Els hàbits dels consumidors estan canviant i, en conseqüència, els establiments s’adapten a les noves exigències dels clients. A l’escena del cafè es fa visible la tendència a valorar l’esforç i apreciar l’acidesa, la dolçor, el color o la textura. Podem afirmar que ens trobem davant d’una nova generació del cafè, sens dubte més bo que mai. Els ‘specialty coffe’ (‘cafè d’especialitat’) han arribat a Barcelona amb propostes com Federal, Syra i Nømad. Però aquesta novetat no ha nascut del no res, si fem un cop d’ull a la història trobem cafeteries al Born barceloní que es remunten al 1714. Actualment el cafè s’està convertint gairebé en un art, i els seus amants són capaços d’apreciar-ne tots els matisos.
Cafè 2
A la dècada de 1990, torradors, baristes i consumidors comencen a germinar el cafè d’especialitat. La cultura del cafè es va estenent, cada cop cerquen més informació sobre la procedència, els productors, les varietats i les fórmules de torrar-lo. Paral·lelament, es creen organismes que vetllen per estandarditzar els nous paràmetres que certifiquen la qualitat del cafè, com per exemple la llista del Coffee Quality Institute, que valora l’acidesa, el cos, la dolçor, els defectes i altres qualitats del cafè sobre una llista de 100 punts. A més, això atrau un públic jove que s’identifica amb aquest nou sector gastronòmic i es professionalitza.
Cafè late
Espais com el Syra, on el parisenc Yassir Naïr té en compte fins i tot la posició de la màquina o els sons que acompanyen la preparació del cafè, estan posicionant Barcelona en el panorama internacional. Jordi Mestre, propietari dels cafès Nømad, pioners de l’‘specialty coffee’ a Barcelona, assegura que “el criteri és assegurar que durant tota la cadena, des de les estacions de rentada del cafè en origen fins quan el torrem, no es perdi cap propietat i es pagui de manera justa”. La cafeteria d’especialitat més recent a Barcelona, el Black Remedy, ja és ultratendència gastronòmica, amb sucs naturals, carns fumades i cafè, tot produït i servit amb la filosofia Slow Food, amb un alt nivell d’entrega al detall.
Per servir el cafè, com tot en el món de la cuina, també és important la presentació. De fet, s’està estenent la pràctica del ‘latte art’, és a dir, fer dibuixos al cafè amb la llet. La realitat és que la cultura del cafè s’amplia cada cop més i va guanyant adeptes.
Cafè 3
Per introduir-vos una mica en el món del cafè, us aclarim uns conceptes bàsics. En primer lloc, els cafès més intensos es preparen en cafeteres exprés i la cafetera italiana o moca. En canvi, els cafès més diluïts i suaus utilitzen mètodes de degoteig manuals. Diferenciem tres sistemes per preparar un cafè manual, només amb aigua calenta i pressió: l’èmbol (habitual als EUA), el V60 (d’origen japonès) i l’Aeropress.
Si sou principiants, comenceu provant de diferenciar un robusta (un cafè conreat per sota dels 900 metres d’altitud) d’un arabica (de 900 metres en amunt). La propera vegada que aneu a fer un cafè, penseu que només l’any 2016 el propietari del Magnífico va tastar més de 900 cafès diferents. Si els voleu descobrir, Barcelona ja és plena de cafeteries d’especialitat.
Nømad
Passatge de Sert, 12.
Joaquín Costa, 26.
Pujades, 95. Barcelona.
Tel. 628 56 62 35
http://nomadcoffee.es
@nomadcoffee
BLACK REMEDY
Ciutat, 5. Barcelona.
Tel. 93 461 92 12
www.blackremedy.com
@blackremedycoffeebar
EL MAGNÍFICO
Argenteria, 64. Barcelona.
Tel. 93 319 39 75
www.cafeselmagnifico.com
@cafeselmagnifico
SYRA
Siracusa, 13. Barcelona.
Tel. 666 72 07 43
www.syracoffee.com
@syracoffeebcn
LA ESQUINA
Bergara, 2. Barcelona.
Tel. 93 768 72 42
http://laesquinabarcelona.com/ca
@laesquinabcn
FEDERAL CAFÉ
Passatge de la Pau, 11. Barcelona.
Tel. 93 280 81 71
www.federalcafe.es
ANIMAL COFFEE BAR
Avenir, 44. Barcelona.
Tel. 93 360 74 89
@animalcoffeebar
SATAN’S COFFEE CORNER
Arc de Sant Ramon del Call, 11. Barcelona.
Tel. 666 22 25 99
www.satanscoffee.com
@satanscoffeecorner
RIGHT SIDE COFFEE ROASTERS
Ptge. de la Indústria, 7.
Castelldefels (Baix Llobregat).
www.rightsidecoffee.com
@rightsidecoffee
LA LÓPEZ CAFÈ
Av. de l’Imperi Romà, 11. Tarragona.
Tel. 617 46 33 55
www.lalopezcafe.com
@laLopezCafe
BLUEBELL COFFEE
Buenos Aires, 3. València.
(barri de la Russafa)
Tel. 963 22 54 13
@bluebellcoffeeco
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: