Darrere de cada producte hi ha una història, i al Maresme, aquesta història comença al mar i al sauló —la terra que nodreix les hortes i vinyes de la comarca i impregna els ingredients locals d’un caràcter únic. Aquesta comarca litoral, banyada pel Mediterrani i acariciada per la brisa marina, és un veritable rebost obert que es desplega al visitant amb autèntiques experiències de proximitat.
Des del mar i l'horta fins al plat, el Maresme convida a explorar el seu patrimoni culinari a través de visites a hortes i llotges, tallers de cuina, passejades entre vinyes i tastos de vins. Si vols tastar el Maresme, apunta't aquestes propostes pensades per als amants de la bona taula.
1. Visita les llotges i subhastes del Maresme
El Maresme conserva viva la tradició marinera a través de les llotges i subhastes de peix fresc, com les d’Arenys de Mar, el Masnou i Montgat, on es pot observar l’arribada de les barques de pesca i els pescadors a port i seguir en directe la subhasta del peix fresc. La Llotja d’Arenys de Mar es pot visitar de dilluns a divendres tarda, mentre que a Montgat o el Masnou (de dilluns a divendres a les 13 h) es pot gaudir de l'única subhasta tradicional cantada que queda en tot el litoral català.
La visita a les llotges i subhastes del Maresme és una activitat única que permet entendre el valor de la tradició pesquera i del producte local. I per tancar el cercle del mar al plat, res millor que assaborir les especialitats dels restaurants mariners d’aquestes viles, on el peix arriba fresc, i la cuina, amb essència mediterrània, fa honor a la tradició.
2. Enoturisme a la terra de la DO Alella
El Maresme és la llar de la prestigiosa DO Alella, famosa pels seus vins blancs frescos de gran qualitat i caràcter de la varietat autòctona pansa blanca. Situada entre el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès, la Terra de la Pansa blanca és una de les regions vitivinícoles més antigues i petites de Catalunya que també ofereix vins negres, rosats i escumosos amb personalitat pròpia que sedueixen els paladars més exigents. Aquí es poden fer passejades entre vinyes amb vistes al mar, visitar cellers i gaudir de tastos, maridatges i propostes originals com ioga entre ceps, pícnics gurmets o concerts a l’aire lliure. Una combinació de natura, cultura i vi en un entorn privilegiat.
3. De l’hort a la taula: explora les explotacions agroecològiques del Maresme
Al Maresme, els visitants poden gaudir d’una gran diversitat d’activitats de la mà de productors locals que obren les portes de les seves explotacions agrícoles i ramaderes per descobrir l’origen dels productes de proximitat. Visites als camps de maduixes, tallers d’apicultura i rutes guiades són algunes de les experiències que permeten endinsar-se, des d’una perspectiva gastronòmica, en els sabors de la comarca.
De la mateixa manera, segons l'estació de l'any, es poden recórrer camps de maduixes, horts ecològics i galliners, i aprendre com es produeixen els aliments de forma sostenible. Totes aquestes iniciatives mostren una manera de produir aliments arrelada al territori i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient.
4. Menja't el paisatge: participa en tallers, tastos i showcookings
Vols cuinar com un autèntic xef del Maresme? Diverses entitats i establiments de la comarca organitzen tallers de cuina, tastos de vins i formatges, i showcookings o demostracions de cuina on es treballa amb producte local i aliments de temporada. A banda de degustar els plats elaborats, els participants poden aprendre noves tècniques de la mà de cuiners i productors del Maresme i endur-se receptes clàssiques del territori per recrear a casa. Altres opcions inclouen demostracions culinàries amb productes de temporada o activitats familiars on petits i grans elaboren receptes senzilles amb aliments de proximitat.
5. Gaudeix de les fires i festes gastronòmiques
Durant els mesos d’estiu i tardor, el Maresme es converteix en l'escenari ideal per descobrir la riquesa i la diversitat de la seva cuina, basada en productes frescos, de proximitat i de temporada. La comarca acull un ampli ventall d’activitats que fan de la gastronomia una veritable festa col·lectiva amb propostes per a tots els públics que van des de fires de productes locals i degustacions populars fins a mercats de proximitat i mostres culinàries que tenen lloc arreu dels municipis maresmencs.
Els visitants també poden gaudir de jornades gastronòmiques dedicades al pèsol i la maduixa, a la primavera, i el Calamarenys i el Vi+, a la tardor, així com participar en rutes guiades, tallers familiars, demostracions de cuina i maridatges. Ara bé, una de les cites més emblemàtiques és la Mostra gastronòmica de Cabrils, a l'agost, i la Festa de la Verema d’Alella, al setembre, que combina el vi amb concerts, gastronomia, tallers i visites als cellers, en un ambient festiu i acollidor.
Pots descobrir totes les propostes que ofereix la comarca a la web de Turisme del Maresme.
Fotografies propietat del Consorci Promoció Turística Costa del Maresme.