Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

3 vins dolços que heu de tastar i un taronja per descobrir

Dues propostes de casa nostra, un reserva blanc de la Rioja Alta i un brisat de les Canàries

CARME MELIÀ

22/11/2021

Els vins dolços s'acostumen a servir al final dels àpats per acompanyar les postres. Ara que s'acosten les festes de Nadal, quan les sobretaules s'allarguen dolçament, és un bon moment per degustar-los. Us en proposem tres: el primer vi dolç blanc del celler Herència Altés –el Verema Tardana–; un reserva de la Rioja Alta –el Viña Albina–, i un nou vi bullit –el nou Dolç de Foc–, elaborat pel sommelier David Seijas i la família Roqueta, de vins Abadal. Per arrodonir-ho, us proposem també un vi taronja de Lanzarote, un blanc amb ànima de negre, molt gastronòmic i saborós.

01 Herència Altés

Herència Altés

Verema Tardana, un dolç de llarga criança de la Terra Alta

El primer dolç del celler Herència Altés (Terra Alta) és un vi amb vuit anys de criança que s’ha fet gran amb el celler. Verema Tardana és un monovarietal de garnatxa blanca que sorprèn per la seva personalitat, frescor i acidesa. De color ambre brillant, en nas desperta notes de pela de taronja deshidratada, caramel, avellana i herbes mediterrànies, mentre que en boca és, a la vegada, fresc i untuós amb un punt d’acidesa. 

Des del celler recomanen maridar-lo amb dolços tradicionals de la Terra Alta, com el coc d’avellana o les casquetes de confitura i també amb xocolata negra de, com a mínim, el 80% de cacau. La tirada del Verema Tardana és molt reduïda –de només 500 ampolles– i es pot adquirir per 29,50 € al celler, a Gandesa.

02 Dolç de Foc, Flama

Dolç de Foc, Flama

Dolç de Foc, Flama

De les bullidores de vi del segle XVII de la masia Roqueta (Avinyó, Bages) i d’una recepta de vi bullit de la tieta Mercè Torrentó (mitjan segle XIX, amb un most base de macabeu, picapoll i malvasiana manresana), sorgeix Dolç de Foc, Flama, un projecte de col·laboració entre el sommelier David Seijas (Gallina de Piel) i la família Roqueta (Abadal) per reinterpretar i crear un vi calent.

Després de diversos procediments d'assaig i error, han creat un nou concepte de vi, modern, gastronòmic i ple de matisos, que ha bullit dins una cabana de pedra seca i ha envellit en una bota de fusta de castanyer amb solera de vins rancis. El Dolç de Foc, Flama té un preu de 75 € / 375 ml (258 ampolles). 

03 Reserva Dulce

Reserva Dulce

Viña Albina, Reserva Dulce

Aquest Viña Albina dolç va néixer una mica per casualitat quan, fa uns quants anys, una vinya de la Rioja Alta va quedar oblidada a l'hora de la verema. El raïm va continuar madurant i, al cap d'un temps, es van adonar que estava deshidratat i s'havia convertit en panses, amb una alta concentració de sucre i una acidesa molt bona. Es va veremar a mà i es va vinificar i deixar envellir.

Aquest reserva dolç, de color daurat i textura vellutada, ofereix un joc molt atractiu d'aromes i sabors, que el fan ideal per acabar les celebracions nadalenques. Una proposta diferent dels licors i destil·lats típics, un vi blanc dolç reserva, amb criança en bota i ampolla, cosa poc habitual. Ha obtingut 93 punts a The Wine Advocate (llista Parker) i a la Guía Peñín. Preu: 9 €.

04 Orange Wine

Orange Wine

Orange Wine

Orange Wine El Grifo és un monovarietal de moscatell d'Alexandria, el primer vi taronja del celler de Lanzarote. Un blanc amb ànima de negre que neix de 'chabocos' (cavitats entre terrenys de lava) centenaris i que ha fermentat amb les pells i les llavors tres mesos. Un vi natural sense sulfits afegits, d'intensitat alta, explosiu i complex tant en nas com en boca. Amb cos i molt intens, el pas en boca és llarg i amb sensacions salines.

En nas destaca la part cítrica d'escorça de taronja, i de la part floral, l'especiat de romaní, farigola, flor de camamilla amb fons balsàmic i anisat. D'edició limitada, 648 ampolles, el seu preu és de 24 €. Els 'orange wines', també anomenats 'vins taronges' o 'vins brisats', són elaborats amb raïm de varietats blanques que fermenten amb les peles, com si fossin negres, i, per tant, agafen color (en alguns casos, arriben fins al taronja). Solen ser vins molt gastronòmics i complexos.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 255

REVOLUCIONEM EL NADAL!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto