Quin gust té la Setmana Santa a Palma? La Pasqua és una època en què s'acostumen a preparar especialitats saboroses per compartir amb familiars i amics. És temps de tradicions religioses, però també del culte a la cuina típica d'aquestes dates, que convida a degustar plaers gastronòmics de recepta ancestral i familiar elaborats amb els productes mallorquins més autèntics. Els 'sacrificis' gastronòmics de la quaresma finalitzen amb l'arribada de la Pasqua, que posa fi al dejuni amb elaboracions temptadores.
Frit de Pasqua
Una versió del frit mallorquí clàssic, que es prepara amb carn, sang, patata, pèsols, pebrot i fonoll, en el qual, en lloc d'utilitzar carn de porc, se n'hi afegeix de be. El Bar Can Frau, situat al mercat de Santa Catalina, està considerat un dels millors llocs per degustar un bon frit mallorquí.
Panades
Empanades que poden estar farcides de carn de be –sobretot en temps de Pasqua, quan és més saborosa– o de porc, però també de peix o de pèsols. Les podeu trobar, per exemple, a Ca'n Joan de s'Aigo.
Cocarrois del Forn del Santo Cristo
Són un llegat culinari àrab amb forma de mitja lluna que s'elaboren amb la mateixa massa que les panades, però estan farcides de verdures, panses i pinyons. No obstant això, tant panades com cocarrois admeten moltes varietats d'ingredients, per la qual cosa la seva elaboració pot adequar-se a tots els gustos. Es poden preparar a casa o es poden comprar en forns i pastisseries de Palma, com, per exemple, el Forn del Santo Cristo.
Crespells
Són unes pastes seques amb múltiples formes (flors, estels, cors) elaborades amb farina, ou, llard de porc, oli d'oliva i sucre. Si passeu per Palma, podeu provar-los al Fornet de la Soca.
Robiols i crespells
Els robiols estan elaborats amb pasta de farina fina plegada de manera semicircular, coberts amb sucre de llustre i farcits amb melmelada de maduixa o albercoc, cabell d'àngel, crema, mató o xocolata. Els trobareu, per exemple, al Forn d'es Pont.
Confits del Forn Fondo
Els més petits gaudeixen amb els confits (grans caramels d'anís amb una ametlla a dins). Normalment, els caperutxes (penitents) els reparteixen als nens quan desfilen en processó fent penitència, però en aquesta ocasió s'hauran de comprar a les pastisseries de la capital balear per evitar les aglomeracions de les celebracions religioses en temps de pandèmia.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: