El Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques acollirà el dimarts 25 de maig la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘màster xef’ de les Escoles d’Hostaleria de Catalunya. Durant tot el matí, els dotze xefs elegits prepararan –en dues tandes de sis– una versió pròpia d'un arròs amb els mateixos ingredients base, però cada un d’ells amb el seu toc personal. Després del tast, la decisió del jurat està prevista a primera hora de la tarda. Els finalistes van haver de cuinar a les semifinals un aperitiu i un plat autòcton tradicional per posar en valor durant la seva elaboració l'excepcional oli verge extra de les Borges Blanques.
Els finalistes per demarcació
Per Girona, hi participaran Josep Lozano, de l’Escola d’Hostaleria de Girona; Ferran Repullo, de l'Institut Olivar Gran de Figueres, i Aleix Omedes, també de l’Escola de Girona. Els participants per la demarcació de Lleida són Esher Subias, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida; Eusebi Juanpere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, i Jordi Gregori, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida. Els alumnes tarragonins classificats per a la final són Joan Zamorano, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils; Joan Taltavull, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), i Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta). Els representants a la final de les escoles barcelonines seran Irene Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona; Raquel Fernández, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona, i Fernando Kügerl, de l'Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat.
Primera edició
Els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, amb l'impuls de l'Ajuntament de les Borges Blanques (Garrigues) i l'apadrinament dels germans Torres, neixen com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions –entre les quals la Creu de Sant Jordi–, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana. El jurat ha estat integrat pel mateix Josep Lladonosa; els germans Torres, del restaurant Cuina Torres de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant El Ginjoler de Sant Feliu de Guíxols, membre del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Km 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant Benet de les Borges Blanques (Guia Michelin), Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona, i la nutricionista Elena Maestre González, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, professora a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i vicedirectora de l'StartUB. Aquest selecte grup de professionals ha valorat aspectes com el sabor, la textura, l'aroma, la presentació o la innovació per atorgar la puntuació.