CUINA.CAT
03/02/2020El febrer és un mes fred, en el què preferim no sortir del sofà i la manta. Aquestes activitats, però, us faran sortir de casa!
Temps d'Uriços
És temporada d'eriçons de mar o com en diuen a Sant Feliu de Guíxols, 'd'uriços'. En aquesta vila del Baix Empordà podreu tastar plats amb aquest ingredient en 23 restaurants diferents. El dia més important de la campanya, però, és la Uriçada Popular, que es celebra el dissabte 1 de febrer a les 11 h, als jardins Juli Garreta de Sant Feliu. Per 6€ podreu gaudir de sis uriços, una llesca de pa i una copa de cava.
Caldera
El repartiment de la caldera, una mena d’escudella, amb botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i altres condiments, és una tradició que a Montmaneu es conserva des de fa temps. Mentre aquesta es va cuinant la gent s'espera a la vora i participen en un joc de bitlles.
Xató
La Ruta del Xató, que s’estrena al novembre, arriba al seu punt àlgid al febrer, quan es celebren tres cites senyalades, la Xantonada Popular del Vendrell el dia 2, la Festa del Xató de Vilafranca del Penedès el dia 9 i la setmana del Xató de Sitges, que es celebra del 20 i el 26. El xató és una recepta molt popular al Penedès i al Garraf, on cada municipi en fa una versió pròpia, fet que ha causat una competència sana entre les poblacions, que s’uneixen en la Ruta del Xató, amb propostes gastronòmiques i turístiques per a tota la família.
Risotto de galeres i carxofes amb espardenyes a la planxa
Diversos municipis de l’Ebre homenatgen la galera amb unes jornades en què participen els restaurants, amb menús de degustació perquè els visitants pugueu gaudir dels millors plats preparats amb aquest crustaci, de gran importància a la cuina ebrenca.
Mel
A l’Edat Mitjana, Crespià era un dels productors de mel principals del país i ja s’hi celebrava una fira específica. Si us agrada la mel, voleu conèixer-ne noves varietats i endur-vos-en a casa, areu-hi i en tindreu per triar i remenar, i gaudir a més, d'activitats diverses.
Sopa rancho
Una de les activitats més esperades del Carnaval a molts municipis del país és la preparació del ranxo, una sopa a base de carn, llegums i verdures, i del cremat que l’acompanya. La majoria de pobles de la conca del Segre ho celebren, però el que té més fama de tots és el de Ponts.
Escudella tradicional catalana
El dimarts de Carnaval, Castellterçol treu una trentena de calderes d’escudella al carrer i en reparteix el contingut entre els veïns i els visitants. Es tracta d’una de les celebracions més antigues del poble, que ja es feia al segle XVI per agafar forces abans del dejuni de la Quaresma, que comença l’endemà, amb l’enterrament de la sardina.
Sopa de wonton Thinkstock
El febrer comença un curs de quatre tallers a càrrec de Diego Molina, on s'ensenyaran les receptes més significatives de la gastronomia japonesa i xinesa, com el pollastre cantonès amb ametlles, les gyozes, els wonton o els arrossos xinesos. Abans d'anar-hi, cal que us inscriviu.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.