Els productors de Cal Portalé (Conca de Dalt), Massís del Port 1898 (Terra Alta), Oli Varietats Antigues - OVA (Selva), Henri Mor (Garrigues) i Merades Millennial (Montsià) han estat els guardonats en la primera edició dels Premis Barcelona Catalunya Selecció, organitzats per l'Associació de Micro Productors d'Oli de Catalunya (AMPOC).
Una de les peculiaritats d'aquests premis és la innovació en el procés de selecció dels guanyadors, ja que són els primers guardons de Catalunya que, més enllà del tast organolèptic, han tingut en compte el maridatge de l'oli amb el menjar, les varietats autòctones o el cultiu ecològic, biodinàmic o natural. També s'ha valorat el desenvolupament d'aromes, la modulació òptima dels polifenols i la màxima expressió potencial segons la varietat.
10 semifinalistes
El concurs estava obert a tots els productors catalans que produeixen oli d'oliva verge extra. La primera selecció va ser a càrrec de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Panell de Tast Oficial de Catalunya, organitzacions responsables de triar els deu verges extra semifinalistes classificats per a la segona fase del concurs, així com un màxim de 100 olis que formaran part de la 'Guia Catalunya Selecció', un llibret que inclourà els millors olis verge extra produïts a Catalunya i els seus maridatges recomanats per xefs catalans.
Maridatge amb dos plats
La segona fase del concurs va consistir en un maridatge a càrrec de la Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina. Els 10 verges extra semifinalistes es van tastar en dos plats iguals per a tots els participants. El jurat va estar format per cuiners i representants del Panell de Tast Oficial de Catalunya. El maridatge es va valorar amb una puntuació quantitativa que es va sumar a l'obtinguda en la primera fase i va donar lloc als cinc premiats.
El 2022 es donarà a conèixer el millor AOVE de Catalunya
Després de conèixer la selecció amb els cinc millors verges extra catalans, entra en joc la segona part del premi. Durant tot el 2022, en els diferents restaurants de la geografia catalana que formin part del concurs es podran degustar els cinc olis guardonats maridats amb una proposta genuïna realitzada pel xef del restaurant. Els clients votaran les propostes i el maridatge que més vots obtingui, per decisió popular, serà el Millor Oli d'Oliva Verge Extra de l'any, reconegut com a Premi Barcelona.