El Palau de Pedralbes de Barcelona ha estat l’escenari aquesta tarda de l’acte d’homenatge al sector primari del país coincidint amb la commemoració dels deu anys de Benvinguts a Pagès. Una trentena de pagesos i pageses del país i responsables dels allotjaments rurals i dels restaurants de cuina de proximitat, que han participat en la gran festa de la pagesia des de la primera edició l’any 2016, han rebut un càlid homenatge per part de la Generalitat de Catalunya amb la participació dels consellers d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.
Taula rodona, himne i pastís d’aniversari
L’acte al Palau de Pedralbes ha inclòs una taula rodona amb la participació de Guillem Comas (Granja Comas), Rosa Maria Rabassa (Turisme Rural Mas Romeu d’Arbúcies) i Enric Millà (Restaurant El Dien), que han explicat com els ha ajudat el projecte de Benvinguts a Pagès en el seu dia a dia i els ha permès establir una relació directa amb el públic.
Per celebrar aquests deu anys del cap de setmana de portes obertes de la pagesia s’ha estrenat l’himne de Benvinguts a Pagès, escrit i interpretada pel cantant Cesc Sansalvadó i també s’han bufat les espelmes d’un pastís d’aniversari especial. L’acte ha finalitzat als jardins del Palau de Pedralbes amb una degustació de productes que es podran tastar el primer cap de setmana d’octubre a tot Catalunya.
Enguany, el 4 i 5 d'octubre
Benvinguts a Pagès La Festa, el cap de setmana de portes obertes de la pagesia tornarà aquesta tardor a tot Catalunya els dies 4 i 5 d’octubre amb una oferta de més de 300 agents entre explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, allotjaments rurals, activitats paral·leles, petits elaboradors i restaurants de cuina de proximitat. La gran festa de la pagesia es consolida com el cap de setmana de referència per redescobrir l’origen d’allò que mengem, conèixer el dia a dia dels pagesos i pageses del país i tenir l’oportunitat de comprar directament als productors. En aquestes primeres nou edicions més de 220.000 persones s’han acostat a pagès per viure una experiència autèntica compartida amb la família, la parella o els amics.
La pàgina web benvingutsapages.cat és l’eina de referència per a la consulta dels agents participants del cap de setmana del 4 i 5 d’octubre i facilita la reserva prèvia obligatòria per a les visites guiades a les explotacions agroalimentàries. La desena edició de la festa incorpora una oferta en què destaquen les visites guiades a una vuitantena d’explotacions agrícoles i ramaderes, la programació de 40 activitats paral·leles, l’adhesió d’una vuitantena d’allotjaments rurals, la participació de vuit elaboradors artesanals i la implicació de més d’un centenar de restaurants de cuina de proximitat a tot el país. Les visites guiades tenen un preu de 2,5 euros per a les persones majors de 15 anys (per a infants i joves són gratuïtes) i es destinen íntegrament a cobrir les despeses que assumeixen els pagesos i les pageses per preparar el cap de setmana de portes obertes.
Benvinguts a Pagès està liderat per la Generalitat de Catalunya en una actuació coordinada entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme i va néixer l’any 2016, coincidint amb la distinció Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia. Enguany celebra el desè aniversari coincidint amb el reconeixement Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia.
Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, SX3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Aquesta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove.