CUINA.CAT
18/12/2019Coneix les qualitats de cadascun d'aquests cinc aliments tan diferents entre sí, però coetanis.
Xirimoia
Fruita d'un arbre de branques espinoses originari de la regió dels Andes que és va estendre per la regió subtropical i des d'allà va passar, al segle XIX, a conrear-se en diversos països mediterranis i australs. Amb diverses varietats de fruit rodó, allargassat o en forma de cor, la xirimoia presenta una pela fina i delicada que cal eliminar per consumir-la, ja que és amargant, igual que les llavors, dures i negres, que és reparteixen per la polpa. És consumeix crua, i quan és cou perd molt de gust. Se sol regar amb suc de cítrics, per evitar que s'ennegreixi en contacte amb l'aire. És cull encara verda, per la seva fragilitat, i s'ha de deixar acabar de madurar fora de la nevera, però sense passar-se, perquè aleshores fermenta i agafa sabors desagradables.
Patates Getty Images
Essent la patata originària de l'altiplà peruà, és logic pensar que la seva adaptació a les terres d'altitud de l'alt Solsonès donés pas un producte de qualitat. De fet, les conreades a més de 1.000 metres són el més semblant al que és coneixia com a 'patata vella', de polpa menys aquosa i ideal per als guisats, en absorbir el líquid del fons de cocció i tots els sabors. De collita tardana, a l'octubre, i no gaire gran, les patates és guarden fins a principis de l'any següent. Abundant fins a mitjan segle passat, la patata de l'alt Solsonès va patir un decandiment cap a finals de segle, tot i que ara està en un procés de franca recuperació.
Tòfona negra
Del grup dels bolets subterranis, destaca com a favorita l'espècie 'Tuber melanosporum', dita específicament com a 'tòfona negra'. D'aspecte irregular, que recorda un tros de carbó, es caracteritza per la superfície recoberta de petites berrugues i la massa interior de color lleugerament més clar. Posada sota protecció de Sant Antoni Abad, la tòfona és el bolet més apreciat i valorat pels gastrònoms, gràcies al sabor potent i l'aroma intensa, capaç de perfumar els productes amb què estigui en contacte. No és recomanable consumir-la en cru.
Salpa
De la família dels espàrids (orada, sard...), es diferència per la forma oval i el règim alimentari herbívor, que fa que s'agrupi formant bancs a prop de les costes. Amb la boca petita i el cos recorregut longitudinalment per 10-12 franges daurades, la salpa és un peix habitual però poc consumit, ja que la seva alimentació a base d'algues fa que la carn agafi en poc temps sabors no gaire agradables i s'estovi, llevat que se sagni just tret de l'aigua. Tampoc ajuden a la seva popularitat les fines i abundants espines laterals adherides a l'espina, que en dificulten el consum. Malgrat tot, a certs llocs s'aprecia, com ara a les Illes, on se sol consumir net, enfarinat i fregit, sobretot els exemplars més petits. Amb tot això, no us deixeu espantar i comenceu l'any tastant nous productes!
Aranja / Thinkstock
Fruit de l'aranger, un arbre que és va obtenir per hibridació espontània entre l'aranger gros i el taronger. De fruits més petits, rodons i de pell més fina que els de l'aranger gros ('pomelo' o 'papelmusa'), té la polpa rosada i amb un grau d'acidesa variable, que, en cap cas, arriba a la quasi amargor de l'aranja grossa. Es menja fresca, sencera i espolsada amb sucre o feta suc, i és apreciada pel baix poder calòric i l'aportació de vitamina C. Als fogons, s'ha convertit en una alternativa a la taronja, fins i tot a l'hora de confitar ne la part acolorida de la pell.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.