Els vins blancs de la DO Penedès han estat els protagonistes d’un sopar de maridatge per tancar la programació de la fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú. El restaurant La Marabanda, un espai obert a tocar del mar, del grup La Daurada ha acollit un sopar en el qual la cuina amb referències locals, però d’autor, i els vins de la DO Penedès han estat els protagonistes.
Han estat deu plats que han sortit de la cuina del jove xef, Diego Carvajal, de 25 anys que s’han servit amb nou vins de diferents zones d’aquesta denominació d’origen. I han estat els mateixos elaboradors els que han explicat les característiques de cada un d’ells als més de 80 comensals del sopar.
Després d’un còctel servit a un nou espai a Cala Tintorera, l’àpat ha començat amb un pani poori de tàrtar de tonyina vermella i maionesa japonesa que s’ha combinat amb el xarel·lo Lluna Nova 2017 de Bodegues Pinord. L’amanida de verat en escabetx amb miniverduretes adobades ha estat el maridatge més emotiu perquè s’ha fet amb el Gran Caus Rosat 2022 de Can Ràfols del Caus. Un vi que ha presentat el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, perquè el responsable del celler que elabora aquest vi, Carlos Esteva, tot just fa un parell de setmanes que va morir. Per al tercer plat, un tiradito de llobarro, s’ha escollit el Xarel·lo d’Àmfora 2020 del celler Loxarel; per al quart, una amanida tèbia de cabdells a la brasa i ventresca natural de tonyina vermella, el Chardonnay 2020 de Can Feixes, i per al cinquè, una navalla “laureano” i el seu pil-pil, un altre xarel·lo, el d’Origen P3 2021 de Can Bas Domini Vinícola.
El primer escumós de la nit va ser Esparter 2016 d’AT Roca, un Clàssic Penedès que va acompanyar un calamar a la brasa amb velouté de la seva tinta i api-rave confitat. El vi tranquil Les Cerveres 2021 d’Oriol Rossell es va considerar una bona combinació per menjar una suprema de llobarro a la brasa, porro confitat i salsa de tàperes i llimona i va precedir l’únic vi negre de l’àpat que es va servir. Va ser el Reserva de la Propietat 2014 de Mas Rodó. El sopar es va tancar amb Efecte Ancestral 2020 d’Albert i Noya amb un mig-mig de Vilanova, unes postres típiques de la ciutat fetes amb orxata i granissat de llimona i un caneló de pinya colada.
Amb aquesta selecció de vins, es va donar veu a la varietat de raïm més destacada d’aquesta denominació d’origen, la xarel·lo, però també a altres elaboracions que mostren la versatilitat de la DO Penedès.
Més informació sobre la DO Penedès a www.dopenedes.cat.