Troba la teva recepta

5 formatges de Catalunya que heu de tastar

Celebreu el Dia Mundial del Formatge descobrint algunes de les varietats més importants del país!

CUINA.CAT

12/09/2019

No cal que viatgeu gaire lluny per gaudir d’un bon formatge, i és que a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans n'arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents, amb la delicadesa d'un artesà o d'un artista. Vivim, per tant, en un territori amb una notable diversitat de formatges. Per tal que els conegueu amb més profunditat, fem un repàs dels més importants:

01 Formatges Urgèlia

Formatges Urgèlia

Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat amb el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu pel seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.

02 Formatge de cabra de la Garrotxa

Formatge de cabra de la Garrotxa

Garrotxa

Tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, es va deixar de produir fins a l’any 1982, quan, gràcies a un treball de recerca, es va recuperar la varietat. Està elaborat a partir de llet de cabra i es diferencia per la crosta florida i el color beix de l'interior. Té un sabor nítid, cremós i suau. Alguns dels seus productors més emblemàtics són Mas Claperol, Mas Farró i la formatgeria Montagut.

03 Formatge Serrat

Formatge Serrat

Serrat

Formatge curat fet amb llet crua d’ovella i elaborat als Pirineus. Tradicionalment només se'n produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. Es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar. Té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.

04 Mel i mató

Mel i mató

Mató

És un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades: el mel i mató.

05 Recuit de drap amb coca de vidre

Recuit de drap amb coca de vidre

Recuit

Formatge de llet d’ovella que tradicionalment s'elabora amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa amb pedres calentes que li atorguen un sabor recremat. S'acostuma a servir en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

21 nov

Cava Sound 2019

Arriba el Cava Sound, el festival que reuneix cava i música en directe en un ambient únic. El 21 de novembre,...

22 nov

Tallers de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA

Aquesta tardor, el Mercat de la Plaça de Cuba us convida a fer la revolució a la cuina. Amb quatre activitats...

22-23 nov

Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià 2019

D’aquí a tres anys tindrà lloc la commemoració del 500è aniversari de l’estada...

23 nov

Subhasta solidària del Trepat

L’Associació Festa del Trepat i la Plataforma Riuada Solidària han organitzat una subhasta d'art...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto