Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Full de ruta 2030 DO Penedès: verema ecològica, DOQ i varietats de raïm recuperades

Es donen a conèixer les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas i el distintitu 100 x 100 xarel·lo

Vinyes del Penedès

Vinyes del Penedès

Després de mesos de treball conjunt amb els cellers i els viticultors de la Denominació d’Origen, el celler Mas Rodó ha acollit aquest dimarts la presentació dels projectes que es duran a terme a la DO Penedès fins al 2030.

Aquestes iniciatives estan recollides en el Pla Estratègic 2021-2030 en què la DO Penedès ha estat immersa en el darrer any per tal de poder establir les línies principals de treball que definiran la denominació en la propera dècada, basades en el respecte per l’entorn –amb la sostenibilitat i l’ecologia com a elements cabdals–, la destinació única de raïm en l’elaboració de vins, la potenciació de les variants autòctones i l’objectiu d’esdevenir una DOQ (Denominació d’Origen Qualificada).

Full de ruta 2030

WhatsApp Image 2021 10 18 at 17.03.06

Per mitjà d’una anàlisi profunda del sector a partir dels punts de vista i les valoracions de diferents actors com ara viticultors, cellers, restauradors, botigues especialitzades i el consumidor final, s'ha redactat un document que estableix les principals línies estratègiques que la DO Penedès desenvoluparà fins al 2030, basades en dos punts clau: la protecció del territori i la potenciació del patrimoni vitivinícola del Penedès.

  • 2025: verema 100 % ecològica. Un dels aspectes que ha destacat el president de la DO Penedès, Joan Huguet, és “treballar perquè la DO Penedès esdevingui un territori sostenible en tota la cadena d’elaboració, des de la viticultura fins al producte final”. Amb aquest objectiu, Huguet ha anunciat que “es treballarà perquè tot el raïm que es culli en la verema del 2025 ja sigui únicament amb certificació ecològica”. Igualment, per aconseguir un preu just del raïm DO Penedès i destacar-ne la singularitat, s’impulsarà la destinació única del raïm d’una vinya que es destini a elaborar vins DO Penedès. És a dir, que una vinya que es destini a elaborar DO Penedès no pugui estar també inscrita en altres DO.
  • DOQ Penedès. Un altre dels objectius que recull aquest Pla Estratègic 2021-2030 és treballar perquè la DO Penedès pugui arribar a ser una DO Qualificada (DOQ), com a reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins. Per aconseguir-ho, es treballaran diversos aspectes com, per exemple, que el vi comercialitzat estigui embotellat des de cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que es disposi d’un sistema de control des de la producció fins a la comercialització o que es tingui una delimitació cartogràfica dels municipis per poder garantir la coexistència entre cellers de diferents denominacions.
  • Varietats recuperades i vins amb una intervenció mínima. Dins d’aquest treball per la potenciació del patrimoni vitivinícola, hi ha la promoció de varietats recuperades que han demostrat una bona adaptació al canvi climàtic, per tal com són resistents a la sequera i presenten una maduració més tardana. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha posat l’exemple de la varietat moneu, “que es potenciarà com a varietat de referència dels vins negres DO Penedès”. 

Altres aspectes que té en compte el Pla són la incorporació, com a vins DO Penedès, dels vins fruit de noves tècniques d’elaboració amb una intervenció mínima. Per fer-ho, es crearà una comissió de treball i un comitè de tast, que definirà els paràmetres específics que han de complir aquests tipus de vins i establirà els controls analítics necessaris per poder ser comercialitzats sota el segell de la DO Penedès.

WhatsApp Image 2021 10 19 at 11.03.01

Els vins més destacats de la DO Penedès
Entre les accions que la DO Penedès està duent a terme per potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori, hi ha la creació de dues noves categories de vi –Vi de Mas i Gran Vi de Mas– amb les masies i els masos del Penedès com a elements vertebradors del vi. Segons Olivella, “l’objectiu és singularitzar els vins amb un segell que doni a conèixer al consumidor final la història dels masos penedesencs i gaudir d’uns vins elaborats seguint els criteris d’excel·lència màxima i amb un respecte absolut per l’entorn”.

Aquests vins també hauran rebut un ampli reconeixement dins del sector. Perquè un vi pugui formar part d’aquestes dues noves categories, haurà de seguir de manera estricta uns criteris, unes normatives i uns comitès d’avaluació que aniran més enllà del mateix vi, com són el respecte per la terra i la preservació del patrimoni arquitectònic i paisatgístic.

  • El vi, només de les vinyes del mas. El mas i les seves vinyes hauran d’estar en un municipi que formi part de la DO Penedès i la distància entre les vinyes i el mas no podrà superar els dos quilòmetres lineals, fent una circumferència i prenent com a centre la masia. La finca haurà de ser propietat del celler o tenir un contracte de gestió de set anys, com a mínim.
  • Finques centenàries i amb un alt valor històric i paisatgístic. Olivella ha explicat que “un dels objectius d’aquestes dues noves categories és la potenciació dels valors històrics i paisatgístics del Penedès”. Per aquest motiu, la masia del mas haurà de ser centenària –del 1879-1900 o anterior–, presentar un bon estat de conservació i estar situada en un entorn d’alt valor paisatgístic i lliure d’instal·lacions industrials (polígons, grans infraestructures viàries, etc.). 
  • Vinyes ecològiques, de més de 10 anys i collides a mà. El raïm per a l’elaboració dels Vins de Mas haurà de provenir de vinyes conreades a través del mètode ecològic amb una edat mínima dels ceps de 10 anys, en el cas del Vi de Mas, i de 25 anys, en el del Gran Vi de Mas. Pel que fa als rendiments, el director de la DO Penedès ha especificat que “per hectàrea de vinya, hauran de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès”. La collita s’haurà de fer a mà i les parcel·les destinades a l’elaboració d’un Vi de Mas o Gran Vi de Mas només podran ser destinades a aquest tipus de vins.
  • Criances llargues i ampolla de tipus comú. Es potenciaran les varietats pròpies del Penedès i la criança haurà de ser d’un mínim de vuit mesos, en el cas dels vins blancs, i 20 mesos, en el cas dels negres. El model d’ampolla per embotellar aquests vins serà la Borgonya –es deixarà un temps de transició de dos anys– i, en l’etiquetatge, hi haurà d’aparèixer el nom tradicional del mas i l’anyada.
  • Vins amb un alt reconeixement internacional. Els Vins de Mas hauran de demostrar altes puntuacions en concursos i certàmens internacionals, i mencions en publicacions especialitzades en els darrers cinc anys com a mínim. Cada celler podrà tenir un màxim de cinc vins amb categoria Vi de Mas i un Gran Vi de Mas.

Francesc Olivella ha explicat que “els cellers que elaborin Vi de Mas i Gran Vi de Mas ho hauran de fer separadament de la resta de vins i amb els controls de traçabilitat específics”. Així mateix, ha indicat que ja hi ha 15 cellers de la DO Penedès interessats a poder elaborar vins en aquestes categories.

WhatsApp Image 2021 10 18 at 17.01.41


La DO Penedès també presenta una nova categoria anomenada Vi de Zona –aquest tipus de vi podrà ser també un Vi de Mas o un Gran Vi de Mas. Tal com ha explicat el director de la DO Penedès, “amb aquesta categoria es busca donar a conèixer les 10 zones diferents que formen la denominació d’origen i posar en valor la personalitat que cada indret dona al vi”.

Per tal de poder etiquetar el vi amb alguna d’aquestes zones, caldrà que el vi neixi d’una única parcel·la o vinya d’una d’aquestes 10 zones i cultivar les vinyes seguint tècniques ecològiques i de màxima sostenibilitat ambiental.

100 x 100 xarel·lo
Amb l’objectiu de potenciar i visibilitzar en l’ampolla els vins elaborats únicament amb la varietat xarel·lo, la DO Penedès ha creat un nou distintiu anomenat 100 x 100 xarel·lo. Aquest segell, que és opcional, el podran utilitzar aquells vins que presentin una traçabilitat d’elaboració només amb xarel·lo i que obtinguin unes puntuacions  específiques en el comitè de tast que qualifica els vins de la DO Penedès.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: