CUINA.CAT
12/09/2019No cal que viatgeu gaire lluny per gaudir d’un bon formatge, i és que a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans n'arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents, amb la delicadesa d'un artesà o d'un artista. Vivim, per tant, en un territori amb una notable diversitat de formatges. Per tal que els conegueu amb més profunditat, fem un repàs dels més importants:
Formatges Urgèlia
Formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat amb el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu pel seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.
Formatge de cabra de la Garrotxa
Tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, es va deixar de produir fins a l’any 1982, quan, gràcies a un treball de recerca, es va recuperar la varietat. Està elaborat a partir de llet de cabra i es diferencia per la crosta florida i el color beix de l'interior. Té un sabor nítid, cremós i suau. Alguns dels seus productors més emblemàtics són Mas Claperol, Mas Farró i la formatgeria Montagut.
El formatge és el protagonista dels menús
Formatge curat fet amb llet crua d’ovella i elaborat als Pirineus. Tradicionalment només se'n produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. Es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar. Té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.
Mel i mató
És un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades: el mel i mató.
Recuit de drap amb coca de vidre
Formatge de llet d’ovella que tradicionalment s'elabora amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa amb pedres calentes que li atorguen un sabor recremat. S'acostuma a servir en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: