Troba la teva recepta

Trucs per evitar que la fruita i la verdura es facin malbé

Us expliquem com conservar la fruita i la verdura com cal

CUINA.CAT

24/05/2018
Fruita i verdura

Fruita i verdura Thinkstock

Trucs

  1. Buideu el cistell al més aviat millor i guardeu els aliments en un lloc fosc i fresc.
  2. Assegureu-vos que la temperatura de la nevera estigui entre 3,5 i 5 ºC perquè el menjar estigui fresc però no congelat.
  3. Renteu els vegetals just abans del consumir-los. No és recomanable guardar les fruites i verdures ja rentades, ja que això n’accelera el procés de descomposició.
  4. Organitzeu les fruites i verdures. No totes es poden posar juntes. Algunes fruites, com el plàtan, produeixen gas etilè, que fa que les fruites i verdures del seu voltant madurin més ràpidament.
  5. No poseu tota la fruita i verdura a la nevera. Algunes, com les patates, les cebes, els tomàquets, la carbassa i les taronges, han d’estar a temperatura ambient. En canvi, els gerds, les maduixes, les figues, l’enciam, la remolatxa o l'escarola, entre d’altres, s'han de conservar sempre a la nevera.
  6. Retireu ràpidament qualsevol peça que es comenci a fer malbé.
  7. Conserveu sempre les pastanagues cobertes de fang i embolicades en paper de diari o dins una bossa de paper. Així no es tornaran flonges i conservaran la seva textura cruixent característica.
  8. Intenteu no posar els tomàquets a la nevera perquè perden molt de gust. Si no, el que podeu fer és treure’ls de la nevera una estona abans de cuinar-los.
  9. Guardeu sempre en recipients tancats les verdures o fruites que us sobrin per tal que no els toqui l’aire.
  10. No llenceu les fruites que estan madures! Podeu usar-les per fer melmelades, gelats, conserves…
Llimones en conserva

Llimones en conserva

Conserves

Dominar l’art de les conserves és un dels secrets per disposar de determinats productes de temporada tot l’any. Quan acaba l’estiu i, segons la tradició de la pagesia, és un dels moments òptims de l’any per elaborar conserves casolanes amb els excedents de fruita i verdura dels mesos més assolellats. Si voleu elaborar conserves a casa vostra, heu d'esterilitzar els pots i tenir en compte que les tapes han d'estar en condicions òptimes.

  • El més aconsellable és que feu servir pots petits, de 125 a 250 g. Són els més pràctics.
  • Es poden reutilitzar envasos comercials, però us recomanem que compreu les tapes en botigues especialitzades o per Internet, ja que les reutilitzades poden tenir òxid i fer malbé la conserva.
  • Per esterilitzar els pots s’han de bullir uns 10 min a 100 ºC.
  • Un cop esterilitzats la tapa i el recipient, el mètode més popular és omplir el pot fins a 1 cm de la part superior, tapar-lo i bullir-ho al bany maria 50 min a 90 ºC.
  • Després de la cocció és convenient girar els pots de cap per avall, perquè facin el buit, i deixar-los en un lloc fosc i ventilat. Així, també es detecta si hi ha algun pot mal tancat, perquè deixa anar suc.
  • Podeu practicar amb aquesta recepta de llimones en conserva!
Melmelades

Melmelades Thinkstock

Melmelades

Una de les tècniques més populars per conservar els excedents de fruita (i també de verdura) és la melmelada o la confitura. És una opció saborosa, saludable i molt senzilla de fer. Us l'expliquem en cinc passos:

  1. Talleu la fruita al vostre gust, en trossets petits o més grossos, i afegiu-los a una olla ampla amb sucre. Si voleu, podeu afegir-hi una mica de suc de llimona. Remeneu-ho amb una cullera de fusta perquè la mescla quedi ben barrejada.
  2. La quantitat de sucre depèn de les vostres preferències, hi ha persones que hi posen meitat fruita i meitat sucre; d’altres, la meitat del pes de la fruita en sucre. Podeu fer-ne servir de blanc refinat, però també de canya, melassa, mel o estèvia. Fins i tot podeu substituir part del sucre per canyella en pols i així rebaixar l’aportació calòrica de la melmelada.
  3. Per tal que la melmelada o la confitura quallin, afegiu-hi pectina, un agent espessidor. Podeu comprar-la directament o aprofitar les fruites riques en pectina per incorporar-les i que actuïn en aquest sentit. La poma és la que en té més i s’ha d’incorporar amb pell, que és on hi ha més pectina.
  4. Deixeu-ho a foc suau durant 30 min i, quan comenceu a notar que la barreja agafa espessor, aboqueu la melmelada en pots de vidre i poseu-la al bany maria uns 10 minuts.
  5. Deixeu refredar el pot dins l’olla i ja teniu la vostra melmelada casolana!

Voleu idees per fer melmelades? Doncs proveu de fer-ne de préssec i mango, de llimona o de síndría!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto