Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Arriba el primer Baròmetre de Competitivitat Sostenible

Impulsat per Barcelona Culinary Hub i FoodLife Balance, el projecte analitza l'estat actual del sector gastronòmic

Transformació sostenible

Transformació sostenible

Barcelona fa un pas endavant en la transformació del seu ecosistema gastronòmic amb la presentació del primer Baròmetre de Competitivitat Sostenible, una iniciativa impulsada pel Barcelona Culinary Hub i la plataforma FoodLife Balance. 

En un context on el sector food-service es veu cada cop més condicionat per canvis estructurals i culturals, l'informe es presenta com una eina fonamental per entendre l'estat actual del sector i per traçar un full de ruta envers un model gastronòmic més sostenible, però sense deixar de banda la innovació.

Un doble vessant

Aquest estudi pioner analitza com la gastronomia local i nacional afronta dues transicions simultànies: l'ecològica i la digital. Aquest doble vessant, aplicat al sector food service, suposa un canvi profund en el disseny de menús, la gestió del malbaratament alimentari, l'experiència del client, l'ús de tecnologia i la formació dels equips. En conseqüència, el baròmetre ha posat el focus en aquesta doble transició –un concepte impulsat per la Comissió Europea.

D'una banda, la transició digital fa referència a la integració de tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), l'Internet de les coses (IoT) o el blockchain per optimitzar processos, millorar l'eficiència i fomentar la innovació. 

D'altra banda, la transició verda aposta per una producció i un consum més respectuosos amb el medi ambient, centrant-se en l'ús d'energies renovables, la reducció d'emissions, l'economia circular i l'eficiència energètica.

Per tal d'elaborar l'estudi, el projecte s'ha basat en la participació activa de més de 100 professionals del sector amb trajectòries i mirades diverses, com Xavier Pellicer, Pep Palau, Isabel Coderch, Sergi de Meià, Daniele Rossi o Lucila Canero.

Nous perfils per a noves realitats

Un dels fenòmens més destacats que ha identificat el Baròmetre és la irrupció d'una nova figura professional: el flexor. Aquest perfil emergent va més enllà del rol tradicional de facilitador per convertir-se en guia estratègic dins de la transformació sostenible dels negocis gastronòmics. El flexor combina coneixements operatius, competències digitals i una visió integral de la sostenibilitat per liderar el canvi des de dins.

De la mateixa manera, el baròmetre ha revelat algunes dades inesperades, com el fet que el 49% dels consumidors a Espanya prioritzen la sostenibilitat a l'hora d'escollir un restaurant. A més, han detectat que el 54% d'establiments a Barcelona ofereixen comandes digitals, però que només un 30% han engegat una digitalització interna.

Línies d'acció

Ara bé, l'informe no es limita a analitzar dades, sinó que ofereix solucions per avançar cap a una gastronomia alineada a les noves realitats. D'entre les propostes trobem consells com oferir tallers pràctics i simulacions que millorin les habilitats del personal en relació amb la cuina, la gestió i el servei, promoure l'aprenentatge continu mitjançant incentius econòmics o donar suport a l'adopció de tecnologies accessibles, com programari personalitzat o intel·ligència artificial, entre d'altres.

Aquest estudi constitueix una radiografia estratègica del moment actual i alhora una guia per al futur, i ofereix un mapa d'oportunitats i de reptes per avançar cap a una gastronomia més alineada amb els objectius de sostenibilitat i innovació.

Podeu trobar-ne tota la informació a la web de Barcelona Culinary Hub.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: