CUINA.CAT
21/04/2023Si encara no teniu clar quin llibre regalar per Sant Jordi, no patiu, aquí teniu una tria de llibres gastronòmics ideals per gaudir d'una bona lectura i per aprendre una pila de receptes diferens, delicioses i que de ben segur us sorprendran!
No soc un dels vostres
El periodista gastronòmic i col·laborador de CUINA Marc Casanovas explica la història real d'Àlex Montiel i el restaurant L'Aram, peces imprescindibles per entendre la nostra cultura gastronòmica que fins ara han viscut en una penombra buscada. Amb el testimoni de Montiel, de la seva família i d'alguns dels noms més importants de la cuina catalana i europea, com Adrià, Santamaria, Gagnaire, Abellán i Berasategui, ens ofereix el relat inaudit i sense filtres de l'enfant terrible dels fogons que va capgirar l'escena gastronòmica de Barcelona. Un llibre sobre un xef nascut per trencar motlles que va més enllà de la gastronomia.
El gran llibre de la nutrició
Aquest llibre és el resultat de més de vint anys de feina de dos autors materialitzats en una guia extensa que combina les vocacions didàctica i científica. És una obra enciclopèdica de lectura àgil que posa les bases del que ha de tenir en compte qualsevol dieta com cal. Abel Mariné és un dels nutricionistes catalans més destacats i, amb la periodista Imma Amadeo, ha transmès els seus coneixements en un llibre que està pensat per a tots els públics i que s'estructura en dos grans blocs: un amb els aspectes més generals del bon menjar, amb les bases i els fonaments de la nutrició, i un altre que aprofundeix en cada grup d'aliments.
Què és ser vegà?
Aquesta guia us ajudarà a endinsar-vos en el veganisme d'una manera senzilla, ja que explica les repercussions saludables que proporciona portar un estil de vida diferent. Un llibre que inclou receptes i consells i que està adreçat als més joves que en vulguin entendre els beneficis per a la salut i per al medi ambient.
Bocatas. Arte entre dos panes
En aquest llibre, Toni Garcia i Òscar Broc reivindiquen l'entrepà, que ja no és patrimoni exclusiu de bars i cafeteries, sinó que es troba en format gurmet a les cartes d'alguns dels millors restaurants. Per això, fan un recorregut per mig centenar d'aquests entrepans, que es poden degustar arreu del país.
Silvestre
El Basque Culinary Center, un dels centres d'educació, investigació i innovació més avançats en gastronomia, ofereix en aquesta obra un catàleg extraordinari de plantes i herbes silvestres de la península Ibèrica, amb què convida tant els curiosos com els professionals de la restauració a sortir a la natura a buscar tresors que tenen un potencial immens per convertir-se en ingredients de moltes receptes. Hi trobareu informació detallada de 180 varietats de plantes, a més de consells de recol·lecció, aplicacions i receptes perquè fins i tot una humil llampuga es converteixi en la reina d'una amanida o en la base per a un cafè o una combutxa, per exemple.
La cuina dels altres catalans
En aquest nou llibre, Xesco Bueno reivindica la cuina que va arribar a Catalunya procedent de diferents onades migratòries des de la resta de la Península, durant la segona meitat del segle xx, una cuina nòmada i migrant, humil i alhora saborosa, apetitosa i suculenta. Bueno analitza quins d’aquests plats ja formen part del corpus culinari català i quant de temps ha de passar per considerar-los part de la cuina catalana. A més, afegeix petits apunts autobiogràfics per parlar dels seus orígens i el dels seus pares, de la taula de casa seva, dels seus inicis als fogons i de la funció social dels restaurants. Tot plegat, amb les fotografies espectaculars d’Ana Casanova.
El llibre de la xocolata
No costa gaire que els petits de casa es tornin bojos per la xocolata, però, després de fer un cop d'ull a aquest llibre, amb contes, cançons, jocs i molt més al voltant d'aquest producte, n'aprendran moltes coses que no sabien i descobriran que no hi ha res tan bo com un gelat, un batut o una rajola de xocolata.
La guia de vins de Catalunya 2023
Arriba una nova edició, la quinzena, de La guia de vins de Catalunya, que aquest 2023 presenta una novetat important, ja que s'ha ampliat l'equip de tastadors amb la incorporació de Fran Ortiz, Victòria Ibánez Morilla, Sergi Sevé i Cristina Martínez, que s'uneixen als directors de la guia, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover. Des dels orígens, l'any 2008, aquesta guia s'ha consolidat com una eina imprescindible per valorar l'evolució dels vins catalans. En l'edició d'enguany, s'han tastat i puntuat 1.174 vins de més de dos-cents cellers d'arreu del territori, i hi trobareu totes les valoracions i les notes de tast per triar el millor vi per a vosaltres.
Les receptes de l'Arnau
Guanyar el concurs MasterChef el va ajudar a reafirmar-se en la vocació de cuiner, i des de llavors no ha parat de formar-se i de treballar. Aquest és un llibre de receptes originals, atrevides, saboroses i boníssimes que són fidels al caràcter creatiu i juganer de l’autor, que ara col·labora al Cuines de TV3.
Sopes
Ada Parellada ha fet un recull de 50 receptes de sopes clàssiques, casolanes, tradicionals o regionals, explicades amb el llenguatge planer i expert a què ens té acostumats. Hi trobareu anècdotes, curiositats i idees per convertir un dels plats estrella dels temps de fred en tota una experiència gastronòmica.
La cuina catalana
Josep Lladonosa és un dels cuiners i experts més importants de la nostra gastronomia, i en aquest llibre explica amb detall i meticulositat desenes de trucs per preparar i cuinar els productes de temporada i redescobrir plats de sempre, com ara l'ànec amb peres, els rovellons a la brasa amb all i julivert, l'arròs a la cassola, el bacallà amb mongetes i els musclos amb salsa marinera. Tot plegat, organitzat en capítols temàtics, des de les salses fins a les conserves, en més de sis-centes pàgines on descobrireu plats de peix, de carn, de caça, verdura, arrossos, llegums, pasta i, és clar, les postres de tota la vida.
Jon Cake. Las tartas de queso más gourmet
El llibre i les receptes del gran renovador gurmet dels pastissos de formatge. Si voleu fer el cheesecake perfecte però no sabeu per on començar, aquí trobareu tot el que us cal per gaudir de desenes de versions d'aquest dolç amb els consells d'un autèntic expert en la matèria, que té botigues al Born i a les Corts.
Quin àpat!
El preferit de la xef Martina Puigvert, un llibre sobre la cuina tradicional. "M'agrada aquest llibre perquè reivindica la idiosincràsia de la cuina rural des d'un punt de vista eminentment garrotxí". Així justifica Martina Puigvert Puigdevall la tria de Quin Àpat! com al llibre de cuina que considera imprescindible de la seva extensa col·lecció. La cap de cuina de Les Cols afegeix: "Quan llegeixo, em permet visualitzar i reconèixer l'existència d'unes menges que són ben bé d'aquí, volcàniques, i que formen part de la filosofia gastronòmica que apliquem al restaurant, a l'hort i al centre de recerca d'R+D".
Corpus de la cuina catalana
El Corpus de la cuina catalana és el receptari més complet, útil i pràctic de la gastronomia catalana, amb gairebé 1.200 receptes numerades i ordenades alfabèticament, que inclouen plats tan arrelats en la nostra identitat com l'escudella barrejada, els mars i muntanya, els romescos i les mandonguilles amb sípia i pèsols. Aquesta edició actualitzada i ampliada amb més receptes i menús, inclou novetats destacades, com la valoració nutricional dels plats, la descripció de les fruites i les hortalisses amb valor patrimonial i les varietats autòctones d'arròs, farina, peix i crustacis que hi surten, per posar en context la riquesa de la nostra cuina.
Enganxat
En aquest llibre, creat a partir de les converses amb Carme Gasull, el xef del Moments, fill de Carme Ruscalleda, explica el camí que ha hagut de recórrer per superar l'addicció a les drogues i l'alcohol i recorda el paper que ha tingut la cuina, positiu i negatiu, en aquesta trajectòria vital que ha estat plena d'alts i baixos.
Dolç i salat
Un llibre de receptes de pastissos dolços i salats per temptar amics i familiars amb elaboracions senzilles i pràctiques, ideals per a ocasions especials i amb pastissos de tota mena amb sabors, formes i colors de tot tipus.
El llibre del llaminer
Un llibre per reviure records dolços d'infantesa, amb receptes festives i tradicionals, ple de propostes per recuperar, o mantenir, amb dolços de tota mena que de ben segur que coneixeu.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: