La influència del sol i del Mediterrani fan del Penedès un territori privilegiat per al conreu de la vinya. La DO Penedès s'estén entre mar i muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona, i ofereix una àmplia diversitat de vins, amb sabors, aromes, cossos i estructures diferents, sorgits de les diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls. Un espai marcat per les variacions de terrer i de clima, que fan que tant el conreu de la vinya com la verema vagin a un ritme diferent i les varietats es comportin d’una manera determinada. Per això, fa uns anys la DO va fer un estudi exhaustiu de totes les vinyes del territori emparat dins la denominació d’origen, delimitant vinya a vinya fins a 10 subzones, amb la qual cosa es poden obtenir vins de caràcter únic, de terrers singulars.
Blancs, en general; xarel·los, en particular
Tot i que s'elaboren una àmplia varietat de vins negres, aquesta DO és àmpliament reconeguda per la seva qualitat en els vins blancs. N'hi ha tant d'elaborats amb les varietats tradicionals (xarel·lo, macabeu i parellada) com d'altres que amb els anys s’han introduït i aclimatat amb èxit (chardonnay, riesling, sauvignon blanc...). Malgrat tot, el xarel·lo és la varietat reina del Penedès, l’essència del territori, ja que és el raïm més conreat a la zona amb una superfície que sobrepassa les 700 hectàrees.
En termes generals, els vins blancs del Penedès són ideals per maridar menjars suaus, preparats sense salses –com peix, marisc, ostres, ous, plats freds i formatges frescos o semisecs. Pel que fa als negres, se solen recomanar per beure amb carns vermelles i rostits, tot i que els més aromàtics acompanyen a la perfecció els plats de carn blanca i els formatges blaus.
Maridatges amb els 20 xefs de #LaRevolucióContinua
Precisament, els vins de la DO Penedès seran els protagonistes del maridatge amb els 20 àpats dobles que la revista CUINA sorteja amb motiu del vintè aniversari en els vint restaurants dels xefs de la cuina catalana que ve. D'aquesta manera, us proposem descobrir uns xefs que són la punta de llança d'una nova generació de cuiners: cap no supera els 40 anys, els seus projectes personals són singulars i sòlids, i són professionals compromesos i valents, que mantenen viva la flama de la revolució de la cuina catalana. Podeu participar en el sorteig fins al 30 de juny. El divendres 2 de juliol anunciarem els 20 guanyadors dels àpats especials '20 anys del CUINA', que estaran maridats amb vins de la DO Penedès, la DO amb més història del nostre país!