Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Arriben les 'Gastrosàvies' per mantenir sabers gastronòmics que estan en perill de desaparèixer

Aquest projecte vol preservar i transmetre la cuina tradicional catalana a les generacions futures

Una de les receptes de les Gastrosàvies

Una de les receptes de les Gastrosàvies

Divuit sessions de treball i un centenar d'entrevistes en què s'han recollit més de 300 receptes de més d'una quinzena de comarques diferents. Aquest és el llegat de les Gastrosàvies. En el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, neix aquest projecte que té com a objectiu preservar i transmetre la cuina tradicional catalana a les generacions futures. Impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i amb el suport de la Fundació Alícia, el projecte es fonamenta en la recerca i la col·laboració amb les anomenades Gastrosàvies, dones grans d'arreu del país que comparteixen les seves receptes, els seus coneixements i els seus records de cuina. D'aquí a finals d'any, es continuarà treballant per augmentar aquest arxiu documental. 

Durant el 2025 s'ha dut a terme una tasca ingent de recerca i documentació en diverses comarques de Catalunya per identificar receptes representatives de la cuina tradicional i per trobar àvies disposades a explicar-les. El projecte vol donar visibilitat al coneixement gastronòmic de les persones grans, especialment dones, i situar el paper de les àvies en el centre de la cultura i la identitat culinàries del país. Així, recull la cuina de les àvies, un patrimoni de saviesa gastronòmica que representa un sistema alimentari basat en el producte de proximitat, en l'aprofitament conscient i en el respecte per la temporada i pel territori. A més, busca sensibilitzar la societat sobre la importància de mantenir viu aquest coneixement i garantir la transmissió de receptes i de sabers gastronòmics que estan en perill de desaparèixer. També vol reconèixer la feina que des de fa molts anys han fet i estan fent entitats, associacions i persones d'arreu de Catalunya per salvaguardar i transmetre aquest patrimoni gastronòmic tradicional. 

Per divulgar el coneixement recollit al llarg del projecte, s'han creat diversos materials audiovisuals. En concret, ara es difonen 12 videoreceptes creades amb productes i paisatges de cada un dels mesos de l'any i que s'emmarquen en el projecte '12 mesos, 12 paisatges' de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. 

Els continguts audiovisuals generats pel projecte es publicaran properament a les xarxes socials i al lloc web del projecte 'Gastrosàvies'. Aquest espai es concep com una eina oberta i viva, ja que cada setmana s'hi publicarà una nova recepta, acompanyada del relat de la seva protagonista i del context històric i territorial del plat. 

Finalment, com a acte central del projecte, se celebrarà una jornada anomenada 'La gran trobada de Gastrosàvies', a Món Sant Benet, el pròxim 24 de novembre. Aquest esdeveniment d'intercanvi i transferència de coneixement inclourà ponències d'experts sobre patrimoni i cultura alimentària, així com demostracions culinàries en directe de les receptes de les Gastrosàvies. Serà un espai de trobada intergeneracional que donarà veu i valor a les persones que han compartit el seu coneixement i a les que des de fa anys treballen per mantenir aquest coneixement viu de generació en generació.


 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
292CUINA portada

TOCA TORNAR A L'ESCOLA! IDEES I RECEPTES PERQUÈ ELS NENS APRENGUIN CUINANT

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Arnau Muñío

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: