
Aquí no es llença res! Les millors idees per aprofitar els aliments
Actualitat / Plats del mes
Per estar al dia en el món gastronòmic
Actualitat / L'Entrevista
Mar Gómez i Víctor Quintillà
Lluerna / Bar Verat
Un restaurant superb i un bar informal separats per una paret que conflueixen en una mateixa premissa: orgull colomenc, sostenibilitat real, xarxa de productors teixida cos a cos i dignificació de la bona taula a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Actualitat / Preguntes (im)pertinents
I si el porc fos el mitjà reproductiu de l’ensaïmada?
De com una ensaïmada que no s’ha venut a la fleca pot acabar formant part dels ingredients del pinso per alimentar porcs, gossos, ocells i gats.
Actualitat / Cuina de dades
Les pèrdues invisibles: del camp al cistell
Sovint, el focus del malbaratament alimentari se centra en el comerç o en el consumidor final, però la pèrdua comença molt abans: al camp. En alguns conreus, com el de la carxofa, les pèrdues en la producció primària poden superar el 10%, fet que evidencia la necessitat d’impulsar polítiques agràries, eines logístiques i estratègies de revaloració que actuïn en origen i ajudin a reduir el desaprofitament alimentari en tota la cadena.
Actualitat
La formula per recuperar més de 800 tones d'aliments cada any
Mercabarna genera prop de 25.000 tones de residus anuals. Dins d’aquest volum, el centre d’aprofitament alimentari Foodback, al mateix mercat majorista de Barcelona, recupera 837 tones de fruita i hortalisses. Aquests aliments, que encara són aptes per al consum, es redistribueixen per mitjà del Banc dels Aliments entre unes 116.000 persones en situació de vulnerabilitat.
Actualitat / Sopa de lletres
El pa com a paradigma de com ha canviat el consum
Volem tenir de tot a qualsevol hora del dia i això no només ha obligat a canviar els hàbits de qui ens proveeix de menjar, sinó que ha fet augmentar el malbaratament.
Menjar
Menú del mes d'octubre
Arriba la tardor i amb Sandra Pisa li donem la benvinguda que es mereix amb un menú amb moniato, olives negres, cigronet de l’Alta Anoia i poma gala. Tot un festí que ens carregarà les piles i ens omplirà d’energia!
Menjar / Els 40 principals
El fricandó
Parlem d'un dels grans referents de la nostra cuina, un guisat melós que combina talls de vedella tendra amb un sofregit concentrat de ceba i tomàquet. La llata hi aporta col·lagen per a una textura sedosa, i els bolets enriqueixen el conjunt.
Menjar
Aquí no es llença res!
A Catalunya, cada llar llença de mitjana més de 64 quilos de menjar a l’any. És l’equivalent a 330 € que van a parar a les escombraries, segons la Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars 2024, elaborada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), i que al maig va publicar la Generalitat de Catalunya. “És com si cada família tirés una bossa plena d’aliments cada setmana”, alerta la xef Ada Parellada, Parellada, des de fa anys abanderada de la lluita contra el malbaratament alimentari.
Menjar / La convidada
Un plat de verdura amb Joan Reig, a Constantí
M’acosto fins al poble d’Els Pets per dinar amb el seu bateria al Casino, un espai emblemàtic molt lligat a la seva història familiar.
Menjar
Catalunya a la copa i al plat
Catalunya és un país que es menja i es beu. El seu receptari, gairebé inabastable, és fruit de la diversitat de productes i del saber fer de la seva gent, que els transforma en plats i begudes plens de memòria, identitat i creativitat. En aquestes pàgines, hem volgut endinsar-nos en un llibre que no és només un recull de receptes, sinó una ruta emocional i gustativa per tot el país maridada amb les millors propostes per aprofitar-ne tot el potencial.
Menjar / Nutrició
Quins aliments i hàbits ens ajuden a dormir més bé?
Què i quan sopem pot marcar la diferència entre una nit de son reparador o bé hores fent voltes al llit. L’alimentació pot ser la nostra millor aliada per descansar com cal.
Menjar / Cuina sense drames
Plats senzills i amb un gran resultat
Sofia Janer ens anima a preparar receptes fàcils que us faran quedar bé amb la família, amb els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!
Menjar
En conserva
Les conserves representen una de les tècniques més tradicionals d’aprofitament. Van sorgir com a resposta a l’excedent de producció de certs ingredients en èpoques concretes de l’any, permetent-ne el consum fora de temporada i, en aquest sentit, tenim diverses alternatives: des de preparar un almívar fins a elaborar una compota o fer una melmelada. A continuació, trobareu tres maneres de fer tres conserves dolces: amb pera, amb poma i amb carbassa.
Menjar / En un pim-pam
Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients
Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!
Menjar / Les postres de casa
El final d'àpat més sorprenent
No us heu equivocat de secció. La nostra pastissera de capçalera ens proposa un repte visual i gustatiu amb tres receptes que, en realitat, són trompe-l’oeils, pensats per sorprendre al final de l’àpat amb un fuet, unes croquetes i, fins i tot, un fregall.
Beure / Glops
Un tast de l'actualitat del sector del vi
Beure
Els productors de vi s'apunten al residu zero
El sector avança cap a l’economia circular aprofitant parts del raïm i transformant residus per donar-los una segona vida.
Beure / Joc de copes
Pa amb tomàquet i pernil, tot un clàssic
El pa amb tomàquet és present en pràcticament tots els àpats informals, però també en les celebracions. És sinònim de passar-s’ho bé i, gairebé sempre, té un company inseparable: el pernil.
Beure / Pel broc gros
Alta cocteleria amb el rom com a protagonista
Vesou, en ple Eixample de Barcelona, combina la cara més exòtica de la cocteleria amb el rigor de les barres més exigents.
Beure / Birrologia
L'estil Altbier
Si en voleu tastar més d’una, haureu de viatjar fins a la capital del Rin del Nord-Westfalia, però a Catalunya estem de sort, perquè en fan una que és excel·lent.
Viure / Gastropistes
8 pastisseries per comprar panellets
N’hi ha tantes varietats que costa triar, però, si us acosteu a algun dels establiments que us proposem, tindreu la certesa que l’elecció serà del tot encertada.
Viure / Taula reservada
Cuina amb rebel·lia ben mesurada
Aquí, la tradició catalana es cuina amb desimboltura. Plats bons, una parella de xefs sincronitzada i una proposta que mereix que la tastem.
Viure / Pròxima parada
Anvers, amb Gert de Mangeleer
Considerada la capital gastronòmica de Bèlgica —amb el permís de Brussel·les—, Anvers és la quarta ciutat del món amb més restaurants amb estrella Michelin per càpita.
Viure / L'adreça
Forn de Jorba: impuls a l'economia rural
El poble anoienc anomena i acull un punt de recerca, trobada, elaboració, venda i degustació de peces de fleca i d’una gran varietat d’aliments de proximitat respectuosos amb la terra.
Viure / Entaulats
Confort, muntanya i pollastre a l'ast
Mengem en dos locals que han obert portes a l’Eixample per tastar la cuina de Víctor Ródenas i el pollastre a l’ast original de Barcelona, i ens acostem al Solsonès per tastar-hi bons plats de xup-xup.
Viure / Mediateca
Els llibres de l'octubre i la 'playlist' del Lluerna
Des dels plats d’un restaurant que és una institució fins a la història desconeguda d’una figura clau de la cuina catalana, ens espera una tardor plena de bons llibres.
Viure / Agenda
Les activitats que no us podeu perdre a l'octubre
Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!
- Amanida Cèsar amb pollastre i albergínia
- Amanida de pollastre amb vinagreta de codony
- Blinis dolços de plàtan i poma amb mousse de iogurt
- Brandada de bacallà a la manresana
- Cassoleta de poma i iogurt
- Compota cremosa de poma
- Crema de moniato i romaní
- Crep de farina de fajol farcida de tiró
- Crestes de verdures
- Croquetes amb maionesa
- Estofat de pollastre amb col arrissada
- Farcellets d’olivada
- Fregalls
- Fricandó amb cama-secs
- Fricandó de vedella blanca
- Melmelada de carbassa
- Pa amb fuet
- Pastís de ronyons
- Peres amb vi blanc i magrana
- Peres en almívar de vainilla
- ‘Pinsa’ d’escalivada
- Pinyonat
- ‘Saam’ d’enciam amb pollastre i albergínia
- Suquet de bísol
- Torronada de Vilassar
- Verdures al forn amb nous
- Verdures sofregides
- ‘Wrap’ de pollastre i albergínia