CUINA.CAT
03/10/2019Pastanaga, moniato, clementina i carbassa d'hivern... a principis d'octubre els pagesos els cullen dels horts per oferir als consumidors els millors productes de l'època. Comparteixen temporada, però també el color taronja. Són una excel·lent font de vitamina C i això els converteix en els millors aliats per combatre els canvis de temperatura.
Pastanaga
És una arrel alcalina rica en provitamina A i amb un gust lleugerament dolç. Per les seves propietats, protegeix contra el càncer i també va molt bé per a la vista. Normalment només es menja l'arrel, però les fulles es poden menjar en amanides o sopes. La pastanaga té múltiples aplicacions gastronòmiques: podem fer-ne sucs, crudités per 'dippejar' l'hummus o el guacamole, pastissos, cremes, saltats de verdures i molt més. Encara que la versió taronja és la més habitual, existeixen varietats menys conegudes, com la de color blanc, lila, groc i negre. Es manté bé en espais frescos durant 3 setmanes i es poden congelar 8 mesos. Quan la trieu, fixeu-vos en que sigui de mida mitjana i que les fulles siguin d'un color verd viu.
Moniato
El moniato, també conegut com a 'batata' o 'patata dolça', és originàri d'Amèrica Central i va arribar a Europa gràcies a Cristòfor Colom. Els seus amants esperen tot l'any que arribi l'octubre per començar a degustar aquest tubercle amb una dolçor tan especial. Val a dir que el moniato és superior nutricionalment en comparació amb la patata, i és recomanable menjar-lo perquè conté una alta quantitat de provitamina A. És interessant per als vegetarians, ja que és ric en un tipus d’aminoàcid essencial (la metionina) que no és habitual en els productes vegetals. Si tallem el moniato a tires, com les patates fregides, i el fem al forn amb espècies, tindrem un acompanyament per a qualsevol plat.
Clementina
La clementina és una fruita de la família dels cítrics, amb un gust híbrid entre la taronja i la mandarina. La natura ens la porta en època de fred, ja que és rica en vitamina C. És un aperitiu ideal per menjar a mig matí o a l'hora de berenar fora de casa, perquè no calen carmanyoles o coberts per consumir-la. A l'hora de triar-la, cal tenir en compte que existeixen tres varietats principals : Fina, Hernandina i Clemenules. A la cuina, la clementina contrasta molt bé amb plats amb un alt contingut de greix, com els guisats o rostits de carn. El Montsià, i especialment Alcanar, és la zona amb més productors d'aquesta fruita a Catalunya.
Carbassa d'hivern Thinkstock
És una verdura dolça rica en minerals i vitamines que va arribar a Europa al segle XV. Conté menys aigua que la carbassa d'estiu però sí que té molta fibra. És una bona idea prendre'n si esteu refredats, ja que ajuda a treure la mucositat del pulmó, els bronquis i el coll. També, si voleu reduir el consum de sucres refinats és aconsellable menjar carbassa per tenir menys ganes de prendre altres dolços menys saludables. A l'hora de comprar-la és millor que sigui madura i de pela gruixuda abans que de pela suau. Es pot coure al forn, bullida, saltada, estofada, etc.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: