A les regions suïsses, el final de l’estiu se celebra amb l’arribada del Désalpe. Una tradició popular que festeja el descens del bestiar cap als valls on passarà l’hivern. Una costum helvètica que cada any té lloc a finals del mes de setembre i que ret homenatge a la cultura formatgera suïssa.
Dels prats alpins a la taula
L’alpage és una pràctica ancestral que consisteix a pujar el bestiar a l’estiu a més de 1.500 metres d’altitud, on s’alimenta d’herbes silvestres i beu aigua de rierols de desgel. Allà mateix, en petites formatgeries de muntanya, s’elaboren els exclusius formatges d’alpage, joies gastronòmiques com Le Gruyère d’Alpage AOP i L’Etivaz AOP, que mantenen mètodes de producció naturals i artesanals.
Amb l’arribada de la tardor, les vaques emprenen el descens cap als valls per passar l’hivern. El trajecte es converteix en una desfilada festiva: pastors vestits amb vestits tradicionals adornen els animals amb corones de dàlies, rododendres i crisantems (anomenades tschäppel), cintes de colors i grans esquelles que marquen el pas amb el seu inconfusible so. A la seva arribada, els ramats són rebuts entre vítores, mercats d’artesania, degustacions gastronòmiques, música amb corns alpins, iodel i llançaments de banderes.
Cada regió, una celebració única
Al cantó de Friburg, la festa de Desalpe de Charmey reuneix visitants i locals en un entorn de postal. Allà, Le Gruyère d’Alpage AOP és el gran protagonista: el seu sabor, entre picant i afruitat, reflecteix la riquesa de la flora alpina i la qualitat de la llet crua utilitzada. Només 50 formatgeries, repartides entre Friburg, Vaud i Jura Bernois, l’elaboren cada any.
A la regió d’Étivaz, als Alps Vaudois, el 28 de setembre tindrà com a protagonista L’Etivaz AOP, un formatge floral i únic, elaborat exclusivament amb llet de vaca alimentada amb pastures naturals.
La festa del Désalpe és un homenatge a la vida alpina, al saber fer de generacions de mestres formatgers i als sabors únics que neixen de les muntanyes. Participar-hi és endinsar-se en l’ànima de Suïssa, deixar-se envoltar per l’eco de les esquelles i assaborir l’autenticitat en cada mos. Un viatge en què cada pas, cada aroma i cada sabor expliquen la història viva dels Alps suïssos.
Berna, Capital of Cheese 2025
Aquest any, per primera vegada, la ciutat suïssa de Berna es converteix en ‘Capital of Cheese 2025’, consolidant la seva reputació com a terra del formatge gràcies al seu llegat, al seu saber fer en la producció artesanal i a la cura del pasturatge.
Al mes de novembre, la capital suïssa serà l’amfitriona dels World Cheese Awards 2025, el certamen internacional amb més reconeixement de tot el continent que premia els millors formatges del món i que en aquesta edició, submergirà els visitants en el fascinant món del formatge suís gràcies al Swiss Fine Food Market i a un variat programa d’esdeveniments.
Trobareu tota la informació a la pagina web de Quesos de Suiza i al seu perfil d'Instagram.