Segons la guia 'Nutrició per a esportistes', elaborada pel Grup de Treball sobre Nutrició del Comitè Olímpic Internacional, la dieta influeix en el rendiment esportiu, i els aliments que consumim durant l'entrenament i la competició tenen efecte en els resultats. En el cas dels esportistes vegetarians, a més, aquests han de consumir un 10% més de proteïnes que els que segueixen una dieta omnívora. El paper dels nutricionistes és important, sobretot per aconsellar els esportistes professionals, però, també, les persones que practiquen esport no competitiu. Des de Deusto Salut, un centre de formació contínua sobre sanitat i benestar, aconsellen als esportistes el consum d'aquests cinc aliments clau per rendir més durant els entrenaments i en el dia a dia:
-
Civada. És un cereal ric en carbohidrats complexos que es processen lentament. Això permet a l'esportista treure partit d'una energia de llarga durada, així com d'una font de vitamines i minerals molt interessant.
-
Nous i ametlles. La fruita seca i altres fonts de greixos naturals tenen un paper molt important especialment en esports de resistència, ja que generen una sèrie d'àcids grassos que el cos humà no és capaç de generar.
-
Ou. És una font de proteïnes clarament beneficiosa per als esportistes, no només perquè és fàcil de digerir i versàtil a l'hora de cuinar-lo o combinar-lo amb altres aliments, sinó també per la quantitat de nutrients i minerals que té.
-
Plàtan. És una fruita que destaca per un nivell elevat d'hidrats de carboni i de potassi, entre d'altres. És important per l'aportació energètica que implica, fet que explica per què molts esportistes en mengen just abans o just després de l'entrenament.
-
Bròquil. Les seves propietats anabòliques són clau per al guany de massa muscular i la pèrdua de greixos. La quantitat elevada de vitamines que conté contribueix a millorar el rendiment esportiu i les poques calories que té ajuden a evitar l'augment de pes.