Raïms de la immortalitat del celler Torre del Veguer (DO Penedès), Serra Blanc del celler Herència Altés (DO Terra Alta), Singular Blanc del celler Collbaix (DO Pla de Bages), Especial Picapoll Negre del celler Oller del Mas (DO Pla de Bages) i Tallades de Cal Nicolau del celler Orto Vins (DO Montsant) són els nous Vins de Finca Qualificada, la màxima distinció de qualitat que atorga l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Ara ja en són dinou en total i reben aquest qualificatiu perquè compleixen una sèrie de requisits molt estrictes que els col·loquen en l'elit dels vins catalans, al cim de la piràmide de qualitat.
Han de ser vins que tinguin una antiguitat mínima de 10 anys, elaborats amb raïm de vinyes de baix rendiment i a un celler que no estigui gaire lluny de la finca. Han de tenir una nota molt alta del comitè de tast de la denominació d'origen a la qual pertanyen i s'ha de poder garantir una traçabilitat especial des de la producció fins a la comercialització.
Acte al Palau de Pedralbes
L'acte de lliurament de les noves distincions s'ha fet aquest dilluns al Palau de Pedralbes amb la presència de la directora de l'INCAVI, Alba Balcells, i del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i s'ha completat amb un tast dels nous Vins de Finca Qualificada, dirigit per Toni Albiol, Millor sommelier de Catalunya 2023.
La periodista i col·laboradora de CUINA Ruth Troyano ha fet de mestra de cerimònies i ha redactat els textos literaris que han acompanyat les presentacions de cada un dels vins que han rebut aquesta distinció.