El mes de març arriba carregat de propostes gastronòmiques al Prat de Llobregat, amb les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat i la Festa de la Carxofa Prat.
La quinzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat se celebra entre el 7 de març i el 7 d’abril, i converteix el Prat de Llobregat en la capital de l’activitat, amb tretze participants, una xifra rècord que supera la de les edicions anteriors, i amb l’accent posat en la gastronomia sostenible. Enguany, la iniciativa s’estén cap a dotze municipis més: Abrera, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esparreguera, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, la Palma de Cervelló, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat i Vilanova i la Geltrú.
L’Ajuntament del Prat de Llobregat torna a organitzar l’activitat, degana de les accions gastronòmiques que es desenvolupen a la comarca, i que permet degustar menús elaborats amb els productes més emblemàtics com són el pollastre Pota Blava, la carxofa Prat i el producte fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat.
Apostant per la sostenibilitat
El Març Gastronòmic compta amb la col·laboració dels restaurants de la ciutat, a més del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat i San Miguel, i és una aposta per valorar els productes de proximitat en la cuina de la restauració local. Precisament, un dels eixos en què se centra el consistori és treballar amb els productors i les productores i la restauració del municipi per promoure la transformació de les realitats agroalimentàries i fomentar una alimentació arrelada al territori, on la gastronomia bona, sana i justa sigui la protagonista i un veritable actiu de promoció de la ciutat.
La cuina del Març Gastronòmic, una cuina basada en productes locals, també contribueix a conservar la biodiversitat i a generar un turisme gastronòmic de proximitat, de qualitat i sostenible per al territori. En aquest sentit, esdeveniments com aquest reivindiquen que és possible conjugar sostenibilitat i protecció del territori, una agricultura de proximitat i justa per als productors, i una alimentació sostenible.
Una padrina de luxe
La xef Carme Ruscalleda és la padrina de les XV Jornades Gastronòmiques. De família agricultora comerciant, és un referent de la gastronomia mundial: ha estat l’única dona del món a tenir set estrelles Michelin (tres al restaurant Sant Pau, de Sant Pol de Mar; dues al Moments, de Barcelona, i dues més al Sant Pau de Tòquio). Voluntariosa, perfeccionista i obsessionada pel producte i el sabor, la seva cuina es fonamenta en la tradició catalana.
Ruscalleda va participar en el llibre commemoratiu de les fires avícoles de la raça Prat i també n’ha estat padrina. A més, va apadrinar el confit de pota blava en l’edició del 2017 del concurs Plat Favorit dels Catalans.
La carxofa també està de festa
Les Jornades Gastronòmiques donen el tret de sortida a les Festes de la Carxofa, que es converteixen en un punt de trobada a l’entorn de l’oferta agrícola i gastronòmica de proximitat. Per això, s’organitzen tota mena d’activitats per a tots els públics. A més de les Jornades Gastronòmiques, tornen la Carxofada del Prat, el tradicional dinar popular, que tindrà lloc al parc del Fondo d’en Peixo, el 7 d’abril; l’Escarxofa&Jazz, l’esdeveniment que combina gastronomia i un concert de jazz, que serà el 14 d’abril, a la Capsa, i el FiraTapa Carxofa Prat, els dies 19, 20 i 21 d’abril, a la plaça de Blanes.
Podeu trobar-ne tota la informació a la web www.marcgastronomic.com.