Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

293CUINA portada
Cuina núm. 293. Setembre 2025

Aquí no es llença res! Les millors idees per aprofitar els aliments

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Mar Gómez i Víctor Quintillà

Lluerna / Bar Verat

Un restaurant superb i un bar informal separats per una paret que conflueixen en una mateixa premissa: orgull colomenc, sostenibilitat real, xarxa de productors teixida cos a cos i dignificació de la bona taula a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

I si el porc fos el mitjà reproductiu de l’ensaïmada?

De com una ensaïmada que no s’ha venut a la fleca pot acabar formant part dels ingredients del pinso per alimentar porcs, gossos, ocells i gats.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Cuina de dades

Les pèrdues invisibles: del camp al cistell

Sovint, el focus del malbaratament alimentari se centra en el comerç o en el consumidor final, però la pèrdua comença molt abans: al camp. En alguns conreus, com el de la carxofa, les pèrdues en la producció primària poden superar el 10%, fet que evidencia la necessitat d’impulsar polítiques agràries, eines logístiques i estratègies de revaloració que actuïn en origen i ajudin a reduir el desaprofitament alimentari en tota la cadena.

Actualitat

La formula per recuperar més de 800 tones d'aliments cada any

Mercabarna genera prop de 25.000 tones de residus anuals. Dins d’aquest volum, el centre d’aprofitament alimentari Foodback, al mateix mercat majorista de Barcelona, recupera 837 tones de fruita i hortalisses. Aquests aliments, que encara són aptes per al consum, es redistribueixen per mitjà del Banc dels Aliments entre unes 116.000 persones en situació de vulnerabilitat.

Text: Redacció

Actualitat / Sopa de lletres

El pa com a paradigma de com ha canviat el consum

Volem tenir de tot a qualsevol hora del dia i això no només ha obligat a canviar els hàbits de qui ens proveeix de menjar, sinó que ha fet augmentar el malbaratament.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes d'octubre

Arriba la tardor i amb Sandra Pisa li donem la benvinguda que es mereix amb un menú amb moniato, olives negres, cigronet de l’Alta Anoia i poma gala. Tot un festí que ens carregarà les piles i ens omplirà d’energia!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

El fricandó

Parlem d'un dels grans referents de la nostra cuina, un guisat melós que combina talls de vedella tendra amb un sofregit concentrat de ceba i tomàquet. La llata hi aporta col·lagen per a una textura sedosa, i els bolets enriqueixen el conjunt.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Aquí no es llença res!

A Catalunya, cada llar llença de mitjana més de 64 quilos de menjar a l’any. És l’equivalent a 330 € que van a parar a les escombraries, segons la Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars 2024, elaborada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), i que al maig va publicar la Generalitat de Catalunya. “És com si cada família tirés una bossa plena d’aliments cada setmana”, alerta la xef Ada Parellada, Parellada, des de fa anys abanderada de la lluita contra el malbaratament alimentari. 

Text: Ferran Caldés / Recepta i cuina: Ada Parellada / Foto Enrique Marco

Menjar / La convidada

Un plat de verdura amb Joan Reig, a Constantí

M’acosto fins al poble d’Els Pets per dinar amb el seu bateria al Casino, un espai emblemàtic molt lligat a la seva història familiar.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Catalunya a la copa i al plat

Catalunya és un país que es menja i es beu. El seu receptari, gairebé inabastable, és fruit de la diversitat de productes i del saber fer de la seva gent, que els transforma en plats i begudes plens de memòria, identitat i creativitat. En aquestes pàgines, hem volgut endinsar-nos en un llibre que no és només un recull de receptes, sinó una ruta emocional i gustativa per tot el país maridada amb les millors propostes per aprofitar-ne tot el potencial.

Edició: Ferran Caldés / Cuina i receptes: Gessamí Caramés / Maridatges: Javier Campo / Foto: María Á. Torres i Alberto Polo

Menjar / Nutrició

Quins aliments i hàbits ens ajuden a dormir més bé?

Què i quan sopem pot marcar la diferència entre una nit de son reparador o bé hores fent voltes al llit. L’alimentació pot ser la nostra millor aliada per descansar com cal.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar / Cuina sense drames

Plats senzills i amb un gran resultat

Sofia Janer ens anima a preparar receptes fàcils que us faran quedar bé amb la família, amb els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!

Receptes i cuina: Sofia Janer / Foto: Mariona Villavieja / Ingredients: Bonpreu i Esclat

Menjar

En conserva

Les conserves representen una de les tècniques més tradicionals d’aprofitament. Van sorgir com a resposta a l’excedent de producció de certs ingredients en èpoques concretes de l’any, permetent-ne el consum fora de temporada i, en aquest sentit, tenim diverses alternatives: des de preparar un almívar fins a elaborar una compota o fer una melmelada. A continuació, trobareu tres maneres de fer tres conserves dolces: amb pera, amb poma i amb carbassa.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty images

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París

Menjar / Les postres de casa

El final d'àpat més sorprenent

No us heu equivocat de secció. La nostra pastissera de capçalera ens proposa un repte visual i gustatiu amb tres receptes que, en realitat, són trompe-l’oeils, pensats per sorprendre al final de l’àpat amb un fuet, unes croquetes i, fins i tot, un fregall.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Els productors de vi s'apunten al residu zero

El sector avança cap a l’economia circular aprofitant parts del raïm i transformant residus per donar-los una segona vida.

Text: Eva Vicens / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

Pa amb tomàquet i pernil, tot un clàssic

El pa amb tomàquet és present en pràcticament tots els àpats informals, però també en les celebracions. És sinònim de passar-s’ho bé i, gairebé sempre, té un company inseparable: el pernil.

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Alta cocteleria amb el rom com a protagonista

Vesou, en ple Eixample de Barcelona, combina la cara més exòtica de la cocteleria amb el rigor de les barres més exigents.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

L'estil Altbier

Si en voleu tastar més d’una, haureu de viatjar fins a la capital del Rin del Nord-Westfalia, però a Catalunya estem de sort, perquè en fan una que és excel·lent.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 pastisseries per comprar panellets

N’hi ha tantes varietats que costa triar, però, si us acosteu a algun dels establiments que us proposem, tindreu la certesa que l’elecció serà del tot encertada.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Cuina amb rebel·lia ben mesurada

Aquí, la tradició catalana es cuina amb desimboltura. Plats bons, una parella de xefs sincronitzada i una proposta que mereix que la tastem.

Text: Judith Càlix / Foto: Jordi Domènech

Viure / Pròxima parada

Anvers, amb Gert de Mangeleer

Considerada la capital gastronòmica de Bèlgica —amb el permís de Brussel·les—, Anvers és la quarta ciutat del món amb més restaurants amb estrella Michelin per càpita.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Forn de Jorba: impuls a l'economia rural

El poble anoienc anomena i acull un punt de recerca, trobada, elaboració, venda i degustació de peces de fleca i d’una gran varietat d’aliments de proximitat respectuosos amb la terra.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Confort, muntanya i pollastre a l'ast

Mengem en dos locals que han obert portes a l’Eixample per tastar la cuina de Víctor Ródenas i el pollastre a l’ast original de Barcelona, i ens acostem al Solsonès per tastar-hi bons plats de xup-xup.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres de l'octubre i la 'playlist' del Lluerna

Des dels plats d’un restaurant que és una institució fins a la història desconeguda d’una figura clau de la cuina catalana, ens espera una tardor plena de bons llibres.

Text: Ferran Caldés

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre a l'octubre

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Amanida Cèsar amb pollastre i albergínia
  • Amanida de pollastre amb vinagreta de codony
  • Blinis dolços de plàtan i poma amb mousse de iogurt
  • Brandada de bacallà a la manresana
  • Cassoleta de poma i iogurt
  • Compota cremosa de poma
  • Crema de moniato i romaní
  • Crep de farina de fajol farcida de tiró
  • Crestes de verdures
  • Croquetes amb maionesa
  • Estofat de pollastre amb col arrissada
  • Farcellets d’olivada
  • Fregalls
  • Fricandó amb cama-secs
  • Fricandó de vedella blanca
  • Melmelada de carbassa
  • Pa amb fuet
  • Pastís de ronyons
  • Peres amb vi blanc i magrana
  • Peres en almívar de vainilla
  • ‘Pinsa’ d’escalivada
  • Pinyonat
  • ‘Saam’ d’enciam amb pollastre i albergínia
  • Suquet de bísol
  • Torronada de Vilassar
  • Verdures al forn amb nous
  • Verdures sofregides
  • ‘Wrap’ de pollastre i albergínia
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
293CUINA portada

AQUÍ NO ES LLENÇA RES! LES MILLORS IDEES PER APROFITAR ELS ALIMENTS

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Mar Gómez i Víctor Quintillà

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: