CUINA.CAT
15/10/2019El pa ha sigut un aliment fonamental en la dieta mediterrània. Forma part del primer esglaó de la piràmide alimentària, és a dir, suposa un 50 o 55% de les calories que consumim cada dia. És una font d'hidrats de carboni complexos, que ens proporcionen energia de llarga durada, així com de fibra i diferents minerals i oligoelements com ara calci, ferro, seleni, potassi, fòsfor, zinc i vitamina B.
No podem, però, parlar del pa com a un únic aliment, ja que n'hi ha de molts tipus, que s'elaboren amb diferents cereals. A continuació us en presentem sis.
Pa d'espelta
Aquest és un pa fet amb el blat més àntic que es coneix, l'espelta. Originàriament, a l'edat mitjana, aquest pa era exclusiu de les classes benestants.
El pa d'espelta es presenta en forma de motlle o en barrot gruixut o rodó, té un gust suau i és de textura tova. És útil per disminuir el colesterol, la migranya i la diabetis. El seu contingut en hidrats de carboni i proteïnes és superior a la resta de pans i, per tant, és més energètic. També té més quantitat de fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal.
Pa de sègol
A l'època de l'imperi romà, es donava als esclaus pel seu valor nutritiu. Actualment, el pa de sègol es recomana en algunes dietes per perdre pes, ja que té un efecte saciant i millora la circulació i el trànsit intestinal.
És característic pel seu color fosc, el qual fa que se l'anomeni "pa negre", té una crosta cruixent i la molla densa. El seu sabor és intens i el contingut de fibra es superior a molts altres tipus de pans.
Pa de blat de moro
Aquest pa es consumeix, sobretot, a Portugal i al nord de Galicia. No té gluten, de manera que és ideal per a persones amb celiaquia. És molt digestiu i el seu gust suau i dolç el converteixen en un perfecte acompanyant de melmelades, formatges tendres i embotits lleugers. Té un aspecte groguenc i brillant i la seva molla és esponjosa.
Si el blat de moro és integral ens aporta vitamines del grup B, en concret BQ, B3 i B9, que enforteixen el sistema nerviós i incrementen la nostra resistència davant situacions estressants.
Pa de civada
És un dels pans més nutritius i energètics que hi ha, és ric en proteïnes, vitamines del grup B i minerals. Es recomana per a persones amb diabetis, ja que fa que els hidrats de carboni s'absorbeixin més lentament, de manera que impedeix que els nivells de glucosa augmentin de forma sobtada. És bo per mantenir el pes, perquè és saciant, i disminueix el colesterol dolent. A més a més, és una gran font d'antioxidants, que són bons per al cor i endarrereixen l'envelliment de la pell.
Pa germinat
Com el seu nom indica, aquest pa s'elabora amb germinats de grans de blat o sègol barrejats amb altres fruits, panses o llavors triturades. És un pa saborós, esponjós i amb un alt valor nutricional. Sobretot conté vitamines B i E i proteïnes, que augmenten gràcies als processos enzimàtics que es produeixen durant la germinació. Es recomana per a persones amb tendències al·lèrgiques, ja que fa que s'eliminin les lactines, causants de certs tipus al·lèrgies i subal·lèrgies al blat.
Pa de pagès / Thinkstock
És l'únic pa amb Indicació Geogràfica Protegida de Catalunya, s'elabora de forma artesana i es cou en un forn de sola refractària que aconsegueix que sigui un producte de llarga conservació. Normalment és rodó i està elaborat amb farines de blat i de sègol. Té una molla generosa i la crosta gruixuda, així com un cos dens i molt gustós, que fan que sigui el preferit per sucar-hi tomàquet.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: