Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Què no hauríem de posar mai al congelador?

No tots els aliments són aptes per ser congelats!

CUINA.CAT

31/08/2022

La congelació és perfecta per mantenir aliments disponibles durant setmanes o, fins i tot, mesos. És ideal per tenir al moment aquells ingredients que poden estar mesos sense utilitzar-se a la cuina, però els necessitem en moments puntuals. O, per altra banda, per tenir reserves d'aliments que poden aguantar tot el mes, cosa que ens estalvia temps al mercat. Això sí, hi ha alguns elements que mai s'han de congelar, ja sigui perquè perden la frescor que tenien al principi o perquè poden fer un desastre a la nevera!

01 Fruites i verdures

Fruites i verdures

Fruites i verdures

És veritat que hi ha paquets de fruites i verdures que ja es venen congelades. Deixeu que m'expliqui. Aquests aliments necessiten unes temperatures molt baixes per a que es congelin correctament, cosa que només s'aconsegueix amb màquines industrials. Després d'això, es poden conservar a la nevera sense cap problema, però necessiten aquesta temperatua molt baixa per a que es puguin guardar a casa correctament. Si voleu tenir fruita i verdura congelada a la nevera, compreu-la ja així.

02 Carn crua

Carn crua

Tornar a congelar carn o peix

És un fet conegut que mai s'ha de tornar a congelar un aliment que ja havíem congelat i descongelat prèviament. El producte no només es deteriora i empitjora el seu sabor, sinó que a més s'afavoreix l'aparició de bacteries que poden ser perjudicials per al nostre cos. Això és degut a un canvi en el creixement de microbis, perquè no sempre s'eliminen amb la temperatura del congelador.

03 Enciams

Enciams

Enciam

L'enciam és una verdura, de manera que, com s'ha dit abans, no s'hauria de posar al congelador. Això no és només perquè hagi de passar pel procés correcte de congelació, sinó que com es tracta d'una verdura de fulla, perd la frescor i vitalitat que tenia en el moment de ser comprada al mercat. D'aquesta manera, ens queda una massa tova i inutilitzable que val més llençar. 

04 Llet

Llet

Llet, crema agra i iogurt

Els productes làctics es poden congelar entre un i tres mesos, cosa molt útil per a mares recents, encara que s'ha de saber que la llet canviarà una vegada s'hagi congelat. En el moment de descongelació, hi ha probabilitats altes de que el producte s'hagi quallat i s'obtingui una barreja d'aigua i trossos.

05 Patates

Patates

Patata crua

Parlem de la patata en la seva forma crua, ja que de patates pre-fregides congelades n'hem vist un munt. En les patates crues, l'aigua i el midó no es congelen bé, de manera que a l'hora de la descongelació s'acaba tenint una patata granosa i amb mal sabor. En el cas de que es vulgui congelar un estofat o un altre tipus de plat amb patates, es recomana cuinar-les en el moment de servir el plat.

06 Grans de cafè

Grans de cafè

Grans de cafè

Els grans de cafè són un d'aquests aliments que absorbeixen els olors d'altres elements del congelador, de manera que quan es descongela, s'obté uns grans mullats amb mala olor i sabor, ja que no tenen el seu sabor original. El cafè ben envasat pot durar mesos, així que si busqueu tenir reserves de cafè durant un bon temps, aquesta és la millor manera. Eviteu el congelador!

07 Aliments en conserva

Aliments en conserva

Qualsevol líquid en un envàs de vidre o una llauna

És molt important saber que mai heu de guardar al congelador un líquid en un envàs de vidre o en una llauna, doncs pot explotar i fer un desastre que després haureu de netejar! Els líquids s'expandeixen quan es congelen, cosa que l'envàs no pot resistir i es trenca, fent una explosió que, si no es va amb compte en el moment de la neteja, pot fer mal. En el cas dels licors forts, això no passa, ja que el seu grau d'alcohol és més alt i no es congela.

08 Ous

Ous

Ous

Alguns diuen que no passa res, però segueix la mateixa línia que els líquids en envasos de vidre o llaunes. Els ous són líquids per dins, de manera que s'expandeix en el moment de la congelació i, com s'ha explicat en l'apartat anterior, fa explotar la closca. 

09 Pollastre i patates fregides

Pollastre i patates fregides

Aliments fregits

Una de les coses que ens enamora dels aliments fregits, a més del sabor, és que es fan cruixents. Això, en un aliment fregit que es congela, es perd. Passa el mateix quan s'intenta recalentar els aliments fregits, que mai tindran el mateix sabor que fets recentment. Són un plaer que només es pot gaudir en el moment de la seva cocció.

10 Herbes fresques

Herbes fresques

Herbes fresques

Sembla bona idea tenir herbes al congelador i utilitzar-les en qualsevol moment, oi? Doncs no ho és. Les cèl·lules de les herbes s'expandeixen quan es congelen, i això provoca que aquestes es posin toves i perdin el seu aspecte inicial. Si voleu tenir herbes i espècies disponibles per a cuinar quan es vulgui, proveu d'assecar-les, que no perdran tant el sabor.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: