Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per a congelar i descongelar bé els aliments

Com podem aprofitar els aliments sense fer-los malbé al congelador

Carn congelada

Carn congelada

El 6 de març se celebra el Dia dels Aliments Congelats. Aquesta jornada es duu a terme des del 1984, a proposta de Ronald Reagan, que aleshores era el president dels Estats Units. Una de les idees principals d’aquesta reivindicació és allargar la vida de molts aliments amb la congelació, ja que d’aquesta manera no es fan malbé a curt termini i es poden consumir en un altre moment de l’any. Aprofitem el dia per donar-vos uns quants consells per congelar i descongelar bé els aliments.

Congelació

Tingueu en compte les dates. És important que recordeu quan vau congelar un aliment perquè no estigui més temps del que toca al congelador. Alguns aliments, com la carn o les verdures, no poden estar més temps del compte a temperatures tan baixes i es fan malbé. Els bistecs hi poden estar entre sis i dotze mesos; el pollastre hi aguanta un any sencer, i el peix, només tres mesos.

Llet

No tot es pot congelar. Cal tenir en compte que no tot es conserva adequadament a una temperatura baixa. La llet, els iogurts o els tubercles –com ara la patata– són alguns dels aliments que no hauríeu de posar mai al congelador ja que, en el cas dels productes lactis, per exemple, poden quallar-se i quedar en mal estat. Si us interessa més el tema, al CUINA tenim una llista d’allò que no hauríem de posar mai al congelador.

Els recipients idonis. Primerament, si heu decidit guardar un aliment al congelador cal saber que no es pot introduir dins de l'electrodomèstic sense cap tipus de protecció. Per tal que la congelació no faci malbé el producte, és necessari guardar-lo dins d'un recipient o una bossa de plàstic que s'hagi fabricat per suportar aquest procés, cosa que s'ha de mirar a l'hora de comprar-lo.

Recipients per congelar

Descongelació

A la nevera. La descongelació també té el seu entrellat i, en cas que ho estigueu fent malament, això pot afectar, fins i tot, la vostra salut. És poc recomanable descongelar els aliments a temperatura ambient, ja que els bacteris, adormits a causa de la congelació, es desperten de mica en mica i es troben en un entorn idoni per multiplicar-se. Tampoc no s'ha de deixar l'aliment en aigua calenta o al sol, ja que trencaríem la cadena del fred.

L’opció idònia és col·locar el producte congelat dins de la nevera la nit abans de consumir-lo, així es descongela sense cap problema i els bacteris no es desenvolupen. Quant a l'ús del forn de microones, no hi ha cap problema, tot i que sovint l'aliment es descongela de manera desigual.

No tingueu pressa. Tot procés o elaboració requereix un cert temps, i la descongelació és un d’aquells que podríeu afegir a la llista. Es recomana treure la carn, les verdures o allò que tingueu al congelador amb un mínim d’hores establert, ja que no és un procés instantani. Una opció és treure-ho la nit abans i així ja estarà descongelat el dia següent.

Només d’un ús. Independentment del menjar que hàgiu congelat, que no us passi pel cap descongelar-lo i tornar-lo a congelar. A part que podria ser un problema per a la vostra salut, l’aliment no aguantaria el procés i seria un desaprofitament de menjar innecessari.

Peix a la nevera

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: