Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els pastissers de Barcelona preveuen vendre més de 470.000 mones

Les pastisseries i xocolateries ja tenen a punt les novetats més dolces d’aquest any tenint en compte les temàtiques estrella

23/03/2016

S'acosta Setmana Santa i, amb aquesta, una tradició molt dolça: la mona de Pasqua. El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu vendre al voltant de 470.000 mones de Pasqua aquest any, una xifra igual que la de 2015. Els professionals d'aquest sector associen la xifra amb les dates en què celebrem la Setmana Santa aquest any, ja que el fred anima quan es tracta de consumir dolços i pastissos.

Un dels trets característics de la mona de pastisseria és que no conté colorants ni conservants, i que està elaborada artesanalment amb cacau i ingredients de qualitat, a diferència d'algunes mones i ous que es poden comprar a cadenes o supermercats.

Tradició renovada
La mona de Pasqua tradicional està formada per una coca de pa de pessic tradicional amb mantega, rovell, xocolata i fruita confitada, a més dels ous de xocolata per decorar-la. Les mones actuals contenen aquests ingredients, però, a més, procuren adaptar-se a les tendències del moment.

En aquest sentit, actualment es procura reduir la quantitat de greixos i sucres en l'elaboració del dolç. D'altra banda, cada vegada són més els padrins i les padrines que prefereixen comprar només la base i acabar de decorar-la al seu gust. A més, el disseny s'adequa a allò que agrada més als nens i les nenes: el seu personatge o animal favorit, o bé una pel·lícula o un equip de futbol.

Pel que fa a les temàtiques que més triomfaran aquest any, el Gremi de Pastissers confia en ficcions com 'Star Wars', 'Frozen', 'La Patrulla Canina' o els 'Minions'. També es preveuen bones vendes de figures de jugadors del Barça, animals o personatges clàssics de Disney, entre d'altres.

Us oferim una selecció de pastisseries i xocolateries que, enguany, presenten novetats clàssiques i originals, des d'ous de xocolata fins a personatges de cinema.

01 Chocolat Factory

Chocolat Factory

Chocolat Factory

Les mones de Pasqua de Chocolat Factory estan dissenyades pel mestre xocolater Jordi Farrés i estan produïdes una per una a l’obrador que l’empresa té a Sant Cugat del Vallès. El resultat de la seva feina són diferents obres d’art, cuidades fins a l’últim detall, des de l’elecció de les matèries primeres fins al disseny de l’embolcall, elaborades amb ingredients d’altíssima qualitat i lliures de gluten.

Entre les novetats d’aquesta temporada destaquen la mona inspirada en la setena entrega de la saga ‘Star Wars’, en la sèrie infantil ‘Paw Patrol’, els ‘Minions’, o figures d’inspiració animal com ovelles, cavalls i gossos.

02 Be Chocolat

Be Chocolat

Be Chocolat

Be Chocolat ofereix una proposta innovadora que consisteix en un ou de Pasqua de primera qualitat, acabat de fer i personalitzat. Amb aquesta opció, els padrins podran escollir el regal que volen incloure a l’ou i regalar als seus fillols.

La xocolateria presenta ous de xocolata (blanca, negra o amb llet) amb diferents dissenys artesanals elaborats pel mestre Michel Clement, xocolater enamorat dels productes africans. A més, Be Chocolat ofereix una selecció de productes sense gluten.

03 Cacao Sampaka

Cacao Sampaka

Cacao Sampaka

Des de Cacao Sampaka presenten una selecció de productes dissenyats pel mestre xocolater Sergio Gil. La seva proposta es basa en un disseny senzill acompanyat de peces repartides per la superfície de l’ou que, probablement, portaran records a diverses generacions de pares i mares. Un “joc” fet de xocolata que es presenta en tres sabors: xocolata negra, xocolata amb llet i xocolata blanca. Tot i així, l’empresa segueix apostant pels ous clàssics i de mida gran, també en tres colors diferents a escollir.

D’altra banda, diverses firmes distribuïdores d’estris i ‘gadgets’ de cuina també tenen a punt les seves novetats per donar la benvinguda a la Pasqua més dolça i proporcionar les eines perquè les mones també es puguin fer a casa.

04 Mona Enrich

Mona Enrich

Enrich

Des de l’obrador artesà Enrich s’han creat diverses tendències, com ara la “Garlanda”, una proposta que segueix el concepte de mones originals. Es tracta d’una corona de brioix anisada, coberta amb cruixent de sucre i ous durs. D’altra banda, ofereixen la mona de pa de pessic, un pastís de tall clàssic preparat seguint tres estils diferents: coberta de trufa i farcida de melmelada de gerds, de rovell, o farcida de melmelada d’albercocs i de mantega amb xocolata per dins.

Des de fa unes temporades, Enrich també crea les Baby Mones, una versió d’aquest pastís però amb un format reduït. A més, també elabora les Baby Mones amb estèvia, substituint tot el sucre per aquest edulcorant natural.

05 Casa Viva

Casa Viva

Casa Viva

La marca Casa Viva presenta diverses innovacions en relació amb aquesta època de l’any. En primer lloc, proposa un joc de quatre tasses i plats Chicken per poder acompanyar els dolços amb un bon cafè, i dins la col·lecció Farm presenta un parament de taula (amb posa tovallons, saler, pebrer i joc de llet).

Per als cuinetes que s’atreveixin a fer la seva pròpia mona o ou de Pasqua, la marca proposa una selecció d’útils estris de cuina, des d’un joc de decoració de cupcakes o una pistola de rebosteria fins a un motlle de silicona o un plat expositor de pastissos.

06 My Lovely Cookies

My Lovely Cookies

My Lovely Cookies

La firma My Lovely Cookies presenta un nou motlle per donar diferents formes i sabors als dolços de Pasqua. L’estri pertany a la línia ‘Let’s celebrate’ de Silikomart. De silicona i fabricat a Itàlia, el motlle es compon de 12 formes temàtiques que permeten realitzar dolços en versió semifreda o en forma de deliciosa galeta. A l’interior de la caixa, s’hi troba una recepta per deixar volar la imaginació.

07 Marlene

Marlene

Marlene

Per la seva banda, Marlene proposa una manera de sorprendre els convidats amb petits ous de xocolata amb un tendre cor de poma. Es poden decorar amb colors vius i se’ls pot afegir una capa exterior de cruixent de xocolata i un farciment suau fet de poma. Per fer els ous de xocolata més divertits i sorprenents d’aquesta Pasqua només cal que seguiu la recepta:

Ingredients (per a 5 ous):

 

  • 150 g de xocolata blanca o fondant
  • 5 g de mantega de cacau (com a alternativa, dues cullerades d’oli de cacauet)
  • Pintures liposolubles especials per menjar
  • Motlles de silicona amb forma de mig ou


Per a la confitura de poma:

 

 

  • 200 g de polpa de poma Marlene
  • 50 g de sucre
  • 20 g de dextrosa
  • 6 g de gelatina neutra

Preparació:

 

 

  1. Foneu al bany maria la xocolata blanca i la mantega de cacau, remenant-ho i barrejant-ho bé.
  2. Col·loqueu el motlle de silicona sobre una superfície llisa i recta i farciu-lo amb la xocolata. Espereu uns minuts fins que la capa exterior de l’ou se solidifiqui.
  3. Gireu el motlle i després doneu-li la volta perquè caigui la xocolata sobrant de l’interior, fins que aconseguiu que el centre de l’ou quedi buit.

Per a la confitura de fruita: 

 

  1. Als 50 g de polpa de poma convertida en puré, afegiu-hi el sucre, la dextrosa i la gelatina, prèviament hidratada en abundant aigua freda.
  2. Col·loqueu la barreja al foc durant uns minuts. Remeneu-ho bé, deixeu-ho refredar i utilitzeu-ho per farcir el centre dels ous amb l’ajuda d’una mànega de pastissera.
  3. Deixeu que es refredi i, a continuació, netegeu bé les restes que quedin sobre la superfície de xocolata. És en aquest punt quan s’uneixen les dues meitats per obtenir l’ou sencer. Per adherir-les, només heu de fer lliscar ràpidament les meitats (pel costat llis) sobre una paella calenta i, a continuació, amb la xocolata del perímetre una mica fosa, enganxar-les.
  4. Decoreu l’ou amb les pintures comestibles dels colors que vulgueu per a una Pasqua ben viva.

Si preferiu el gust de la xocolata fondant, és necessari que refredeu la xocolata per obtenir un resultat perfecte. Es tracta d’una tècnica especial en què es realitza un canvi de temperatura que permet obtenir un ou brillant i deliciós que es desfà a la boca.

  1. Foneu la xocolata al bany maria fins a 45 graus.
  2. Submergiu el recipient que conté la xocolata fosa en un altre tupí amb gel i controleu-ne la temperatura fins que aconseguiu 29 graus.
  3. Col·loqueu un altre cop el recipient de la xocolata a l’aigua calenta i deixeu-lo reposar al bany maria fins que arribi als 31 graus. En aquest punt, ja podeu seguir la recepta descrita anteriorment, continuant amb el pas d’unir la xocolata fosa amb la mantega de cacau.
08 Oriol Balaguer Mones

Oriol Balaguer Mones

 

Oriol Balaguer
El pastisser Oriol Balaguer ha creat noves versions de la mona de Pasqua, entre les quals destaquen els micos de color, hipopòtams, ànecs, mussols i pallassos, que se sumen als tradicionals ous de xocolata.

Totes les mones estan fetes amb cacau Grand Cru procedent de plantacions de Veneçuela, Trinidad i São Tomé, a més de xocolata negra i blanca.

Podreu trobar les mones d’Oriol Balaguer a les botigues de Barcelona i a la xocolateria que té al barri del Born de la capital catalana.

 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: