podem trobar els millors productes italians per completar el rebost de manera que la nostra cuina s'assembli més a la del país itàlic. Botigues de qualitat a les quals està bé donar-hi una ullada.
- SUPERMERCAT DEL MÓN. PARLAMENT, 21. BARCELONA. // WWW.BHGSUPER.ES
- MELOCOMO. PUJADES, 188. BARCELONA. // WWW.MELOCOMO.CAT
- EMPORIO MANDAROSSO. MARE DE DÉU DEL PILAR, 11-13. BARCELONA. // WWW.LECUCINEMANDAROSSO.COM
- MAKKERONI GASTRONOMIA ITALIANA. MARIÀ AGUILÓ, 62. BARCELONA. // WWW.MAKKERONI.CAT