Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Una campanya per reconèixer el paper essencial del sector pesquer per a la sobirania alimentària

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb els agents de la cadena de valor del peix, impulsen 'I tota la pesca'

Cartell de la campanya

Cartell de la campanya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, impulsat pel sector, ha posat en marxa una campanya per conscienciar la població sobre els beneficis del consum de peix i reforçar la figura dels homes i les dones de mar i de la cadena de valor del peix, apostant pel coneixement i la compra dels productes locals que aporten diàriament als mercats un producte fresc, de qualitat i capturat de manera sostenible a les costes catalanes.

Les espècies pesqueres de proximitat són poc conegudes i poc valorades pel consumidor

L'any 2022, es van consumir a Catalunya 67.457 milers de quilograms de peix fresc; d'aquests, el lluç i el salmó representen un 16% cada un, el bacallà i l'orada un 8% cada un, el seitó un 7% i el llobarro un 6%. És a dir, només sis espècies representen més del 61% en volum del total consumit, i cal tenir en compte que són principalment peixos procedents de fora de Catalunya.

Als ports de Catalunya, es desembarquen i comercialitzen cada any més de 200 espècies diferents de peix i de marisc, però, d'acord amb enquestes realitzades, una persona consumidora mitjana en coneix com a màxim cinc, i reconeix que en general sempre compra els mateixos peixos.

Són espècies pesqueres com la maire, el besuc blanc, la boga, la canana o el verat les més assequibles, amb unes propietats nutricionals excel·lents i que malauradament no són prou conegudes pels consumidors.

Assequibles per a totes les butxaques

Si es fa la comparativa del preu mitjà a les llotges catalanes de les espècies que s'acaben de comentar amb el de la resta d'espècies de la seva mateixa família biològica, es veu clarament que tenen un preu molt avantatjós.

Per exemple, la canana a llotja està a 4,2 €/kg i el pop blanc a 4,80 €/kg, uns preus força més baixos que els 7,58 €/kg de mitjana del conjunt del seu grup biològic, que inclouria també el pop roquer, el calamar i la sèpia... De la mateixa manera, el verat, amb un preu a llotja de 2,14 €/kg, és molt més assequible que espècies molt similars com ara les tonyines i els bonítols, amb un preu de 6,97 €/kg.

A més, si finalment el sector aconsegueix la tant reivindicada rebaixa de l'IVA dels productes pesquers, que per ara han quedat fora en la recent modificació de la normativa estatal, cal esperar una recuperació del consum de productes pesquers per part de la ciutadania.

Peix i marisc a taula tot l'any

Coincidint amb aquesta campanya, CUINA i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han publicat un suplement especial dedicat al sector pesquer català. Amb el títol Peix i marisc a taula tot l'any, reivindica la feina del sector, explica els reptes a què s'enfronta i proposa solucions per, entre tots, garantir la supervivència d'un sector i d'uns professionals essencials per a l'economia i l'alimentació del país. Tampoc no hi falten receptes per treure tot el profit dels productes del mar a la cuina. 

Podeu llegir el dossier a continuació i trobareu tota la informació de la campanya I tota la pesca en aquesta pàgina web.

 

 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
292CUINA portada

TOCA TORNAR A L'ESCOLA! IDEES I RECEPTES PERQUÈ ELS NENS APRENGUIN CUINANT

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Arnau Muñío

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: