Ja sabem qui fa el millor esmorzar de forquilla de Catalunya, perquè la primera edició de la Lliga del Porc i la Forquilla ja té guanyador. Es tracta del restaurant l'Andreuenc, de Barcelona, que ha obtingut la màxima puntuació de la final del concurs amb un plat de mar i muntanya de botifarra del perol, mongetes del ganxet i sípia bruta. La final s'ha celebrat aquest diumenge a Lleida coincidint amb la Fira de Sant Miquel i hi han assistit al voltant de 300 persones, que han pogut assaborir un bon esmorzar de forquilla mentre el jurat tastava i valorava els plats dels 12 restaurants finalistes.
4 semifinals
La final de la Lliga del Porc i la Forquilla ha proclamat el guanyador entre els finalistes que han arribat a Lleida després de quatre semifinals territorials que s'han celebrat durant l'agost i el setembre. En cada semifinal, el jurat escollia tres finalistes, que s'han trobat a Lleida aquest cap de setmana per sotmetre's, ara sí, al veredicte definitiu del jurat. Un jurat que en aquesta final l'han format Jonathan Nuevo –d'Esmorzarsdeforquilla.cat–, el periodista Albert Molins, la sommelier Marta Clot i la directora de CUINA –Judith Càlix.
Els restaurants que han participat a la final són aquests:
Lleida:
- Bar Lídia (Lleida): Carpaccio de Peus de Porc
- Hostal Jaumet (Torà): Ofegat de la Segarra
- CaLagneta Art i Vi (Cervera): Bikini de galta de porc a la xocolata a la pedra d'Agramunt, reducció de Pedro Ximenes i formatge Comté de trenta-sis mesos de curació
Tarragona:
- Bar Cooperativa Elena (Catllar): Desossat de peus de porc amb botifarra negra
- Cal Mellado (Constantí): Popietes de col farcides de potes de porc, sobrassada i bolets amb salsa de mel i mostassa
- Fonda Montserrat (Cambrils): Peus de porc amb caragols i rovellons
Barcelona:
- La Tasqueta de Cal Miguelín (Pla de Penedès): Bullit a la caldera
- Ca l'Ignasi (Cantonigròs): Peus de porc desossats farcits d'enciam brut i bolets
- L'Andreuenc (Barcelona): Mar i muntanya de botifarra del perol feta a casa, mongetes del ganxet i sípia bruta
Girona:
- La Vall (Camprodon): Peus de porc amb prunes
- Can Mascort (Quart): Mandonguilles amb rossinyols
- Can Cassoles de Sempre (Llagostera): La Coca LALALA. La botifarra. La costella. La "panxeta". Rostit tradicional
Creada i organitzada pel periodista Rafa Gimena amb el suport del Grup de Sanejament Porcí, la Lliga del Porc i la Forquilla s'ha convertit en tot un èxit en aquesta primera edició, que de ben segur que tindrà continuïtat.