Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

3 motius per visitar Sardenya aquest estiu

El tòpic diu que és un paradís de platges de sorra blanca i aigües de color turquesa. Pocs saben, però, que també és un paradís per als més gormands.

MARCO BOZZER

17/06/2019
01 Formatges

Formatges

Un producte estel·lar

En un territori on ovelles (sobretot) i també cabres pasturen al seu aire per l’interior de l’illa, trobem una varietat increïble de formatges. Allà on vagis, no és difícil trobar els dos pecorinos clàssics: el sard i el romà; i dues ricottes (mató d’ovella): gentile o salada.

Si aspirem a l’excel·lència, cal anar a la província de Nuoro, a la Barbagia, on es troba el Fiore sard de llet crua; o a la zona de Sàsser, al nord, on elaboren la versió sarda del Grana Padano, el Gran Pecorino d’Anglona, i el curiós Ovinfort, el rocafort 100% d’ovella 'made' in Sardenya. Acabem així a la província de Sàsser, amb el Pecorino d’Osilo, un alta gamma que és presidi slow food

02 Vins

Vins

Un vi excel·lent

A Sardenya també mereixen un capítol a part els companys més fidels dels formatges, el vi i el pa. Així que, com si es tractés d’una Toscana en ple Mediterrani, cal agafar el cotxe i fer ruta visitant els cellers on s’elaboren els grans vins sards, com la cantina Tani di Monti (Sassari): no en va, el seu Serranu del 2015 ha estat guardonat recentment, a la fira Vinitaly 2019, com el millor vi negre italià de l’any. Si el que es busca és un celler on també serveixin menjars, el Vigne Surrau, d’Arzachena, a la Gallura, és una parada obligada. S’hi pot visitar i degustar el Vermentino di Gallura, el vi blanc autòcton per excel·lència.

03 Carasau

Carasau

Un pa

El pa 'carasau', un altre acompanyant magnífic del formatge sard, conegut també com a 'carta música', es pot trobar des de supermercats fins a botigues gurmet, per als artesans. Entre els semiartesans, destaca el carasau de Ferreli de Lanusei, a Nuoro, i el tradicional i artesà Panificio Eleonora di Raffaele Ciancotto, a Fonni (Nuoro). Pasquale Porcu, periodista i gastrònom sard, ens aconsella dos dels restaurants més representatius de la gastronomia de l’illa: Peschiera Pontis, a Oristano, i Da Vito en Sennori, prop de Porto Torres. Nosaltres hi afegim Sa Mandra, un agroturisme de l’Alguer que ens dóna la benvinguda en català!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto