Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 rostisseries que no et pots perdre

Descobrint l'art del pollastre a l’ast

11/03/2021

Si el cantant Ramoncín era ‘el rey del pollo frito’, el pollastre a l’ast és el rei dels àpats de diumenge. Un costum tradicional que ara es reinventa i fa un pas endavant amb l’aparició (o la renovació) d’un munt de rostisseries que es reivindiquen més enllà de ser el recurs fàcil per sortir del pas en aquests àpats festius. Les rostisseries s’han proposat demostrar que no hi ha un sol tipus de pollastre a l’ast i que aquesta au de carn saborosa pot ser un autèntic plat de luxe que conquereixi els paladars més exigents. Una menja popular pionera del menjar per emportar, que fins i tot alguns xefs amb estrella volen tornar a popularitzar amb la seva empremta glamurosa en locals de brasa on els pollastres es tracten com els reis del corral.

01 cresta colorada

cresta colorada Enrique Marco

Cresta Colorada

Cuits amb forn de brasa de carbó i, és clar, amb un toc picant. Els pollastres de la rostisseria mexicana Cresta Colorada, a l’Eixample barceloní, formen part de la tradició del nord de Mèxic, on també se solen menjar el diumenge, com aquí. Tot i que “a Catalunya és molt més tradicional, a Mèxic també és habitual, com les moltes varietats de menjar de carrer que tenim”, indica Cayetano Zertuche, un dels propietaris del local.

Obert des del setembre del 2019, a la carta trobareu dues opcions de pollastre a l’ast, on varien la salsa i la presentació del producte: el ‘pa’taquear’ (amb ‘frijoles’, alvocat, ‘pico de gallo’ i salsa vermella) i el cresta colorada (amb patates banyades en salsa de xipotle). Tots dos, acompanyats amb ‘tortillas’ artesanes fetes al moment.

Aquesta ‘chicken cantina’ també aprofita la brasa per oferir altres plats típics del país asteca, com la ‘cochinita pibil’, i, per acompanyar-los, tenen una selecció de vins naturals i destil·lats d’agave.

02 a pluma

a pluma Enrique Marco

A Pluma

Confessa que no ha perdut la filosofia bulliniana i que l’ha intentat traslladar a l’A Pluma. Eugeni de Diego va treballar a les cuines de cala Montjoi i allà va decidir que algun dia obriria una rostisseria. “A l’hivern, quan acabàvem de treballar, anàvem amb tot l’equip al Pago Pago, de Roses, a menjar pollastre a l’ast”, explica. El 2018 va obrir les portes el primer local d’A Pluma, al carrer de Santaló, a Barcelona, i un any després sumaven dos establiments més, l’un al Born i l’altre a Gràcia. “Rostim el pollastre al carbó, en un forn Josper i fem servir matèria primera catalana”, explica.

També fan pollastre fregit, hamburgueses, sandvitxos, canelons, croquetes... I tot plegat, destaca, ha canviat el paradigma: “Nosaltres tenim clients cada dia, i no només els cap de setmana, que és el moment clàssic de menjar pollastre a l’ast. El pollastre és un dels aliments més antics i és una de les carns més saludables”, destaca.

 

03 Chickoa

Chickoa Enrique Marco

Chickoa

El producte fresc i de quilòmetre zero, el forn de carbó i l’aposta per la qualitat són les màximes que Paco Pérez ha aplicat en aquesta rostisseria. “Rostim pollastres de granja de l’Empordà amb una barreja d’herbes fresques i vi, també de l’Empordà, que li donen un gust únic”, expliquen.

Aquí trobem els productes clàssics d’una rostisseria, però, és clar, amb les singularitats que els dóna un xef amb estrella Michelin: croquetes, patates fregides especiades, focaccia de massa mare, escalivada, aletes de pollastre... I, també, opcions per a persones veganes i vegetarianes.

“Les rostisseries s’associen als caps de setmana i nosaltres hi hem volgut aplicar tranquil·litat: macerem els ingredients a poc a poc, cuinem sense pressa i això fa que el pollastre tingui un gust únic i quedi molt sucós”, destaquen els responsables.

Per descomptat, a més de servir menjar al local, els clients es poden endur els plats a casa, perquè a Chickoa han donat un nou aire a les rostisseries de sempre, però en mantenen l’essència.

04 Rostisseria Nandu Jubany

Rostisseria Nandu Jubany

La Rostisseria del Mercat d’Autors (Nandu Jubany)

Fa uns anys que Ametller Origen es va proposar muntar el seu propi mercat d’alta gastronomia al centre de Barcelona. A més de producte fresc i de proximitat, volien oferir parades de xefs de prestigi on es pogués gaudir de diversos àpats, tant de casa nostra com d’arreu del món. La rostisseria del xef Nandu Jubany, englobada com una parada més al costat de companys d’ofici com Hideki Matsusisha o Christian Escribà, us proposa una carta amb dos tipus de productes tradicionals: les croquetes i el pollastre a l’ast d’Osona. Hi ha l’opció de menjar allà o d'emportar-vos-ho a casa, encara que és recomanable quedar-se a la paradeta per gaudir al màxim de l’ambient de mercat.    

Pel que fa a la tapa per excel·lència, a la parada hi ha croquetes de fins a set tipus. La que crida més l’atenció és la de calçot amb romesco, que pot ser un gran acompanyament per al pollastre. El xef Nandu Jubany el prepara amb suc de rostit, mantega de porc, diverses espècies i herbes aromàtiques i llimona. El toc distintiu, però, és la guarnició, ja que, a diferència d’altres restaurants, el pollastre se serveix amb pomes rostides, que conserven la pell i aporten un punt dolç a l’àpat.   

05 Buen Gusto

Buen Gusto Enrique Marco

El Buen Gusto

Amb més de 60 anys d’història gastronòmica familiar, el xef Artur Martínez dóna un nou impuls a la rostisseria dels pares, on el pollastre a l’ast continua sent el líder de vendes, juntament amb altres preparacions tradicionals, com les patates o les carxofes al caliu, els macarrons de rostit i els popets amb salsa. La proposta és una reinvenció de la botiga de la família, amb pollastres ecològics i cuina de mercat elaborada amb productes de proximitat.

A banda del menjar per endur, el cuiner –amb una estrella Michelin al restaurant Aürt, de l’hotel Hilton Diagonal Mar Barcelona, ara tancat temporalment per la pandèmia– també ha volgut recuperar l’antic restaurant familiar just al costat de la rostisseria i al mateix espai on hi va haver el mític restaurant gastronòmic Caprit, per convertir-lo en una taverna de tapes senzilles que evoquen els orígens, acompanyades de cerveses, vermuts i bons vins.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: