Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els cítrics que has de tenir al rebost

Amb aquestes fruites passareu millor l'hivern

CUINA.CAT

27/11/2023

Taronja, mandarina, llimona... són fruites de tardor i hivern. Parlem d'aquestes i d'altres menys conegudes!

01 Mandarines / Thinkstock

Mandarines / Thinkstock

Mandarina

És el cítric que més vitamina A aporta. El percentatge de sucres simples que conté fa que sigui menys àcida i, a més, la converteixen en un bon substitut dels edulcorants químics i refinats. És molt tova i fàcil de pelar. 

02 Taronja Valencia Late

Taronja Valencia Late

Taronja

Dins dels cítrics, és la reina de la vitamina C. En tenim una gran producció aquí, a tocar, al País Valencià, on se'n produeixen tres milions de tones a l'any. Això sí, pelar-les demana el seu esforç, ja que la pela està arrelada als grills i és més gruixuda, però el seu gustet àcid fa que valgui la pena!

 

03 Llimona

Llimona

Llimona

La mengem acompanyada, ja que té un gust molt àcid. Pot condimentar plats, postres, begudes i vinagretes. Es fa servir per curar el mal de coll i la mala circulació, i prevé les pedres als ronyons i l’activitat negativa dels radicals lliures que produeixen l’envelliment de l’organisme. 

04 Aranja

Aranja

Aranja

Tot i que a la nostra cuina no és gaire comuna, se’n poden fer moltes receptes, com amanides, carn i peix. Entre els seus beneficis, podem destacar que augmenta les defenses, té efecte laxant i millora el trànsit intestinal.

 

05 Llima

Llima

Llima

És la germana de la llimona, ja que té un aspecte molt semblant, però es distingeixen molt fàcilment per la mida més reduïda i el color verdós de la llima. És molt poc calòrica i només se’n consumeix el suc. A part d’incorporar-la a còctels, complementa moltes receptes llatines, com els tacos.

06 Poncem

Poncem

Poncem

És d’origen persa i té un gust semblant a la llimona. És un fruit gros que pot arribar a fer 25 cm de longitud i a pesar 4 kg, però té molt poc suc. D'aquest se’n fa un xarop per tractar la migranya i de la pela se’n fa confitura. 

 

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: