Troba la teva recepta

10 propostes gastronòmiques per divertir-vos al setembre

El setembre sol significar el final de les vacances, però això no vol dir que s'acabi la diversió! Gaudiu del mes amb aquestes activitats i propostes!

CUINA.CAT

27/08/2019
01 Babula Bar 1937

Babula Bar 1937

Babula Bar 1937

Al Babula Bar 1937, Leo Chechelnitskiy, d'origen rus, ha volgut fer un homenatge a la seva àvia i, per extensió, a totes les àvies del món, amb una proposta informal de productes crus (el 60% de la carta) que us faran viatjar des de Rússia fins al sud d'Europa passant pel sud-est asiàtic i l'Amèrica del Sud. Per rematar-ho, els còctels clàssics i d'autor són un altre dels elements destacats d'aquest local, per gaudir abans, durant o després de l'àpat.

02 Fira de la Vinyala

Fira de la Vinyala

Fira de la Vinyala d'Òdena

Arriba la fira del cargol d'Òdena! Però no parlem de qualsevol espècie, sinó que la jornada se centra en la vinyala, el cargol de les vinyes, també conegut com a 'cargol cristià' o 'jueu'. El seu nom prové d'una relació molt estreta entre el municipi, els cultius de raïm i, evidentment, aquest animal, que ja forma part del territori natural. Per això i per la seva apreciació culinària se celebra anualment aquest esdeveniment.

L'artesania, el lleure i la gastronomia són els eixos d'aquesta fira. L'objectiu és promocionar un dels productes típics de la ciutat, així com altres elements gastronòmics d'elaboració artesanal i local. D'aquesta manera, els restaurants acreditats esdevenen un dels punts més importants de la jornada, des d'on s'ofereixen propostes culinàries de qualitat amb la modalitat de degustació, tot amb la vinyala com a fil conductor.

En aquesta oferta també entren postres, cervesa, vi i caves produïts a Òdena per tal de donar cert protagonisme, també, a les creacions del municipi. La Fira de la Vinyala es transforma així en una jornada ideal per tal que els amants del cargol coneguin, aprenguin i, sobretot, mengin.

  • El diumenge 15 de setembre. A Òdena (Anoia).
03 Fira de l'Ametlla de Vilagrassa

Fira de l'Ametlla de Vilagrassa

Fira de l'Ametlla de Vilagrassa

L'ametlla ha guanyat certa popularitat amb el temps, i és que el seu preu no canvia gaire, han aparegut noves varietats d'ametllers i s'ha estès el reg de suport. Ha esdevingut un fruit sec de gran importància, i és aquesta idea la que es posa en manifest en la Fira de l'Ametlla d'enguany, a Vilagrassa.

Segons el director de l'esdeveniment, això significa un major nombre d'implicats, més col·laboradors, més dies de fira i, evidentment, més propostes. Del 20 al 22 de setembre us espera un gran nombre d'activitats a la vila urgellenca: tallers d'elaboració de dolços per als més petits, parades per tastar l'ametlla torrada, garapinyada, en llet o en llonganissa i diversos tastets dels restaurants de Vilagrassa són alguns dels actes que us esperen quant a l'àmbit gastronòmic.

Per altra banda, també es pot gaudir d'exposicions relacionades amb l'ametlla i el seu cultiu, sardanes tradicionals, esmorzars populars i molt més. Finalment, el dissabte 21 es planta un ametller a la ciutat com a fet simbòlic i representatiu de l'amistat entre els municipis de Vilagrassa i Agramunt.

  • Del 20 al 22 de setembre. A Vilagrassa (Urgell).
04 Plat d'arròs amb pop

Plat d'arròs amb pop

XXVIII Jornades del Pop i de l'Arròs de Sant Carles de la Ràpita

Dos dels productes més característics de la cuina de la Ràpita protagonitzen unes jornades gastronòmiques que, durant un mes, us permetran descobrir-ne les propietats. Des de mitjan setembre, diversos restaurants de Sant Carles de la Ràpita oferiran als comensals plats i menús pensats especialment per a l'ocasió, amb el pop i l'arròs com a protagonistes.

Pot ser que els dos ingredients estiguin junts al plat o pot ser que us els presentin separats, però segur que després de tastar-los voldreu repetir i descobrir altres maneres de gaudir d'aquests dos ingredients. El millor de tot és que teniu un mes per tastar les diverses propostes, de manera que si us quedeu amb ganes de seguir degustant plats, podeu tornar-hi quan vulgueu i continuar amb aquest viatge gastronòmic.

05 V Jornades Gastronòmiques del Calamar

V Jornades Gastronòmiques del Calamar

V Jornades Gastronòmiques del Calamar a Cambrils

Des de finals de setembre, una trentena de restaurants de Cambrils participen en la cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques del Calamar, de manera que aquest cefalòpode es convertirà en l'estrella indiscutible dels menús i dels plats preparats especialment per a l'ocasió. Aquestes jornades, que s'allarguen fins al 13 d'octubre, són una bona excusa per visitar aquest municipi de la Costa Daurada i descobrir-ne els atractius turístics i gastronòmics.

Els menús dels restaurants que participen a les jornades tenen preus per a totes les butxaques, entre els 23 i els 60 euros, i podreu maridar els plats amb vins i caves.

  • Del 27 de setembre al 13 d'octubre en diversos restaurants de Cambrils (Baix Camp).
06 Foc de Bordils

Foc de Bordils

Foc de Bordils

Quan entreu al Foc de Bordils us cridarà l'atenció la presència de peces grosses de carn i de peix que es couen a les cuines de llenya i els forns de ferro de l'establiment. I és que el xef Lucas Trigo ha fet una aposta per les coccions llargues dels millors productes, amb una carta en què la carn, el peix i les verdures a la brasa tenen tot el protagonisme.

Els productes del Foc de Bordils són de proximitat i, per exemple, a la carta hi trobareu peixos de la Costa Brava i el producte estrella per als carnívors, el costellam sencer cuit en una creu de ferro amb llenya durant més de tres hores. Perquè aquí podeu descobrir maneres de cuinar que no us imaginàveu!

  • Foc de Bordils. Camí del Pla, 4. Bordils (Gironès).
  • Tel. 621 26 43 65.
07 Festa de la Sal

Festa de la Sal

Festa de la Sal a l'Escala

Cada tercer dissabte de setembre, des de l'any 1997, l'Escala ret homenatge a dos oficis molt antics del municipi: el de pescador i el de salador. La festa, organitzada per l'Arxiu Històric i el Museu de l'Anxova i de la Sal, va iniciar-se amb la commemoració del tercer centenari de la construcció de l'antic magatzem on arribava la sal per mar.

Aquest esdeveniment es tracta d'una festa de participació popular i rememora els orígens pescadors i saladors de l'Escala, amb recreacions de la vida quotidiana de fa més de cent anys. La jornada destaca, també, per la mostra d'aquests oficis i per la cuina marinera que s'hi porta a terme, un altre dels pilars que conformen la relació estreta entre la ciutat i el mar.

A més a més, la festa, per tal que es pugui anomenar d'aquesta manera, incorpora elements molt antics del patrimoni immaterial del municipi com són el Ball del Drac i el de la Farandola. Un dia d'homenatge a un dels oficis més antics de l'Escala en un entorn únic com és la platja de l'antic port.

  • El dissabte 21 de setembre. A l'Escala (Alt Empordà).
08 Fira de la Figa

Fira de la Figa

Fira de la Figa d'Alguaire

El municipi segrianenc d'Alguaire destaca pel conreu de figues, concretament de la varietat coll de dama. Tot i així, hem hagut d'esperar dos anys per tal de poder assistir a una de les festes més populars de la ciutat: la Fira de la Figa.

Carrers plens de tallers de cuina, oficis artesans, cursos, tastos i rutes us esperen en aquest cap de setmana dedicat exclusivament a la fruita del poble. Podeu conèixer les activitats i tasques que envolten la figa i, és clar, podeu comprar-la directament dels productors en el mercat que es munta durant aquests dies.

Són només dues jornades carregades d'activitats i curiositats sobre la figa d'Alguaire, de manera que si us agrada molt aquesta fruita assegureu-vos de tenir lliure el cap de setmana del 21 al 22 de setembre. I és que aquesta fira no tornarà fins al 2021!

  • El 21 i 22 de setembre. A Alguaire (Segrià).
09 Fira de Calella

Fira de Calella

Fira de Calella i l'Alt Maresme

Amb gairebé quaranta anys d'història, la Fira de Calella i l'Alt Maresme s'ha convertit en una de les cites imprescindibles del calendari firal del país i en una oportunitat perquè els visitants coneguin de primera mà els productes gastronòmics i artesans de la població i de la comarca. Els expositors s'instal·len al passeig de Manuel Puigvert i ofereixen els seus productes, mentre que, paral·lelament, s'organitzen xerrades i activitats per a tota la família. D'aquesta manera, la Fira de Calella i l'Alt Maresme es converteix en el punt de trobada dels millors productors i de la millor gastronomia de la comarca.

  • Del 20 al 23 de setembre. A Calella (Maresme)
10 Street Tacos

Street Tacos

Street Tacos

Amb una carta senzilla, amb set tacos diferents, nachos i 'quesadillas', Street Tacos ha obert les portes a la Barceloneta per trencar la tònica de les paelles i la cuina marinera i oferir una proposta mexicana de menjar senzill i de qualitat que podreu menjar-vos amb els dits. A la carta trobareu opcions veganes i aptes per a persones amb celiaquia, ja que les 'tortillas', casolanes, són de blat de moro.

Hi ha tacos de verdura, de carn i de peix ecològic, amb referències tan atractives com el del calamars a l'andalusa amb pico de gallo i crema agra, el d'albergínia rostida amb pico de gallo, el de xai adobat amb pinya i el de porc marinat a l'estil de Puebla amb guacamole i xilis 'jalapeños', entre d'altres. Tot plegat, seguint la filosofia 'slow food' i amb productes de quilòmetre zero.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20-22 set

XVI Fira de l'Ametlla

L'ametlla ha guanyat certa popularitat amb el temps, i és que el seu preu no canvia gaire, han aparegut noves...

20-22 set

Born Street Food

Amb el tret de sortida de les Festes de la Mercè, torna el Born Street Food, el festival 'foodie' per excel·lència...

21-22 set

Fira de la Figa 2019

El municipi segrianenc d'Alguaire destaca pel seu conreu de figues, concretament de la varietat coll de dama. Tot...

20-22 set

El Born Street Food

El Born Street Food, el festival foodie per excel·lència de Barcelona, dóna el tret de sortida a...

Portada 231

PA AMB TOMÀQUET REVOLUTION. CAPGIREM LA RECEPTA MÉS TRADICIONAL!

  • 'Souvenirs' gastronòmics
  • Somni d'un paisatge gastronòmic d'estiu

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto