Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

9 plats mexicans que no pots deixar de tastar

Viatgem a Mèxic per mostrar-vos la seva gastronomia i les receptes que no us podeu perdre

HELENA SÀNCHEZ

18/02/2016

La gastronomia mexicana és coneguda mundialment per receptes com les ‘fajitas’ o els ‘nachos’ i l’estès estil de cuina ‘tex-mex’, però és molt més que això. Amb els seus orígens al Mèxic asteca i maia, la cuina d’aquest país és molt més àmplia, rica i variada del que ens pensem, i compta amb un ampli ventall de plats formats per nombrosos ingredients, colors i sabors. A continuació us oferim una llista de nou plats imprescindibles sota qualsevol sostre mexicà. No us la perdeu!

01 Huarache

Huarache

'Huarache'

El ‘huarache’ mexicà és un plat que simula la forma de les sandàlies que duen els indígenes com a calçat. Està elaborat amb una pasta de blat i sovint està farcit de ‘frijoles’ i servit amb una salsa de formatge. Per adaptar aquest plat tradicional mexicà a la nostra cuina, podem elaborar un ‘huarache’ mediterrani canviant els fesols per un altre ingredient, com ara vieires.

02 Pozole

Pozole

'Pozole'

El ‘pozole’, nom que en català vol dir ‘coure blat’, és una espècie de caldo fet a base de grans de blat, concretament d’un tipus de blat anomenat ‘cacauazintle’, ja que té un gust similar al del cacau. Segons la regió, al caldo s’hi pot afegir carn de pollastre o de porc. Com passa amb altres plats de la cuina mexicana, existeixen diferents variacions d’aquesta recepta per tot el territori mexicà. El que és segur és que aquesta recepta és present a qualsevol casa mexicana.

03 Guacamole

Guacamole

Guacamole

El guacamole és una altra recepta típica mexicana que ha arribat a tots els racons del món. L’alvocat (que, en nàhuatl, la llengua dels asteques, significa ‘testicle’) és la base del guacamole, aquesta salsa tan fresca i gustosa que es fa servir en nombrosos plats de la gastronomia mexicana. La salsa també duu ceba, xili i un raig de llima o llimona. Per elaborar-lo, és imprescindible fer servir el ‘molcajete’ –no feu servir la batedora elèctrica! –, una mena de morter prehispànic de pedra que es fa servir per elaborar salses.

04 Cochinita Pibil

Cochinita Pibil

'Cochinita pibil'

Aquest plat consisteix en un guisat que s’elabora a partir de carn de porc, ‘achiote’ –una espècie utilitzada per a fer colorant alimentari–, envoltada en una fulla de plàtan i cuita, tradicionalment, en un forn de terra. A Mèxic, el plat s’acompanya de ceba, taronja amarga i xili.

05 Frijoles Charros

Frijoles Charros

'Frijoles charros'

Aquesta recepta és la que dóna més protagonisme als ‘frijoles’, un dels ingredients més comuns en el marc de la gastronomia mexicana. Els ‘frijoles charros’ són un plat únic en què aquestes llavors vénen submergides en un món d’ingredients i sabors. A més de l’ingredient principal, el plat compta amb pernil, tomàquet, porc, xoriç i, al cap i a la fi, tot el que s’hi vulgui afegir.

06 Ceviche

Ceviche

'Ceviche' de Peix

Originari del Perú, el cebiche va ser adaptat a la cuina mexicana donant lloc al ‘ceviche mexicano’. Els indígenes van començar coent el peix en un suc de cítrics i els mexicans van afegir-hi una combinació d’ingredients frescos, sabors molt elaborats i un toc picant. Un dels trets més característics d’aquesta recepta és que qui la tasta acaba sentint-se transportat a una autèntica platja mexicana.

07 Huevos rancheros

Huevos rancheros

'Huevos rancheros'

Es diu que els ‘huevos rancheros’ són l’esmorzar dels mexicans. De fet, el seu nom fa referència a aquells que treballaven al ranxo i descansaven per assaborir-ne una ració. El seu aspecte és suculent i es tracta, realment, d’una recepta molt senzilla, elaborada a base de dues ‘tortillas’ de blat, dos ous estrellats, una salsa vermella de tomàquet i xili, i coriandre per sobre.

08 Sopa de flor de calabaza

Sopa de flor de calabaza

 

Sopa de flor de carbassa i ‘tomatillo’
No es tracta d’una sopa de carbassa qualsevol. Aquesta és una recepta mexicana plena de sabor i aromes que va molt més enllà d’un plat de sopa. A més, no s’elabora amb el fruit, sinó amb la seva flor, a més d’altres ingredients que mai falten a les cuines mexicanes, com l’alvocat, el tomàquet, el xili o ‘jalapeño’ i coriandre fresc.

 

09 Enchilada

Enchilada

'Enchilada'

L’‘enchilada’ és l’últim plat mexicà que us presentem, però no el menys important. Aquesta recepta també compta amb la presència de la imprescindible ‘tortilla’ de blat. En aquest cas, la base de blat es banya en una salsa de xili i es farceix d’un guisat elaborat, originalment, a partir de ‘frijoles’ o carn de pollastre. Amb els anys, s’han anat creant diverses variacions d’aquesta recepta, per exemple farcida de ‘mole’, una salsa mexicana elaborada amb una gran diversitat d’ingredients.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: