Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Dinar a un restaurant per contribuir a protegir el bosc

Neix 'Ramats de Foc a taula' amb el suport de quinze restaurants de la Garrotxa que oferiran productes de ramaders d'aquest col·lectiu de la Fundació Pau Costa

'Ramats de Foc a taula'

'Ramats de Foc a taula'

Triar un restaurant o un altre pot contribuir a prevenir incendis i a gestionar millor el bosc. I això és perquè des de Ramats de Foc han posat en marxa 'A taula, cuina i biodiversitat amb cinc sentits', un projecte en què una quinzena de restaurants, de moment de la Garrotxa, oferiran, durant el mes de juny, plats elaborats i productes de ramats que protegeixen el bosc a través de la pastura.

Fa nou anys, la Fundació Pau Costa va crear Ramats de Foc per treballar amb pastors que pasturen en zones estratègiques en la prevenció d'incendis. Solen ser zones de muntanya, amb una orografia complexa i una dificultat afegida a l'hora de treure els animals, però el fet que mengin herba i sotabosc i que deixin el bosc net fa que, quan comença un incendi, sigui més fàcil de controlar i la seva propagació quedi frenada. En una segona fase, es va crear un segell, per tal que la llet, la carn, els iogurts o els formatges que produeixen aquests pagesos i pageses estiguessin identificats i a l'hora de consumir-los en quedés clar l'origen.

Ara la proposta s'amplia a la restauració de la Garrotxa, amb la voluntat d'estendre-ho a la resta de Catalunya. Si bé ja hi ha molts restaurants que, fins i tot abans de la creació de Ramats de Foc, treballen amb aquests ramaders, volen, d'una banda, animar més cuiners a disposar d'aquests productes, i de l'altra, que els clients prenguin consciència de la feina que fan aquests productors.

Per a Marta Carola, pastora bovina i presidenta de l'Associació de Ramaders de la Vaca de l'Albera (Empordà) –un col·lectiu que lluita per preservar aquesta raça autòctona catalana en perill d'extinció–, "la feina dels restauradors és molt important per ajudar-nos a vendre els nostres productes, i per donar a conèixer la nostra feina". I, en aquest sentit, Emma Soy, tècnica de Ramats de Foc, explica que aquest projecte busca que "els consumidors esdevinguin còmplices de la gestió del territori".

De moment, durant el mes de juny restaurants com Les Cols (Olot), Cabanyes entre Valls (la Vall de Bianya), Can Jepet (Setcases) o Eixida Espai Cultural Gastronòmic (Montagut i Oix) —que aquest dimecres ha acollit la presentació i ha ofert una degustació d'alguns d'aquests productes— inclouran en la seva carta elaboracions amb productes d'aquests ramaders.

A Ramats de Foc ara ja són 100 pastors i pastores, i, amb iniciatives com aquesta, busquen aglutinar encara més ramaders. És un sistema que funciona, que tradicionalment s'havia fet, però que ara va desapareixent perquè hi ha menys ramaders. Tanmateix, en incendis recents, com el de Portbou el 2023, ja es va demostrar que, amb una bona feina de silvopastura, el foc es pot controlar més fàcilment. 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: