És tardor, temporada de pluges... temporada de bolets! Arriba el moment de vestir-se per a l’ocasió, agafar el cistell i traçar la millor ruta per tornar a casa triomfants amb la caça. Però llavors arriben les cues en els desplaçaments, la massificació als boscos i encreuar els dits per trobar l’espècie que tant ens agrada... Voleu assegurar el tret? Doncs us convidem a seure a taula en aquests deu llocs que us proposem i que gaudiu de la diversitat de bolets que us oferiran cuinats en totes les seves vessants i combinats amb productes de la terra.
Ca l'Amador
Una cuina familiar amb en Diego als fogons i la Virgínia, la seva mare, com a perfecte tàndem per a elaborar els plats amb els productes més frescos. Ho vam constatar en viu i en directe quan els vam anar a visitar: els boletaires de la zona proveeixen el restaurant dels exemplars més bons acabats de collir. I no pot ser d’altra manera estant al mig del Parc Natural del Cadí-Moixeró, una zona fructífera de bolets.
Més informació: Llana Josa de Cadí, 9, Josa de Cadí (Alt Urgell). Tel. 973 37 00 46. Ca l'Amador
Can Xifra
A l’interior d’aquesta casa de pedra a l’estil de masia catalana es cuinen menjars típics de la zona amb les receptes de l’àvia: entrants, guisats, rostits... I en temporada de bolets, el xef és l’encarregat de collir-los i afegir-los al menú amb plats com els fideus a la casola amb bolets i bacallà, més que recomanable!
Més informació: Mas Artigas, s/n, Cartellà (Gironès). Tel. 972 42 85 46. Can Xifra
Els Casals
Els fredolics són els bolets favorits d’Oriol Rovira, que en cull des de ben petit i que troba ben a prop d’Els Casals. Saltat, amb crema, arròs o per fer trinxat, el fredolic és un dels grans protagonistes de la cuina de terrer que ofereix al seu restaurant, una cuina feta amb productes de la mateixa finca o d’explotacions properes, que van des de la verdura i el porc fins als bolets i la tòfona.
Més informació: Sagàs (Berguedà). Tel. 93 825 12 00. Els Casals
Lo Ponts
Les llenegues, els camagrocs, els rovellons... ja s’incorporen als plats de temporada del restaurant; el conill a la cassola amb fredolics o l'arròs melós de ceps i confitat de costella i botifarra en són una mostra. Conservant la cuina clàssica d’interior, els àpats es preparen amb productes autòctons de proximitat i podeu triar entre els plats de la carta o els menús: el més tradicional o el de tast, que només fan per encàrrec.
Més informació: Calaf, 12, Ponts (Noguera). Tel. 973 46 00 17. Lo Ponts
Boccatti
Sí, és una marisqueria i el peix és el seu fort; tot i que també excel·leix en altres productes de qualitat. El local és a tocar del mercat, i en Josep, el cuiner, és qui surt a comprar a plaça. Demana els bolets més frescos del país: ous de reig, rossinyols, rovellons, ceps... Els exhibeix a l’aparador amb la resta de gènere del dia i els cuina al moment quan el client ho demana.
Més informació: Mossèn Josep Gudiol, 21, Vic (Osona). Tel. 93 889 56 44. Boccatti
Sergi de Meià
El xef Sergi de Meià, defensor de l’Slow Food, és un apassionat del producte local, i des del mateix rovell de l’ou de Barcelona continua apostant-hi fort, amb els bolets inclosos. A més, els fongs són una de les seves predileccions, que l’han portat a escriure el receptari ‘La cuina dels bolets’ (Ara Llibres), amb més d’una quarantena de receptes.
Més informació: Aribau, 106, Barcelona. Tel. 93 125 57 10. Sergi de Meià
Fonda Xesc
Voleu un dia boletaire rodó? Aquest restaurant amb estrella organitza experiències culinàries completes amb la sortida al bosc per collir bolets i un posterior ‘show cooking’. Després podeu tastar àpats com l’arròs de la Fonda amb amb colomí, gírgola i avellana, o la vieira amb pebrots, romesco i marduix, que, com la vintena de plats que ofereixen, estan elaborats amb productes de la terra tradicionals, amb un toc innovador on regna la simplicitat.
Més informació: Pl. del Roser, 1, Gombrèn (Ripollès). Tel. 972 73 04 04. Fonda Xesc
Ca la Maria
En Martí i la Maria, després de treballar junts a El Bulli, van decidir iniciar el seu projecte culinari propi. Ara elaboren una cuina catalana moderna descobrint nous gustos i textures amb ingredients de proximitat i ecològics. Aquesta tardor podeu gaudir del menú del bolet que preparen i no us oblideu de tastar les seves croquetes de bolets!
Més informació: Ctra. de Santa Cristina, 9, Llagostera (Gironès). Tel. 972 83 13 34. Ca la Maria
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: